Dostupni linkovi

Tači razgovarao sa Grenelom, Vučić najavio razgovor


Ričard Grenel (na fotografiji) će ostati da obavlja dužnost američkog ambasadora u Berlinu, ali će se baviti i pregovorima Prištine i Beograda
Ričard Grenel (na fotografiji) će ostati da obavlja dužnost američkog ambasadora u Berlinu, ali će se baviti i pregovorima Prištine i Beograda

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) saopštio je da je razgovarao telefonom sa Ričardom Grenelom (Richard Grenell), novoimenovanim specijalnim izaslanikom američke administracije za dijalog između Srbije i Kosova.

“Vaše imenovanje učvršćuje našu sigurnost i poverenje procesu pregovora, kao i veru u mogućnost za postizanje jednog mirovnog i konačnog sporazuma sa Srbijom. Ovo je potvrda i lične posvećenosti predsednika Trampa postizanju mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije”, naveo je Tači u telefonskom razgovoru, a saopštio njegov kabinet.

Razgovor sa Grenelom najavio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je novinarima rekao da je taj razgovor planiran za 14.30 časova, ali još nema informacija iz Predsedništva Srbije o ishodu tog sastanka.

Vučić je povodom odluke američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) da imenuje ambasadora SAD u Nemačkoj, Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika američke administracije za dijalog između Srbije i Kosova, rekao da je to za Beograd bila izenađujuća vest.

Predsednik Srbije je podsetio da se vode pregovori između Beograda i Prištine pod okriljem EU.

"Specijalnog izaslanika smo već imali u vidu Metjua Palmera, sa njim imamo korektne odnose, sad je očigledno predsednik Tramp postavio novog čoveka kao specijalnog izaslanika", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu sa kandidatima Srpske liste za kosovske izbore.

Vučić je rekao da je Grenel ozbiljan i odgovoran čovek, čovek od poverenja predsednika Trampa.

"Videćemo u kom smeru će to da ide", dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je ponovljajući da već postoji dijalog pod okriljem EU poručio:

"Mi ne izražavamo svoje nezadovoljstvo što je to tako".

Priština pozdravila imenovanje

Odluku Trampa pozdravio je predsednik Kosova Hašim Tači koji je u tvitu naveo da se raduje saradnji sa Grenelom kako bi "osigurali konačni mir na Balkanu uvodeći Kosovo u NATO i porodicu EU zemalja".

Ovo imenovanje je još jedan dokaz da su predsednik Tramp, američka administracija, cela država uz nas na svakom važnom koraku, dodao je Tači u komentaru na Fejsbuku.

“Sada smo sigurniji u proces dijaloga, mogućnost postizanja priznanja od Srbije i članstva u UN, te da ćemo tako okončati međunarodnu konsolidaciju naše države”, naglasio je.

Imenovanje Grenela pozdravili su premijer i ministar spoljnih poslova Kosova u ostavci, Ramuš (Ramush) Haradinaj i Bedžet Pacoli (Behgjet Pacolli).

Haradinaj je napisao na Tviteru da se raduje zajedničkoj saradnji i aktivnom učešću u "bezuslovnom dijalogu kako bi postigli obostrano priznanje u postojećim granicama".

Imenovanje Grenela pokazuje lično interesovanje Trampa, napisao je Pacoli, kako bi se postigao pravno obvezujući sporazum između Srbije i Kosova koji vodi ka uzajamnom priznanju i miru u regiji.

"Imaće našu podršku", zaključio je šef diplomatije u ostavci.

EU: Radujemo se nastavku bliske saradnje sa SAD

SAD i EU imaju interes da Zapadni Balkan bude stabilan i prosperitetan, tako da se radujemo nastavku bliske sradnje sa SAD, komentar je Brisela na imenovanje Grenela za specijalnog izaslanika SAD za dijalog Beograda i Prištine.

"EU blisko sarađuje sa SAD na Zapadnom Balkanu. SAD su dale značajan doprinos našem radu na Zapadnom Balkanu, posebno kada je reč o uspehu dijaloga", navela je za RSE Maja Kocijančić, portparolka EU.

Eksperti o Grenelu

Odluka o postavljenju Grenela za specijalnog izaslanika američke administracije za dijalog između Srbije i Kosova došla je kao iznenađenje, kaže za RSE Mladen Lišanin iz Instituta za političke studije.

“Postavlja se pitanje koja je sada svrha jednog od dvojice američkih izaslanika jer očigledno je da Metju Palmer i Ričard Grenel imaju različite afinitete, različite pozadine, uostalom i različit nivo ekspertize kada je reč o balkanskim pitanjim i prilično je upitno da li oni mogu simultano sada da funkcionišu”, navodi Lišanin.

“Takođe je pitanje, i čini mi se da su u Prištini to naročito prevideli, u kojoj meri će Ričard Grenel biti recidiv one politike koju je u Savetu za nacionalnu bezbednost predstavljao Džon Bolton, koji je sa njim bio i lično i politički blizak”, ukazuje Lišanin.

Džon (John) Boltona je donedavno bio savetnik za nacionalnu bezbednost da bi u septembru dao ostavku na zahtev američkog predsednika.

Lišanin dalje kaže da ostaje da se vidi kako će već u narednim danima izgledati prve izjave i razgovori Ričarda Grenela sa ljudima u Beogradu i Prištini.

Naim Rašiti, direktor Balkanske grupe za politiku izjavio je za RSE da će Grenel biti most saradnje između SAD i država EU što se tiče Balkana.

"Američki ambasador u Nemačkoj ima mnogo uloga. Blizak je i čovek je od poverenja predsedniku Trampu. Poslat je u Nemačku kako bi približio odnose sa Nemačkom, poznavalac je procesa na Balkanu i preko Berlina vrši napore da se ubrza proces dijaloga Kosova i Srbije", navodi Rašiti.

Dodaje da njegovo imenovanje ukazuje na spremnost SAD da se okonča mirovni proces na Balkanu. Međutim, smatra da je loše što se sve to dešava u godini izbora u SAD, te da će biti malo vremena u pokušajima za izgradnju tih procesa.

"Sa više aspekata se radi da proces postizanja mira na Balkanu bude što sveobuhvatniji. Ali, i pored njihovog velikog angažovanja ostaje da se vidi da li će imati uspeha. Oni ne misle da u tome budu sami već će pokušati da se koordiniraju sa ključnim državama EU", dodao je Rašiti.

Stručnjaci za Balkan Florijan Biber (Florian Bieber) i Tim Džuda (Judah) izrazili su čuđenje povodom najavljenog imenovanja Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za Srbiju i Kosovo.

"Ako Tramp imenuje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za Srbiju i Kosovo, kakva je uloga Metjua Palmera", napisao je Florijan Biber sa Univerziteta u Gracu na Tviteru.

Za britanskog novinara i analitičara Tima Džudu imenovanje Grenela je "čudno".

„Prvo SAD imenuju za izaslanika za Balkan uglednog Palmera koji veoma dobro poznaje region i lidere, a sada još nekog ko ne poznaje Balkan i, koliko znamo, nije upućen u pregovore Srbije i Kosova“, napisao je Džuda na Tviteru.

To, kako je ocenio Džuda, deluje „potpuno neusklađeno.“

Džejms Ker Lindzi (James Ker-Lindsay), profesor Londonske škole ekonomije je odluku ocenio "zbunjujućom".

"Mislio sam da su SAD imenovale Metjua Palmera za svog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, sa jasnom porukom da će on voditi dijalog između Kosova i Srbije. Ali sada se izveštava da će Ričard Grenel biti specijalni izaslanik SAD", napisao je Lindzi na svom Tvitter nalogu.

Tanja (Tanya) Domi, profesorka za Balkan na Kolumbija Univerzitetu napisala je na Tviteru da je Grenelovo imenovanje ozbiljna šala na sve.

"Ništa u njegovoj biogarfiji ne sugeriše da je sposoban da vodi tako složene pregovore poput ovih između Srbije i Kosova. Grenel će to raditi dok je i dalje ambasador u Berlinu? Apsurdno i bezumno", napisala je Domi.

Grenel ostaje ambasador u Nemačkoj

Ričard Grenel će nastaviti da obavlja dužnost američkog ambasadora u Berlinu ali će se aktivno baviti i pregovorima o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, u nastojanjima da se postigne konačni mirovni sporazum.

Grenel je na Instagramu zahvalio Trampu: "Hvala vam što verujete u mene".

Američki predsednik je u četvrtak napisao na Tviteru „Sjajan posao, Ričarde“ na vest koju je objavio američki ambasador u Nemačkoj da je ova diplomatska misija nakon uštede od šest miliona dolara u 2018. godini, uštedela 14 miliona u 2019. godini.

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet (Philip Kosnett) naveo je da se raduje saradnji sa ambasadorom Grenelom kao specijalnim izaslanikom za dijalog Kosova i Srbije.

„Njegovo imenovanje, zajedno sa Palmerom, pokazuje posvećenost američke vlade ubrzanom napretku ka mirnoj budućnosti regiona“, napisao je Kosnet na Tviteru.

Odluka o imenovanju Grenela je iznenadna, budući da je američka administracija krajem avgusta već imenovala diplomatu Metjua (Mathew) Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan za kojeg se smatralo da će se, između ostalog, baviti i dijalogom.

Grenel po dolasku u Nemačku izazvao kontroverzu

Ričard Grenel je u američku ambasadu u Nemačkoj stigao u maju 2018. godine. Samo nekoliko nedelja po dolasku izazvao je kontroverzu izjavom da podržava konzervativne lidere u Evropi.

Grenel je u junu za Breitbart Njuz rekao da bi želeo da vidi jačanje ovih snaga na evropskom kontinetu.

„Apsolutno želim da osnažim druge konzervativce širom Evrope, druge lidere. Mislim da postoji osnova konzervativnih politika koje se drže zbog neuspele politike levice”, izjavio je Grenel.

Breitbart je preneo izjavu američkog ambasadora kako ga je kontaktiralo puno konzervativaca u Evropi i da su mu rekli da se “događa ponovni preporod”.

Ova izjava je izazvala reakcije u Nemačkoj. Martin Šulc (Sćultz), bivši lider Socijaldemokratske partije Nemačke i bivši kandidat za kancelara ove države je tom prilikom ocenio da su postupci američkog ambasadora “nečuveni u međunarodnoj diplomatiji”.

“Da nemački ambasador kaže u Vašingtonu da je on tamo da ojača demokrate, on bi odmah bio izbačen", rekao je tada Šulc.

Inače, Ričard Grenel je najduže u istoriji Ujedinjenih nacija obavljao funkciju portparola, u periodu između 2001. i 2008. godine.

Godine 2012. kratko je obavljao funkciju portparola za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku, bivšeg predsedničkog kandidata Mita Romnija (Mitt Romney) i time postao prvi otvoreni gej portparol republikanskog kandidata za predsednika.

Grenel je predavao u školi za komunikacije u Anenbergu Univerziteta Južne Kalifornije i bio je član Savetodavnog odbora Njuzvik medija. Prethodno je takođe bio član Savetodavnog odbora grupe Langlei Intelidžens. Pisao je za razne američke medije.

Magistrirao je u javnoj administraciji u školi Džona F. Kenedija na Harvardu i ima univerzitetsku diplomu o javnoj administraciji sa koledža Evangel.

Sebe naziva, kako piše u njegovoj biografiji na društvenim mrežama, “nesavršenim sledbenikom Hrista”.

Pregovori Kosova i Srbije u zastoju

Pregovori između Kosova i Srbije su zastali prošlog novembra nakon što je kosovska vlada uvela taksu od 100 odsto na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Beogradska strana je nastavak dijaloga uslovila ukidanjem takse. Evropska unija koja je do sada imala ulogu pomagača u dijalogu je u više navrata pozvala prištinske vlasti da suspenduju ovu odluku i time omoguće nastavak pregovora. Taj zahtev su ponovili svi predstavnici međunarodne zajednice.

Normalizacija odnosa između Srbije i Kosova je preduslov za obe zemlje da nastave evroatlantske integracije.

Na Kosovu će se u nedelju održati vanredni parlamentarni izbori, a Brisel i Vašington očekuju da među prvim odlukama buduće kosovske vlade bude upavo ukidanje takse kako bi se nastavili razgovori.

Evropska unija će najverovatnije takođe imenovati svog predstavnika koji će se, poput Grenela, baviti isključivo pregovorima između Beograda i Prištine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG