Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Incko: Na stolu posljednja ponuda


Foto: Midhat Poturović
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je u bečkom dnevniku "Kurir", da se trenutno na stolu nalazi posljednja ponuda za novi Ustav BiH.

"Sada se na stolu nalazi posljednji prijedlog za novi Ustav i nadam se da će biti prihvaćen", podvukao je on, izražavajući nadu da će doći do prodora u razgovorima o ustavnoj reformi BiH.

Incko je također naglasio kako strahuje da će "spremnost na kompromise kod političara opasti tokom izborne godine".

Kada je riječ o viznoj liberalizaciji za BiH, austrijski diplomata je izrazio uvjerenje da će ona uslijediti "zasigurno sredinom 2010.".

Zamjenik američkog državnog sekretara u BiH Džejms Stajnberg ponudio je prošle sedmice liderima sedam stranaka u BiH modifikovan prijedlog ustavnih promena.

Bh. lideri treba da se izjasne da li je modifikovani prijedlog ustavnih reformi za njih prihvatljiv ili u njemu treba nešto mijenjati, a do kraja mjeseca trebalo bi da bude poznata "konačna ocjena butmirskog procesa".

Konačnu ocjenu daće zamjenik američkog državnog sekretara i šef švedske diplomatije Karl Bilt.

Pune tri godine aktuelni bosanskohercegovački političari razgovaraju o ustavnim promjenama u zemlji, a da se nisu pomakli sa mrtve tačke. U ovom periodu lideri vladajućih stranaka su predlagali različite forme novog ustavnog uređenja - od toga da se država treba sastojati od četiri federalne jedinice, a bilo je i onih koji su smatrali da se uz postojeća dva entiteta treba formirati i treći.

Lider SNSD-a Milorad Dodik u svojim istupima podržava oba HDZ-a u težnji da dobiju entitet. Dodikovi interesi u tom slučaju su, prije svega, podjela države na entitete, a ne regije, ali i težnja da se nadležnosti sa entiteta ne prenose na državu.

Sulejman Tihić, predsjednik SDA, jedini je političar u Bosni i Hercegovini koji je bio spreman za kompromis. On je prihvatio i revidirani dokument ustavnih promjena, nastao nakon što bh. lideri u oktobru i novembru nisu prihvatili evropsko-američki prijedlog ustavnih promjena.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG