Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tači za RSE: Zahtev o ukidanju Specijalnog suda nije bežanje od pravde


Svaku odluku Skupštine Kosova ću sprovesti zakonski i potpisati: Hašim Tači

Razgovarao: Zijadin Gashi, Priredila: Amra Zejneli

Predsednik Kosova, Hašim Tači, izjavio je da se na inicijativu poslanika Skupštine Kosova o ukidanju Zakona o specijalnom sudu za ratne zločine treba gledati kao na alternativu a ne kao na izazivanje ili bežanje od pravde. U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, on je istakao da je “poslanike izabrao narod i da oni polažu račune svojim biračima”.

Tači je međutim dodao da će Kosovo da radi na svom evroatlanskom putu i na iskrenijem angažovanju za integraciju u NATO i EU.

Na pitanje da li to znači da je poglavlje o ukidanju Specijalnog suda zatvoreno, Tači je odgovorio:

„Odluka je snazi (o formiranju Suda). Skupština Kosova je to izglasala. Postoji i predlog i inicijativa poslanika Skupštine Kosova. Prema tome, na ovom svetu ništa nije konačno, ali odluka je na snazi“.

Zahtev poslanika ne tiče izazivanja suda, kaže Tači
Zahtev poslanika ne tiče izazivanja suda, kaže Tači

On navodi da se svaki ustavni i zakonski korak narodnih poslanika treba uzeti ozbiljno i analizirati.

„Svi ti ljudi su doprineli slobodi i nezavisnosti Kosova, kao i oni koji su potpisnici, prema tome, nije dobro da se iko etiketira. Ni oni koji su za ni oni koji su protiv“.

Predsednik Kosova kaže da se zahtev poslanika ne tiče izazivanja suda i njegovog ukidanja, već da se radi o alternativi kao što je to bio slučaj u drugim zemljama u regiji.

„Ja ne ohrabrujem poslanike, ali svaku odluku Skupštine Kosova ću sprovesti zakonski i potpisati. Ukoliko je ne potpišem, onda ću da prekršim Ustav“, objasnio je.

Tači je ponovio i da je ovaj sud istorijska nepravda ali da je istovremeno u vreme kada se to pitanje našlo pred Skupštinom poslanike pozvao da podrže njegovo formiranje, kako bi se očuvalo partnerstvo sa SAD-om, NATO-om i EU.

„I danas smatram da je to istorijska nepravda, pogotovo sada kada je zatvoren Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju. Postavlja se pitanje, zašto je potrebno Kosovu nešto posebno, specijalno, da nismo građani drugog reda, da nismo napali neku zemlju, Srbiju? Srbija je okupirala Kosovo i to je bio odbrambeni rat od strane oslobodilaca naroda Kosova“, naveo je Tači.

U redu za vize: 'Onima koji blokiraju demarkaciju termin ne treba'

Tači je u intervjuu za RSE istovremeno kazao da Kosovo treba da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i formira Zajednicu opština sa srpskom većinom kako bi se omogućila vizna liberalizacija, iako je demarkacija po njemu, nepotreban uslov Evropske unije.

„Ukoliko se to ne desi u januaru, Kosovo će ostati izolovano“, naveo je.

On tvrdi da je bivša državna komisija obavila profesionalan posao ali i da ozbiljno prati rad nove komisije koja je konstatovala da je bivša izgubila teritoriju Kosovu.

Tači je govorio i o dijalogu sa Srbijom, izrazivši uverenje da će se on okončati jednim sporazumom o recipročnom priznanju Kosova i Srbije, i članstvu Kosova u UN-u. On je naglasio i da je uloga Sjedinjenih država u podržavanju dijaloga nezamenljiva, ali bez prisustva Rusije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG