Dostupni linkovi

Tači: Specijalni sud nepravedan, ali smo održali reč


Sud (ilustrativna fotografija)
Sud (ilustrativna fotografija)

Bez obzira koliko je nepravedan, Specijalni sud za ratne zločine (Specijalizovana veća i specijalizovano tužilaštvo) donosi mogućnost da se ojača pravda na Kosovu. Međutim, danas ovaj sud maksimalno sarađuje sa Srbijom, a minimalno sa Kosovom. Zbog serviranja zlonamernih informacija, nerealnih očekivanja i namernih dezinformacija o tome šta Specijalni sud treba da donese, teško da on pod ovakvim okolnostima može da ispuni svoj cilj i donese pravdu ratnim žrtvama. Sve su ovo reči predsednika Kosova Hašima Tačija, upućene tokom javne diskusije o izazovima i mogućnostima Specijalnog suda u organizaciji civilnog sektora.

Specijalni sud za ratne zločine je kosovski sud sa sedištem u Hagu. Istraživaće zločine koje su "pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od 1998. do kraja 2000. godine, kako je u svom izveštaju Savetu Evrope naveo švajcarski senator Dik Marti.

Predsednik Tači, koji je predvodio proces formiranja ovog suda i pored velikog nezadovoljstva u zemlji, a čije se ime pominje u izveštaju Dika Martija, kazao je da je Sud prednost za Kosovo i da niko bolje od građana Kosova ne može da ukloni crni oblak koji je, kako je dodao, nad Kosovom stvorila Srbija.

Prvi čovek Kosova je istakao da je odluka o osnivanju Suda bila više međunarodna politička potreba, nego potreba za pravdom. Ona je prihvaćena u nametnutim diplomatskim okolnostima međunarodnih partnera uz obrazloženje da moraju da se zadovolje ostali akteri kao što su Beograd i Rusija, kako to pitanje ne bi prešlo na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, dodao je Tači.

To je urađeno radi očuvanja strateškog partnerstva sa Sjedinjenim Državama, Evropskom unijom i NATO-om, naglasio je Tači.

"Sa druge strane, međunarodna zajednica nam je obećala da ćemo ubrzo moći da apliciramo za članstvo u Savet Evrope, da će se ubrzo desiti i vizna liberalizacija, da ćemo imati masovnu podršku prilikom članstva u UNESCO, da će se ubrzo formirati i Vojska Kosova, te da ćemo imati nova priznanja. Kosovo je održalo reč, formiran je Sud, a međunarodna zajednica ni jedno od ovih obećanja nije realizovala. Naprotiv, okolnosti euroatlantskog puta još više su se otežale", istakao je predsednik Tači.

Specijalni sud za ratne zločine danas ima maksimalnu i recipročnu saradnju sa Srbijom i Kancelarijom za ratne zločine u Begradu. Tači je dodao da je Beograd sudu predao 80.000 dosijea.

"Saradnja sa Kosovom je minimalna, simbolična i jednostrana, da ne kažemo da je nepostojeća", istakao je Hašim Tači.

Ono što se danas zna, dodao je Tači, jeste da će se Sud baviti samo navodima o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečanstva navodno počinjenih od strane pojedinaca OVK-a. Stoga, dodao je on, Sud je monoetnički.

"Neće se razmotriti nijedan od 400 masakara na Kosovu počinjenih od strane države Srbije. Neće se baviti nijednim slučajem od 20.000 silovanih osoba od strane srpskih snaga. Ni u jednom slučaju se neće razmotriti više od 12.000 ubistava Albanaca, kao nijedan slučaj od 2.500 nestalih. Dakle, ovaj sud se neće baviti nijednim zločinom Srbije počinjenim na Kosovu. To je ono što znamo i to je tačno", istakao je Tači.

Kosovski predsednik je podsetio da je na Kosovu u posleratnom periodu delovalo niz pravosudnih mehanizama sa izvršnim mandatom, kao što su pravosuđe UNMIK-a, Haški tribunal, sud EULEX-a, a sada i Specijalni sud za ratne zločine.

"I pored svih ovih napora, još uvek postoji osećaj da nije bilo dovoljno pravde", naglasio je Hašim Tači.

Tači: Sud se neće baviti nijednim zločinom Srbije počinjenim na Kosovu
Tači: Sud se neće baviti nijednim zločinom Srbije počinjenim na Kosovu

Tači takođe veruje da objava izveštaja Dika Martija, dan nakon opštih izbora na Kosovu 2010. godine, nije bila slučajna već politički motivirana. Tada je njegova partija, Demokratska partija Kosova, dobila najveću podršku.

Kako Tači tvrdi, izveštaj je napisao čovek koji je bio protiv bombardovanja i nezavisnosti Kosova, ali je dodao da nije mogao da ga tuži jer je Dik Marti uživao imunitet.

"Kao predsednik zemlje posvećen sam istini i pomirenju, ali Specijalni sud će biti samo jedna kap pravde u moru nepravdi učinjenih na Kosovu", istakao je Tači.

Hašim Tači je zaključio da Albanci na Kosovu na ovo sudsku instituciju gledaju sa velikim nepoverenjem jer će suditi samo Albancima, te je istakao s uverenjem da je borba OVK-a bila pravedna i legitimna.

Namera Suda – fer suđenje

Stručnjakinja iz oblasti tranzicione pravde Nora Ahmetaj navela je da je Specijalni sud rezultat nedostatka volje građana Kosova da se odmah nakon rata bavi samo onim što se desilo nad pripadnicima ostalih zajednica.

"Ako je 2.000 ubijenih iz redova nealbanske zajednice, mi kao građani smo trebali da postavimo pitanje – zašto su ti civili ubijeni. To je rasprava koja je nedostajala Kosovu. Ti ljudi nisu bili naoružani, a oni koji su naoružani mora da te štiti", kazala je ona.

Kosovo takođe stoji veoma loše o pitanju zaštite svedoka, u poređenju sa regionom, dodala je Ahmetaj.

"Na osnovu izveštaja komisionera Gardetto-a iz 2010. godine, jako dobro se dokumentuje da, dok su svedoci u celom regionu bili predmet pretnje, na Kosovu je ubijeno oko 35 svedoka, a više od stotinu njih dobilo je pretnje", ukazala je Nora Ahmetaj.

Portparolka Specijalizovanih veća Avis Beneš, koja je prisustvovala javnoj debati, rekla je da je reč o sudu čiji je mandat fer suđenje.

"Naš mandat je takođe da objektivno informišemo o tome šta se dešava i da pružimo sve relevantne i činjenične informacije o postupcima", istakla je Beneš.

Na raspravi je predstavljen i izveštaj studije "Percepcija Specijalnog suda za Kosovo od strane javnog mnjenja: Rizici i mogućnosti", koji je urađen u saradnji organizacija Integra, Centra za mir i toleranciju i PAK-sa, holandske organizacije civilnog društva.

Na osnovu studije percepcije javnog mnjenja o Specijalnom sudu, 76 posto ispitanika iz albanske zajednice veruje da mandat suda nije fer. Među ispitanicima albanske nacionalnosti, većina (51%) je spremna da protestuje ukoliko Specijalni sud podigne optužnice protiv pripadnika OVK-a. Takođe, na osnovu nalaza, deluje i da javnost nije dobro informisana o mandatu suda, budući da smatraju da će se Sud baviti i krivičnim delima povezanim za zloupotrebu službenog položaja i korupcijom.

Specijalni sud za ratne zločine je početkom jula ove godine usvojio svu potrebnu dokumentaciju za njegov rad. Čeka se podizanje optužnica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG