Dostupni linkovi

Hypo banka tvrdi da nije umiješana u sumnjive poslove


Sjedište Hypo Alpe Adria grupe u Podgorici
Sjedište Hypo Alpe Adria grupe u Podgorici
Hrvatski sajt Necenzurirano.com je objavio spisak korisnika višemilionskih kredita koje je firmama i pojedincima, navodno, odobrila Hypo Alpe Adria banka, a koji su sada, prema tvrdnjama ovog Internet glasila, predmet istrage austrijskih državnih organa, zbog sumnje da je opran novac sumnjivog porijekla.

"Navodi hrvatskog sajta Necenzurirano.com o istragama u vezi kreditnih aranžmana su apsolutna neistina",
rekla je za RSE Željka Radulović, portparol crnogorske filijale Hypo Alpe Adria banke, koja kaže i da će povodom pisanja hrvatskog web sajta, biti preduzete određene pravne radnje.
Sjedište Hypo Alpe Adria grupe u Podgorici

"U Crnoj Gori posluju Hipo Alpe Adria banka i Hypo lizing i to u skladu sa svim zakonskim pretpostavkama i regulativom, potpuno transparentno. Nema nikakve istrage niti bilo kakvih, navodno sumnjivih poslova tako da definitivno ne možemo da komentarišemo sadržinu web sajta jer su već preduzete pravne mjere čiji je cilj zaštita Hipo grupe i naših klijenata od ovakvih neistina,"
kazala je Radulović.

Hrvatski sajt Necenzurirano.com je objavio popis pravnih i fizičkih lica u Crnoj Gori, kojima je Hypo Alpe Adria grupa, navodno, odobravala sumnjive, rizične kredite, kroz koje je opran novac sumnjivog porijekla, kojim je na temelju povjereničkih ugovora raspolagala Hypo Grupa.

Objavljeni spiskovi su klasifikovani po državama za: Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju i Crnu Goru. Oko 280 miliona, Hypo banka je pozajmila samo crnogorskim klijentima, plasiranih kroz 75 kredita, a među korisnicima kredita se nalaze firme vlasnika zvučnih imena.

Sporni spisak

Ako su navodi sajta Necenzurirano.com tačni, Global Montenegro, kompanija za menadžment i konsalting, čiji je osnivač premijer Milo Đukanović, dobila je kredit od pet i po miliona eura.

Na spisku su i preduzeća pojedinaca, koje u domaćoj javnosti važe kao bliske premijeru: Vektra Dragana Brkovića, kompanija Čelebić Tomislava Čelebića i KIA Montenegro premijerovog kuma Vuka Rajkovića. Tu je i Cijevna komerc Danila Petrovića, a slijede i Carine Čeda Popovića, Željeznički prevoz Crne Gore, pljevaljski Rudnik uglja...

Na spornom spisku su i krediti preduzeća Secondo Porto iz Kotora, čiji su vlasnici Ivica Šarić i Zoja Dudić, supruga biznismena Dragana Dudića, koji je nedavno ubijen u Kotoru. Nijedan od ovih kredita nije manji od 2 miliona i 300 hiljada eura, a najviše, 16 miliona i 300 hiljada je, navodno, dato za kredit firmi Cijevna komerc.

Inače, Hipo Alpe Adria banka je, pošto je, po izbijanju krize, zapala u velike teškoće, nacionalizovana od strane austrijske države krajem prošle godine, a njen bivši izvršni direktor Volfgang Kulterer je nedavno uhapšen zbog pronevjere.

Istraga se proširila i na zemlje regiona, a najviše reagovanja afera je izazvala u Hrvatskoj zbog navoda austrijske policije da je dio pronevjerenog novca završio u toj zemlji i špekulacija o navodnoj umješanosti bivšeg premijera Iva Sanadera, koji je to, u međuvremenu, demantovao. Za Hipo aferu se, prema tamošnjim medijima interesuje, hrvatsko tužilaštvo, a istragu je pokrenula i slovenačka policija.

U Crnoj Gori se, krajem prošle nedjelje, oglasio izvršni direktor ovdašnje filijale Hipo banke Tarik Telaćević, koji je rekao da su depoziti njihovih štediša sigurni, te da ova afera ne može izazvati domino efekat u Crnoj Gori, čemu, po njegovom mišljenju, u prilog ide okolnost da na adresu crnogorske Centralne banke, nije stiglo nijedno obavještenje o istrazi Hypo grupacije u Crnoj Gori.

U Centralnoj banci danas nijesu imali šta da kažu na ovu temu, jer u toj instituciji smatraju da ovim pitanjem treba da se bave drugi državni organi. U policiji, takođe nije bilo moguće dobiti nikakvu informaciju.
XS
SM
MD
LG