Dostupni linkovi

Trump negirao da priprema 120.000 vojnika za Bliski istok


Donald Trump
Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump odbacio je kao "lažnu vijest" izvještaj The New York Timesa (NYT) da Bijela kuća razmatra planove o mogućem raspoređivanja do 120.000 trupa na Bliski istok, ukoliko bi Iran napao američke snage ili ubrzao rad na razvoju nuklernog oružja.

"Ja mislim da je to lažna vijest, OK! Sada, da li bih to uradio? Apsolutno. Ali mi to nijesmo planirali" rekao je Trump novinarima u dvorištu Bijele kuće u utorak.

"Nadam se da nećemo imati plan zato. I ako to učinimo, mi ćemo poslati đavolski više trupa od toga" dodao je Trump.

Citirajući neimenovane zvaničnike administracije, NYT je u ponedjeljak objavio da je vršilac dužnosti ministra odbrane SAD Patrick Shanahan (Šanahan) predstavio takve planove na sastanku sa glavnim savjetnicima za bezbjednost Donalda Trumpa, prošle sedmice.

Nekoliko planova je predstavljeno i "najdominatnija opcija je raspoređivanje 120.000 trupa, za šta će trebati semice ili mjeseci da se kompletira" prema Timesu.

U izvještaju je navedeno da se među planovima ne nalazi i opcija za kopnenu invaziju na Iran.

Komentarišući izvještaje, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je na press konferenciji sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u Sočiju rekao da se nada je to samo "neutemeljena glasina".

Usred sve veće zabrinutosti od konflikta između SAD i Irana, američki zvaničnici su rekli evropskim saveznicima da njihovo gomilanje vojnih snaga u Persijskom zalivu predstavlja "odbrambeni" potez, koji je odgovor na više prijetnji koje stižu od Irana.

Prošle semice Vašington je objavio da raspoređuje borbenu grupu nosača aviona i bombardersku jednicu u Persijskom zalivu da bi odvratili, ono što američki zvaničnici zovu "jasnu indikaciju" prijetenje od Irana po SAD ili njihove saveznike u regionu.

Brian Hook, specijalni američki predstavnik za Iran, izjavio je danas za RSE da je državni sekretar Pompeo u Briselu u ponedjeljak poručio evropskim liderima da Vašington samo "pokušava da obnovi odvraćanje".

"Mi ne tražimo borbu" rekao je Hook za RSE.

Govoreći na press konferenciji sa Lavrovom u Sočiju Pompeo je takođe danas rekao "mi suštinski ne vidimo rat sa Iranom".

Hook: Ne tražimo rat sa Iranom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:36 0:00

XS
SM
MD
LG