Dostupni linkovi

Ježić bio karika između Sanadera i Hypo banke


Hypo Alpe Adria Group
Hypo Alpe Adria Group
Famozna „karika koja nedostaje“ u odnosima bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji u austrijskom pritvoru čeka izručenje Hrvatskoj zbog optužbi za korupciju, i austrijske Hypo banke mogao bi biti njegov dobar prijatelj Robert Ježić, koji je uhićen u istoj aferi.

Uhićeni Robert Ježić bio je od 2005. godine lobist i konzultant Hypo banke u Hrvatskoj, i prema pisanju vjerodostojnog bečkog dnevnika Der Standard, u tri navrata isplaćeno mu je ukupno 4 miljuna eura.

Prvi ugovor s Ježićem u ime Hypa potpisali su Wolfgang Kulterer i Guenther Streidinger, koji su ovlastili Ježića da „u rješavanju problematičnih slučajeva“ zastupa u Hrvatskoj interese Hypa.

Kada je u Hypo prosinca 2007. došla nova uprava, piše Der Standard, Kulterer svom nasljedniku Tilu Berlinu preporučuje nastavak suradnje s Ježićem kojeg u pismenoj preporuci naziva Sanaderovim „najboljim prijateljem“, koji preko Sanadera ima „ulaz u sve strukture“ i koji je „ekstremno pomogao u brojnim osjetljivim situacijama“.

Najunosniji pojedinačni Ježićev posao bio je posredovanje u sporu između hrvatske države i Hypo banke, kada su Austrijanci optužili Vladu da im je kod prodaje osječke Slavonske banke zatajila neke loše plasmane te banke, i kada su pred nadležnim sudom u Londonu tužili Hrvatsku.

Postignut je kompromis, i Hrvatska se nagodila da Hypu isplati 40 milijuna eura, a da se ne ide u sudski postupak. Ježić je samo za to dobio gotovinsku isplatu od dva i po milijuna eura.

Novinar zagrebačkog tjednika „Nacional“ Berislav Jelinić u izjavi za naš radio priznaje kako mu nije jasno kako je to Ježić zaradio toliki honorar!?

„Meni je Ježićev lobistički angažman u ovom slučaju u najmanju ruku diskutabilan! Po onome što mi tvrde ljudi iz poslovnih krugova – da do te nagodbe nije došlo, to bi po Vladu bilo skuplje! Dakle, ja doista ne vidim zašto je njemu isplaćen toliki novac“
, navodi Jelinić

Mravak i HEP


Zgrada uprave HEP-a
Aktualna optužnica protiv Sanadera tereti ga da je upotrijebio svoju političku moć da natjera tadašnjeg direktora Hrvatske elektroprivrede Ivana Mravka da nastavi isporučivati eletričnu energiju Ježićevoj tvrtki DIOKI po povlaštenoj cijeni, iako je DIOKI već bio dužan enorman iznos za isporučenu struju, podsjeća Jelinić, a takvih slučajeva bilo je još.

„U svim tim situacijama pojavile su se sumnje da je netko visoko u Vladi utjecao na firme u državnom vlasništvu da sklapaju poslove koji su u najmanju ruku na čudan način išli u korist Ježićeve tvrtke DIOKI. Sa druge strane, zna se da je on godinama blizak premijeru Sanaderu. On je isto tako bio blizak i sa mnogim drugim osobama iz političkog miljea, međutim u zadnjih nekoliko godina Sanader je dospio na čelo te kolone, najvjerojatnije iz pragmatičnih razloga. Da je bio netko drugi na čelu Vlade, Ježić bi vjerojatno tražio način da se približi i njemu“
, kaže Jelinić.

Dakle, osim pitanja - kako je to Ježić zaradio enormni honorar, Jelinić postavlja i još neka druga:

„Tko je bio taj koji je sugerirao Hypo banci da uzme Ježića za lobista, i gdje je doista završio novac koji je Ježić dobio od Hypo banke?“


Pritisci na Heraka


O aktivnostima Hypo banke u Hrvatskoj progovorio je i prvi hrvatski ministar koji je bio uhićen – ministar turizma u posljednjoj HDZ-ovoj vladi devedesetih Ivan Herak, uhićen tek sat ili dva nakon posljednje sjednice te vlade nakon što je trećesiječanjska koalicija nakon izborne pobjede 2000-te preuzela vlast.

On je na javnoj televiziji progovorio o pritiscima koje je imao koncem devedesetih, i o kojima je ovih dana progovorio i USKOK-u. Naime, on tvrdi da je njegovo postupanje kao ministra turizma u vezi nekih zahtjeva Hypa bio jedan od razloga zašto je 2000-te uhićen.

“Reći ću vam samo da sam imao izuzetno velike pritiske oko
Bivši ministar turizma Herak tvrdi da je imao izuzetno velike pritiske oko prodaje hotela “Primošten”, zadarskog “Borika” i “Kvarner expressa”, i oko izdavanja državnih jamstava.
prodaje određenih firmi – konkretno hotela “Primošten”, zadarskog “Borika” i “Kvarner expressa”, i oko izdavanja državnih jamstava. Mi nismo državna jamstva – kao možda neka druga ministarstva – odobravali napamet, nego sam ja davao svojim suradnicama da prouče predmete. Radili smo feasibility studije, tj. studije izvedivosti i isplativosti. Nijedna nije bila dobra - procijenili smo da bi jamstva pala na teret države i odbijali smo ih. Tu su nastajali pritisci. Nijedno državno jamstvo za mog mandata nije izdano i nijedna tvrtka nije prodana. Sve je to vezano uz istragu, ja sam se pozivu odazvao kao što mora i svaki građanin i rekao ono što moram i trebam reći”
, navodi Herak.

Herak je novinarima u neslužbenom razgovoru kazao kako vjeruje da iz njegovog uhićenja 2000. godine stoji Ivić Pašalić, kojeg se tada povezivalo sa Hypo bankom. Hoće li u istrazi iskrsnuti i Sanaderovo ime – vidjet ćemo vrlo brzo.

Naime, Sanader će 22. najvjerojatnije prosinca biti saslušan pred Povjerenstvom za Hypo banku koruškog pokrajinskog parlamenta, kojem je na čelu zastupnik Zelenih Rolf Holub, potvrdila je austrijska savezna ministrica pravosuđa Claudia Bandion – Ortner. Saslušanje će biti obavljeno video-vezom između okružnih sudova u Salzburgu i Klagenfurtu.

Dodajmo ovdje kako je Glasnogovornica Središnjega austrijskog državnog odvjetništva u Beču nadležnog za korupciju Eva Habicher potvrdila hrvatskim medijima da je u ponedjeljak tijekom ranog poslijepodneva zaprimljena kaznena prijava protiv bivšega hrvatskog premijera Ive Sanadera zbog pranja novca.

Time je Sanader od ponedjeljka za Austriju i službeno postao osumnjičenik. Istragu u slučaju Sanader pokrenulo je Državno odvjetništvo u Innsbrucku nakon prijave jedne tirolske banke o sumnji da je prao novac.

Inače, “slučaj Ježić” otvara neka pitanja i o hrvatskom medijskom prostoru, jer je Ježić i vlasnik riječkog “Novog lista”, a aktualni predsjednik Hrvatskog novinarskog društva je zaposlenik te firme. “Te novine o njemu šute, a govori se samo o Sanaderu,” kaže za naš radio politički analitičar Žarko Puhovski.

“Meni se čini da se otvorilo nekoliko povezanosti, o kojima se kod nas uopće ne govori: da je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva pred 4 dana na skandalozan način kazao da Ježića ne treba smatrati problemom “Novog lista” i da se treba ponašati kao da nije uhapšen, da “Novi list” nije imao ni jedan jedini komentar, da glavni urednik tih novina nije rekao ni jednu jedinu riječ u vezi činjenice da je vlasnik novina u zatvoru, da je predsjednik države tek usputno spomenuo činjenicu da je u izbornoj kampanju dobio 200.000 kuna od čovjeka koji se sada nalazi u zatvoru, a da se sve okreće na Sanadera!”
, zaključuje Puhovski.
XS
SM
MD
LG