Dostupni linkovi

Zaev: Skoplje i Sofija zajedno predsedavaju Berlinskim procesom 2020.


Zoran Zaev
Zoran Zaev

Severna Makedonija i Bugarska sledeće godine zajedno će predsedavati Berlinskim procesom i organizovati Samit Zapadnog Balkana.

Na konferenciji za novinare posle samita zapadnobalkanske šestorke u poljskom Poznanju, premijer Severne Makedoinije Zoran Zaev je rekao da će to biti prvi put od pokretanja Berlinskog procesa 2014. da zemlja kandidat za članstvo u EU kopredsedava procesom zajedno sa državom članicom, što će, kako je ocenio, ojačati prijateljstvo i biti pozitivan primer za budućnost.

"To je velika čast za Severnu Makedoniju, a istovremeno i odgovornost. To je odlična vest i dokaz izgradnje dobrosusedskih odnosa", rekao je Zaev.

Zaev je zahvalio poljskim domaćinima za organizaciju samita, a nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja je inicirala Berlinski proces, za snažan podsticaj evropskoj perspektivi regiona i regionalnoj saradnji.

"Pet godina od pokretanja Berlinskog procesa za Zapadni Balkan trebalo bi da budemo ponosni na postignute rezultate. Regionalna saradnja dobila je novu dimenziju. Sprovedeni su i započeti projekti i inicijative koji moraju doprineti privrednom razvoju", naveo je Zaev.

On je dodao da je na samitu u Poznanju napravljen presek postignutog i otvorena rasprava o budućnosti Berlinskog procesa. Severna Makedonija dobila je najjaču preporuku za pokretanje pregovora o članstvu u EU.

"Očekujemo da će se obećanje o započinjanju pregovora u oktobru ispuniti", rekao je Zaev koji je dodao da se "proces proširenja može odvijati paralelno s procesom pregovora".

Zaev je dodao da je Severna Makedonija dobila podršku francuskog premijera Eduara Filipa za nastavak zacrtanih reformi i da dve zemlje imaju zajednički interes za produbljivanje bilateralnih odnosa i privredne saradnje.

Na šestom sastanku na vrhu u Poznanju pored lidera zapadnobalkanske šestorke učestvovali su i čelnici nekoliko zemalja članica EU, među kojima hrvatski premijer Andrej Plenković, nemačka kancelarka Angela Merkel, bugarski premijer Bojko Borisov, francuski premijer Eduar Filip, austrijska kancelarka Brigite Birlajn, slovenački premijer Marjan Šarec i britanska premijerka Tereza Mej.

Italija i Grčka su bile zastupljene na ministarskom nivou.

Zapadnobalkansku šestorku predstavljali su predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, srpska premijerka Ana Brnabić, kosovski premijer Ramuš Haradinaj, crnogorski Duško Marković, makedonski Zoran Zaev, albanski Edi Rama.

Na skupu su učestvovali i visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han.

XS
SM
MD
LG