Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trendafilova predsednica Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu


Spomenik posvećen nestalim Srbima u Gračanici

Dr Ekaterina Trendafilova postavljena je za predsednicu Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu. Nakon što je nezavisna Komisija za izbor predala svoju preporuku, Aleksandra Papadopulou, šefica Misije EULEX -a na Kosovu, zvanično je imenovala predsednicu suda.

Trendafilova (1953.) istaknuti je sudija, pravnik i naučni radnik iz Bugarske sa velikim iskustvom iz oblasti međunarodnog krivičnog prava, krivičnog prava, krivičnog procesnog prava i ljudskih prava. Obavljala je funkciju sudije u Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) od 2006. do 2015.

Do stupanja na dužnost u MKS-u, bila je profesor krivičnog prava i pravosuđa na Sofijskom univerzitetu, zamenik okružnog tužioca u Okružnom sudu Sofije, kao i ekspert za pitanja krivičnog prava i standarda ljudskih prava pri Parlamentu, Vrhovnom sudu i raznim ministarstvima u Bugarskoj.

Trendafilova je izjavila da je počastvovana izborom.

“Svesna sam ogromne odgovornosti da se pred Specijalizovanim većima osigura primena najboljih iskustava iz sudske prakse, te da se putem pravičnog i nepristrasnog postupka obezbedi pravda kako onima koji su pozvani na odgovornost, tako i žrtvama navodno počinjenih zločina. Nameravam da ovu ulogu ostvarim radeći nezavisno, odlučno i energično, i angažujući sve svoje sposobnosti. Apsolutno je ključno da ostvarimo svoj zadatak na efikasan, profesionalan, te bezbedan način.”

Trendafilova je izabrana na četiri godine i stupa na dužnost u januaru 2017.

Specijalni sud, ili Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo deo su sudskog sistema Kosova sa sedištem u Hagu, u kojem će raditi međunarodno osoblje.

Privremene je prirode i imaće konkretan mandat i nadležnost za određene zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine koji su, navodno, počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova nad etničkim manjinama i političkim neistomišljenicima.

Kako su iz ovog suda prethodno rekli, prve optužnice se mogu očekivati u prvoj polovini 2017. godine.

XS
SM
MD
LG