Dostupni linkovi

Odgođena odluka o ratifikaciji sa CG za 15. januar


Granica Crne Gore i Kosova na Čakoru
Granica Crne Gore i Kosova na Čakoru

Skupštinski odbor za vanjske poslove danas nije prosledio Skupštini na razmatranje Nacrt zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom, već će o tome da se odluči na narednom sastanku 15. januara, do kada Državna komisija za obeležavanje granice treba da dostavi eventualne dodatne argumente da Kosovo sporazumom o demarkaciji gubi deo svoje teritorije.

Komisija, koju je imenovao premijer Ramuš Haradinaj po dolasku na dužnost, je danas pred skupštinskim Odborom ponovila da bivša komisija nije uradila demarkaciju granice Kosova sa Crnom Gorom, već je uspostavila novu graničnu liniju. Oni su dodali da je komisija takođe prevazišla svoja ovlašćenja i da je Kosovo do 2009. efektivno upravljalo spornim delom teritorije, koji po sporazumu danas pripada Crnoj Gori.

Predsedavajuća komisije, Vjosa Osmani je po pitanju prevazilaženja ovlašćenja konstatovala da je prethodna vlada usvojila to prevazilaženje ovlašćenja, te da je isto uradila i aktuelna vlada Ramuša Haradinaja koja je nacrt zakona prosledila Skupštini.

Predstavnici ove komisije danas su izvestili skupštinski Odbor o spoljnim poslovima te naglasili da konačan izveštaj njihovog rada još uvek nije završen, već da raspolažu samo sa preliminarnim izveštajem.

Vlada Ramuša Haradinaja, koji se dok je bio u opoziciji oštro protivio sporazumu o demarkaciji, je 4. decembra usvojila izveštaj nove Državne komisije Kosova za obeležavanje granice o demarkaciji sa Crnom Gorom i zajedno ga sa sporazumom o demarkaciji iz 2015. prosledila Skupštini na razmatranje.

Komisija je konstatovala da granična linija u sporazumu o državnoj granici između Kosova i Crne Gore iz avgusta 2015. nije u skladu sa administrativnom graničnom linijom bivše socijalističke autonomne pokrajine Kosova.

Ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom jedan je od poslednjih uslova Evropske komisije za ukidanje viznog režima Kosovu.

XS
SM
MD
LG