Dostupni linkovi

Mogerini za RSE: Nema uslova za dijalog dok su kosovske takse na snazi


Mogerini: Nismo pregovarali o promeni granica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:41 0:00

"Dokle god su na snazi takse koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ne vidim uslove za obnavljanje dijaloga na najvišem nivou", izjavila je Federika Mogerini, odlazeća visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Razgovor je vođen danas tokom samita o Zapadnom Balkanu u poljskom gradu Poznanju. Mogerini navodi da uprkos upornosti Vlade Kosova da ne odustane od taksi od 100 odsto uvedene novembra prošle godine na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, veruje da dijalog Kosova i Srbije i dalje ima šansu. I više od toga:

"Još uvek verujem da je dogovor moguć i da je blizu. Takođe verujem da obe strane razumeju da je dostizanje sporazuma o punoj normalizaciji odnosa poželjno za građane i na jednoj i na drugoj strani, da se postigne pravno obavezujući sporazum o svim aspektima problema koje su i dalje na stolu. Ako me pitate da li je verovatno da će se to dogoditi u naredna dva do tri meseca, reći ću vam da dokle god su na snazi takse koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ne vidim uslove za obnavljanje dijaloga na najvišem nivou. Verujem da je to šteta, zato što sam zaista videla elemente potrebne za punu normalizaciju i postizanje pravno obavezujućeg sporazuma", kaže Mogerini.

Govoreći o skupu koji se u Poljskoj odvija u okviru Berlinskog procesa, međunarodne inicijative za praćenje evrointegracija država Zapadnog Balkana, ona navodi:

"Pre svega cilj je obnoviti posvećenost svih učesnika Berlinskog procesa Zapadnom Balkanu. Govorimo o ekonomskoj saradnji, investicijama, povezivanju, digitalizaciji, transportu. Postoji spremnost za privredne investicije, ali i politička volja za uspostavljanjem konkretnih projekata u interesu građana. Ali, dozvolite mi da podvučem, ovo nije zamena za perspektivu proširenja. Državama regije, svima njima, potrebno je da znaju njihova budućnost može biti u Evropskoj uniji ukoliko se proces dobro odvija."

RSE: Ali da li ovaj skup ima dovoljno kredibiliteta? Imamo nekoga kao što predsednik Francuske Emanuel Makron, koji konstantno govori da ne može biti proširenja bez duboke institucionalne reforme EU. Da li je, u tom kontekstu, skup kredibilan?

Mogerini: Verujem da mora biti kredibilan. Ukoliko članice Evropske unije ne donesu odluku, posebno o otvaranju pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom u oktobru, to će biti velika greška.

RSE: Gospodin Haradinaj (Ramuš, premijer Kosova) je bio danas ovde. On je veoma bitan za pitanje taksi. Da li ste razgovarali sa njim, da li ste uočili bilo koji način za povlačenje taksi?

Mogerini: Ne samo ja lično, nego su i lideri država članica Evropske unije su na tome radili i diskutovali sa njim u poslednjih sedam meseci. I nismo videli nikakav pomak. Verujem da je u interesu građana Kosova i celog regiona da te takse budu povučene, napuštene, suspendovane. I da se stvari vrate na pregovarački sto. Zato što status-kvo zaista nije održiv i perspektiva Kosova u regionu, kao i po pitanju napretka ka Evropskoj uniji je vezana za dijalog.

RSE: Berlinski kao i pariski samit se nisu dogodili. Da li ste vi i dalje nadležni za ovo pitanje?

Mogerini: Uvek sam zadovoljna kada države članice dođu i udruže energije, na nivou kancelarke i predsednika, kako bi podržali dijalog kojim posreduje Evropska unija. Stvari su mnogo komplikovanije nego što se čini. Verovatno je zato i sastanak u Parizu odložen. Ja sam i dalje zadužena za pregovore, a i novoizabrani visoki predstavnik će biti zadužen za pregovore. Za to postoji jednostavan razlog – Srbija i Kosovo učestvuju u dijalogu zbog svoje evropske perspektive i zato je dijalog u rukama Evropske unije i ni u čijim drugim.

Dijalog ne vode naši partneri ili bilo koja zemlja članica Unije, već samo Evropska unija, jer je dijalog Kosova i Srbije povezan sa njihovom evrointegracijom. Ali, mi usko sarađujemo sa zemljama članicama Unije, sa svih 28 a ne samo sa dve, sa našim partnerima Sjedinjenim državama, kao i sa članicama Saveta bezbednosti. Jer podsećam da visoki predstavnik EU vodi dijalog u ime Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja nas je i ovlastila za to.

RSE: Pomenuli ste SAD. Može li se dogovor postići bez Sjedinjenih Država, ili bi SAD trebalo više da se uključe u dijalog?

Mogerini: Sjedinjene Države daju veliku podršku dijalogu. Mi smo konstantno u kontaktu sa njima, obaveštavamo ih i oni nas podržavaju za nastavak dijaloga. Ovo je jedno od pitanja u kojima je saradnja Sjedinjenih Država i EU uvek bila izuzetno važna i pozitivna. Ali, ostavljala sam uvek prostor i za druge države da se uključe u proces, tu mogu pomenuti Rusiju i Kinu, kao stalne članice Saveta bezbednosti. Zato što znamo da bilo kakav sporazum do kog može doći u određenom trenutku, mora imati podršku ne samo Evropske unije i samog regiona, već i međunarodne zajednice.

RSE: Predlog, za koji se čini da ima vašu podršku, je razmena teritorija. Da li je to još uvek na stolu?

Mogerini: Uloga posrednika je da posreduje u dijalogu. Ideje, sadržina, ponude koje se pojavljuju u pregovorima ne dolaze od visokog predstavnika, od posrednika, već dolaze od učesnika dijaloga. Nikada nije bilo razgovora o razmeni teritorija, kako je pominjano, ili o promeni granica. Jedina stvar je, i to je očigledno, da će konačni sporazum pokriti sve aspekte i da bi trebalo da dovede do pune normalizacije odnosa Beograda i Prištine, koji takođe moraju da se saglase o granicama. Granice, podsećam sve, po Ustavu Srbije ne postoje.

'Dijalog uključuje diskusiju o priznavanju granica.'

Dakle, dijalog uključuje diskusiju o priznavanju granica. I to je razlog zbog kog je to pitanje bilo u pregovorima, ali nije bilo takvih predloga sa moje strane. Moja uloga je bila da ubedim obe strane, da im omogućim razmenu pozicija. Verujem da će ostatak međunarodne zajednice, Evropska unija, region, prihvatiti svaki sporazum koji je prihvatljiv za obe strane, za građane obe strane i koji može koristiti čitavom regionu, uz puno poštovanje međunarodnog zakona i multietničnosti, što je osnovna vrednost Evropske unije. Verujem da će to biti prihvaćeno.

RSE: Konačno, vaš naslednik gospodin Đuzep Borelj je Španac. Španija nije priznala Kosovo. Da li je to problem za budućnost dijaloga?

Mogerini: Visoki predstavnik predstavlja Evropsku uniju i pozicije Evropske unije. Borelj je pametan, iskusan i ima moju punu podršku. Sigurna sam da će biti više nego u stanju da vodi ovaj pregovarački proces pametno i odlučno i uz poštovanje pozicija Evropske unije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG