Dostupni linkovi

Bijela kuća preispituje vojne planove protiv Irana?


Bijela kuća i Pentagon nisu odmah komentirali novinski izvještaj koji je objavljen u trenutku rastućih napetosti između Washingtona i Teherana

Bijela kuća preispituje vojne planove o raspoređivanju do 120.000 vojnika na Bliskom istoku ukoliko Iran napadne američke snage ili ubrza rad na obnovi nuklearnog oružja, piše New York Times. Pozivajući se na anonimne dužnosnike u administracije, list tvrdi da je vršilac dužnosti ministra obrane Patrick Shanahan predstavio takve planove suradnicima za sigurnosna pitanja predsjednika Donalda Trumpa na sastanku prošlog tjedna.

Nekoliko je planova predstavljeno vrlo detaljno, a "svakako jedna od opcija podrazumijevala je raspoređivanje 120 tisuća vojnika, što bi trajalo nekoliko tjedana ili mjeseci", napisao je Times. Agencija Reuters nije mogla potvrditi pisanje njujorškog dnevnika.

U izvještaju se navodi kako planovi ne zahtijevaju invaziju na Iran.

Bijela kuća i Pentagon nisu odmah komentirali novinski izvještaj koji je objavljen u trenutku rastućih napetosti između Washingtona i Teherana.

Washington je prošlog tjedna najavio raspoređivanje nosača aviona i borbenih jedinica u Perzijski zaljev kako bi se suprotstavio onome što su američki dužnosnici nazvali "jasnim pokazateljima" iranskih prijetnji interesima SAD-a i njihovim saveznicima u regiji.

Nosač aviona Abraham Lincoln i drugi vojni resursi poput bombardera B-52 poslani su na Bliski istok nakon "jasnih pokazatelja" da Iran i njegove snage predstavljaju prijetnju američkim interesima u regiji.

Teheran je na to reagirao porukom Washingtonu da se bavi "psihološkim ratom".

Iran je također objavio da će suspendirati neke od svojih obveza iz Sporazuma o nuklearnom programu, dogovorenog sa svjetskim silama 2015, prema kojem je Iran pristao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

Sjedinjene Države povukle su se iz Sporazuma prije godinu dana i od tada su počele primjenjivati sve strože sankcije protiv Teherana, uključujući i sankcije prema onima koji bi uvozili naftu iz Irana.

Povlačeći se iz Sporazuma, Trump je kazao da uvjeti dogovora nisu bili dovoljno jasni kako bi spriječili Iran da nastavi sa razvojem nuklearnog oružja, te da se sporazum zapravo i nije pozabavio iranskim raketnim programom ili navodnom podrškom Teherana militantima u regiji.

Iran poriče da podupire militantne aktivnosti na Bliskom istoku i ponavlja da je njegov nuklearni program isključivo namijenjen civilnim potrebama.

Evropski ministri vanjskih poslova sa sastanka u ponedjeljak pozvali su Sjedinjene Države i Iran da pokažu suzdržanost zbog straha da bi napetosti lako mogle prerasti u oružani sukob, dok je američki državni tajnik Mike Pompeo izvijestio svoje kolege o prijetnjama koje stižu Washingtonu iz Teherana.

Američki izaslanik za Iran Brian Hook rekao je novinarima da je državni tajnik u Bruxellesu "podijelio informacije i obavještajne podatke sa saveznicima", budući da "Evropa dijeli sa SAD-om zabrinutost zbog stabilnosti u Perzijskom zaljevu i na Bliskom istoku".

Unatoč napetostima, Evropljani ustrajavaju da samo Međunarodna agencija za atomsku energiju može prosuditi da li Iran djeluje u skladu s nuklearnim sporazumom. Inspektori Agencije do sada su objavili više od desetaka izvještaja koji pokazuju da je Teheran do sada poštovao svoj dio Sporazuma. Novi izvještaj Agencije se očekuje krajem mjeseca.

Do posljednjih tenzija došlo je nakon sabotaže na četiri komercijalna plovila, uključujući dva saudijska tankera, u blizini emirata Fujairaha, koji je najveće svjetsko čvorište za naftu. Taj emirat leži na Hormuškom tjesnacu, ključnom prolazu za plovila koja trguju naftom.

Američki ambasador u Saudijskoj Arabiji izjavio je kako bi Washington trebao poduzeti "razumne odgovore bez rata" nakon što se utvrdi tko stoji iza napada na tankere kod obale Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Iran je bio glavni osumnjičeni u sabotaži u nedjelju, iako Washington za sada nema uvjerljiv dokaz za tu tvrdnju. Teheran je incident ocijenio "zabrinjavajućim i strašnim" te pozvao na provođenje istrage.

Stanje na Bliskom istoku jedna je od tema koja je najavljena i za susret američkog državnog tajnika Mike Pompea i ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova u Sočiju, u utorak 14. maja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG