Dostupni linkovi

Trendafilova: Specijalni sud neće suditi samo Albancima


Trendafilova: Specijalni sud neće suditi samo Albancima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:31 0:00

Trendafilova: Specijalni sud neće suditi samo Albancima

Predsednica Specijalizovanih veća (Specijalnog suda za ratne zločine) Ekatarina Trendafilova izjavila je da je shvatanje da će kosovska Specijalizovana veća goniti pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) ili bilo koju etničku zajednicu - pogrešno. Dodala je da će svako ko je počinio zločine pod nadležnošću suda u odgovarajućem vremenskom periodu, za to odgovarati.

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa navela je da sud neće suditi po etničkoj pripadnosti, ili vezi sa nekom organizacijom ili grupom, već da se radi o individualnog krivičnoj odgovornosti onih koji su počinili zločine.

Trendafilova se nalazi u prvoj poseti Kosovu od kako je januara 2017. godine preuzela dužnost predsednice suda.

U razgovoru objašnjava i zašto se nije sastala sa predsednikom i premijerom Kosova, i da li se očekuju prve optužnice.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, sa sedištem u Hagu, ima mandat za istraživanje zločina počinjenih na Kosovu od početka 1998. do kraja 2000. godine.

Sud je formiran nakon izveštaja švajcarskog senatora, Dika Martija, pred Savetom Evrope, o zločinima "pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova nad etničkim manjinama i političkim rivalima“.

RSE: Ovo je vaša prva poseta Kosovu od kako ste izabrani za predsednicu Specijalizovana veća. Koja je svrha vaše posete?

Trendafilova: Od kako sam preuzela dužnost 12. januara htela sam da posetim Kosovo. Ovde sam bila i 2012, ali u drugačijem kapacitetu. Htela sam da se pre svega sastanem sa civilnim društvom kako bi shvatila šta misle o nama i da im pružim odgovore. Međutim, tada nam je prioritet bio da uspostavimo zakonski okvir po kom će funkcionisati naša Specijalizovana veća, da izradimo Pravilnik o postupku i dokazima koji predstavlja materijal za odgovarajuću istragu za tužioca. To je bila njegova briga, jer je želeo da zna kakva su očekivanja sudija po pitanju ispravnog načina prikupljanja dokaza. Taj intenzivni period bio je od ključne važnosti za nas. Uspeli smo da usvojimo Pravilnik za kratko vreme. Kada smo finalizirali taj zadatak i kada je Pravilnik potvrđen od strane Specijalizovanih veća Ustavnog suda, odlučila sam da je vreme da dođem. Sastala sam se sa ministrom pravde, ključnom osobom za saradnju kada su u pitanju naše naredbe i odluke, kao i sa predstavnicima civilnog društva, što je za mene bio jako važan događaj.

Nova Vlada Kosova stupila je na dužnost u septembru 2017.
Nova Vlada Kosova stupila je na dužnost u septembru 2017.

RSE: Obično, kada visoki predstavnici međunarodne zajednice posećuju Kosovo, oni se sastaju i sa visokim kosovskim zvaničnicima. Vi ste odlučili da to ne uradite. Kako javnost na Kosovu da razume takav potez?

Trendafilova: Hvala na pitanju. Ovo treba da razjasni netačnu percepciju o meni, da nisam za to da se sastajem sa zvaničnicima. Ovo je moja prva radna poseta i moram reći da je agenda veoma intezivna. Ali, kada govorimo o svakoj mojoj narednoj radnoj poseti, ukoliko bude postojala potreba, povezana sa radom Specijalizovanih veća, nema nikakvog razloga da se ne sastanem sa nekim ko će biti važan za naš rad. Ministar pravde je ključna osoba za saradnju. Imali smo jako dobar razgovor. On će formirati tehničku jedinicu koja će uvek biti dostupna za bilo kakvo pitanje. Srela sam se i sa predstavnicima civilnog društva. Ništa ne stoji iza toga.

RSE: Mediji na Kosovu često informišu javnost da se pred Specijalizovanim većima mogu naći visoki kosovski zvaničnici. Da li je to razlog zašto se niste sastali sa predsednikom ili premijerom Kosova?

Trendafilova: Bilo bi mi drago da vam odgovorim na pitanje ali, imajući u vidu razlike u našim ulogama u domaćem i međunarodnom sistemu, Veća nemaju odgovornost i ovlašćenja za istragu ili gonjenje. To pripada tužiocu, tako da nemam odgovor. Videćemo kada nam se obrati.

RSE: Od 5. jula, od kako je usvojen Pravilnik o postupku i dokazima, Veće je postalo potpuno spremno za rad. Međutim i nakon skoro pet meseci još uvek nismo videli konkretan slučaj pred ovim Većima. Kada očekujete prve optužnice?

Trendafilova: Ja zaista nemam odgovor na to pitanje i to je jednostavno istina. Ne krijem ništa. Ukoliko nam se tužilac obrati sa poverljivim podacima, to takođe ne mogu da otkrijem. Ali, što pre pretpretesni sudija potvrdi optužnicu, delimično ili potpuno, na osnovu Pravilnika o postupku i dokazima, ona će odmah postati javna.

RSE: Kada se podigne optužnica protiv nekoga, da li će oni biti uhapšeni ili na slobodni dok ne pročne sudski postupak?

Trendafilova: Hapšenje je zapravo poslednje sredstvo koje treba imati u vidu. Ono utiče na pravo na slobodu, vrednost i međunarodni standard koji svako treba da poštuje. Osim ukoliko postoje razlozi da se veruje, kao što zakon predviđa, da će osoba pobeći, da će počiniti navodne kriminalne akvnosti, počiniti novi zločin ili okončati već počinjen zločin, ili zastrašivanje svedoka ... Ukoliko se ti uslovi ne ispune, Veće onda ne može da donese odluku o hapšenju. Ali, želim da pojasnim da pored zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, pod našom jurisdikcijom će biti i zločini protiv sprovođenja pravde. Ukoliko se dođe do takvih saznanja u Većima ili Tužilaštvu, zakon omogućava tužiocu da odmah pokrene istragu i ukoliko ima dovoljno dokaza, izda nalog za hapšenje. U vezi sa tim, svako mora da bude veoma oprezan. Dakle, nema obaveznog hapšenja.

Protesti podrške borcima OVK u Prištini
Protesti podrške borcima OVK u Prištini

RSE: Nedavno objavljeno istraživanje na Kosovu o Specijalizovanim većima pokazalo je da je većina anketiranih Albanaca spremna da protestuje u slučaju da se podignu optužnice protiv članova OVK-a. Koje garancije možete da pružite da Veća neće biti pod uticajem moguće političke nestabilnosti na Kosovu u odlučivanju protiv koga podignuti optužnicu?

Trendafilova: Moram reći da neće biti nikakvih političkih razloga kada budemo odlučivali jer se sudije moraju voditi samo zakonima i predstavljenim dokazima. Pored toga, shvatanje da će kosovska Specijalizovana veća goniti pripadnike OVK-a ili bilo koju etničku zajednicu je pogrešna, neosnovana. Kosovska Skupština je glasala za zakon za individualnu odgovornost onih koji su počinili zločine, bez obzira na njihovu uključenost u bilo kakvu organizaciju, ili na njihovu etničku pripadnost. Zakon je jasan, svako ko je kosovski državljanin, ko je počinio zločine koji su pod našom jurisdikcijom, u odgovarajućem vremenskom i teritorijalnom opsegu biće pod istragom i gonjen. I svako, bez obzira na državljanstvo, bez obzira na nacionalnost, ko je navodno počinio zločine nad narodom sa kosovskim ili jugoslovenskim državljanstvom, takođe će odgovarati za to. To je zahvaljujući onima koji su izradili zakon i poslanicima Skupštine Kosova koji su istakli ozbiljno pitanje - ko treba da odgovara pred Specijalizovanim većima? Neće biti po ethičkoj pripadnosti, ili po bilo kakvoj vezi sa nekom organizacijom, grupom - radi se o individualnoj krivičnoj odgovornosti onih koji su počinili zločine.

RSE: Na račun suda upućene su mnoge kritike uz ocene da je monoetničan. O tome su govorili kosovski političari, poslanici, predstavnici civilnog društva, dodajući da su većinu zločina počinili Srbi.

Trendafilova: Zakon ne podržava takav stav.

RSE: Nedavno je predsednik Kosova Hašim Tači rekao da je saradnja Veća sa Kosovom minimalna, iako je pod kosovskim zakonskim okvirom, dok je ta saradnja sa Srbijom mnogo jača. Kako bi odgovorili na to?

Trendafilova: Ne želim da komentarišem tu izjavu, ali je pogrešno tumačenje da nema saradnje, i to ne treba da bude upućeno nama. Ja ne znam šta tužilac radi, nemam nikakve veze sa njegovim uredom, kao ni bilo ko od sudija.

Predsednica Sudskih veća nije se sastala sa čelnim ljudima Kosova - predsednikom Hašimom Tačijem i premijerom Ramušom Haradinajem
Predsednica Sudskih veća nije se sastala sa čelnim ljudima Kosova - predsednikom Hašimom Tačijem i premijerom Ramušom Haradinajem

RSE: Da li mislite da osnivanje Specijalizovanih veća može da naškodi konsolidaciji pravosudnog sistema i njegovom kapacitetu da samo sudi osumnjičenima za ratne zločine?

Trendafilova: Mislim da je uvek dobro da se uče lekcije od drugih institucija. Ne treba postojati nikakva granica našim težnjama da postanemo bolji. Prema tome, mislim da ćemo imati koristi jedni od drugih.

RSE: Da li to znači da Kosovo nije naučilo lekciju od EULEX-ovog ili UNMIK-ovog suda?

Trendafilova: Ne, ne. Ovo je postepeni proces.

RSE: Koja bi bila vaša poruka kosovskoj javnosti?

Trendafilova: Moja prva želja bila je da dođem i da se sastanem sa građanima Kosova jer sam želela direktan kontakt sa njima, kao što je to bio slučaj sa civilnim društvom. Ljudi nekada ne razumeju iz različitih razloga i imaju pravo da izraze zabrinutost i da pitaju, a moja je obaveza da objasnim. Ali, nešto što treba da znaju jeste da uspeh za kojim svi mi težimo jeste da narodu Kosova osiguramo da sudski procesi budu fer, nepristrasni, nezavisni, uz pun integritet sudske profesije, da svi budu jednako tretirani i da svakome bude pružena mogućnost da predstavi slučaj, dokaz, kako bi na kraju dana sudije donele pravednu odluku na osnovu zakona i dokaza, kako bi se narod ubedio da je ovo prava pravosudna institucija. Nadam se da će narednih meseci pratiti naše postupke, kad god nam se tužilac obrati, i da će se posetepeno ubediti da delimo pravdu. Potpuno verujem u sudije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG