Dostupni linkovi

Policija demantira tvrdnje Sanaderove supruge i kćeri


Hrvatska polciija, ilustracija
Poruka – “pred zakonom su svi jednaki” počela se primijenjivati i na obitelj odbjeglog bivšeg premijera Ive Sanadera, kojeg se sumnjiči za korupciju velikih razmjera.

Kada su se u četvrtak uveče Sanaderova supruga Mirjana i kćer Bruna pojavile pred ulazom u svoju trokatnicu u elitnom dijelu grada, policija ih je legitimirala. Evo kako je Mirjana Sanader tu epizodu opisala novinarima:

“Kad sam ih zamolila da to obavimo u dvorištu da nas ljudi ne gledaju na ulici, rekli su da ne smijemo u kuću. Kad sam pitala zašto, rekli su da ne moraju ništa objašnjavati. Rekli su da nam neće vratiti dokumente i da nemaju oni meni što objašnjavati. Tada sam se sjetila odvjetnika. Kada su čuli naš razgovor s odvjetnicima i slova zakona koja smo ponavljali, da su to kršenja ljudskih prava, povreda doma , ovo ono, onda su nam počeli gurati putovnice u ruke i vikati - uđite u kuću, uđite u kuću!”

Novinare je zanimalo – je li gospođa Sanader očekivala da bi joj se ovako nešto moglo dogoditi?

“Ne! Ne! Možda u Zimbaveu!”

"Nije točno da su zatečenim osobama oduzete putovnice, nije točno da je kuća bila zapečaćena, nije točno da je bilo kome bio zabranjen ulazak u kuću", demantirao je sve glasnogovornik hrvatske policije.Otprilike u isto vrijeme njihova je odvjetnica Jasna Novak izvijestila medije kako su joj se majka i kćer Sanader javile i kazale kako im je policija oduzela putne isprave, a kuću zapečatila.

Sve je to demantirao glasnogovornik hrvatske policije Krunoslav Borovec.

“Ne mogu komentirati njezino zadovoljstvo ili nezadovoljstvo, jer to je doista osobna i privatna stvar, međutim moram reći da je policija postupala temeljem naloga suca istrage. Taj nalog je vrlo jasan i u tom smilsu ovlasti policije su vrlo jasne – vršiti nadzor nad objektom stanovanja i utvrditi identitet svake osobe koja ulazi ili izlazi iz kuće, i voditi računa da se iz kuće ne iznesu vrijedni predmeti, prije svega umjetnine”, ustvrdio je Borovec.

U tom smislu je policija i postupala, kazao je Borovec.

“Nije točno da su zatečenim osobama oduzete putovnice, nije točno da je kuća bila zapečaćena, nije točno da je bilo kome bio zabranjen ulazak u kuću. Točno je da su na traženje policijskih službenika da im se daju osobne iskaznice na uvid radi utvrđivanja identiteta zatečene osobe ponudile putovnice, što je također dokument temeljem kojeg se može utvrditi identitet i u tom smislu su policijski službenici i postupali. Nakon što su podaci provjereni, dokumenti su vraćeni”
, naveo je Borovec.

Kolekcija slika milijunske vrijednosti


Kako se doznaje, policija je u četvrtak po nalogu suda počela na dvije lokacije plijeniti umjetničke slike u vlasništvu bivšega premijera.

Slike čija vrijednost navodno čak i peterostruko premašuje iznos od 1,5 milijuna kuna - oko 200 tisuća eura - koliko je Sanader naveo u imovinskoj kartici zaplijenjene su u njegovoj kući u Splitu i u poslovnom prostoru u Šarengradskoj ulici u Zagrebu.

A kada se nalog o pljenidbi pokušalo provesti i u domu obitelji Sanader u zagrebačkoj Kozarčevoj ulici, pljenidba nije provedena jer nikoga nije bilo kod kuće.

Kako navode mediji, Sanader u kolekciji od recentne produkcije ima slike Ede Murtića, Mersada Berbera, Zvonimira Mihanovića, Ivana Rabuzina i drugih, a navodno ima i četrdesetak slika iz razdoblja hrvatske Moderne - Vlahe Bukovca, Josipa Račića, Miroslava Kraljevića i drugih.

Sanader je još dok je bio premijer demantirao medijske napise kako je tijekom boravka u New Yorku kupio i dva Picassa, i neka djela malteškog slikara Francesca Fieravina, poznatijeg kao Francesco Maltese

U medije je procurio i navodni iskaz u istrazi bivšeg glavnog HDZ-ovog blagajnika i glavnog operativac u koruptivnoj aferi “Fimi media” Mladena Barišića kako se – navodno - tijekom 2007. i 2008. godine uhodao ritual prema kojemu bi subotom Sanader ručao u jednom restoranu s prijateljima, od kojih su neki i ministri, a potom bi zajedno obilazili galerije i kupoval slike.

Barišić je rekao da su slike plaćali od 3000 do 10.000 eura, i to u gotovini.
XS
SM
MD
LG