Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Hrvatskoj formirati istražno povjerenstvo za Hypo


Ivo Sanader i Ivo Pašalić, foto: Nacional
Predsjednik istražnog povjerenstva koruškog pokrajinskog parlamenta za poslovanje Hypo banke Rolf Holub sugerirao je hrvatskim vlastima da se i u Hrvatskoj formira istražno povjerenstvo za Hypo, koje bi istražilo postoji li i politička odgovornost za neke sumnjive poslove ove banke u Hrvatskoj.

Mediji su kao političare povezane s prošlom upravom Hypo banke i njenim poslovima u Hrvatskoj najviše spominjali bivšeg premijera Ivu Sanadera, istarskog župana Ivana Jakovčića, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-ovog političara iz devedesetih Ivića Pašalića.

Ujesen istražno povjerenstvo koruškog pokrajinskog parlamenta kreće sa istraživanjem poslovanja Hypo banke u Hrvatskoj, najavio je predsjednik tog povjerenstva, član austrijske Stranke zelenih Rolf Holub. Hypo banka je u ozbiljnim problemima – zbog čudne kreditne politike prošle uprave Hypa International iznos kredita koje se ne vraća banci dosegao je osam milijardi eura, požalio se Holub.

„Upravo zbog toga, iznimno je važno da pomno proučimo sve poslove sa nekretninama kojima se Hypo bavio u Hrvatskoj, pogotovo kada se radi o velikim iznosima. Osim toga, postoji i sumnja da se Hypo banka bavila špekulacijama sa zemljištem, da je u tome surađivala sa političarima i investitorima, a da je u nekim slučajevima nastupala i kao investitor i davatelj kredita, i sve te sumnje moramo istražiti.“
Milan Bandić

Holub je hrvatskim vlastima sugerirao da se i u Hrvatskoj formira istražno povjerenstvo za poslovanje Hypo banke, kako bi se istražila i politička odgovornost u cijeloj priči. On je kazao kako istražno povjerenstvo koruškog parlamenta izvrsno surađuje sa istražnim povjerenstvom bavarskog pokrajinskog parlamenta, i nada se takvoj suradnji i sa budućim hrvatskim povjerenstvom.

Pitali smo gospodina Holuba – znače li mu što imena trojice hrvatskih političara koje se u medijima najčešće spominje u vezi sa Hypo bankom – Ivića Pašalića, HDZ-ovog političara iz devedesetih, koji je 2006. godine dobio dvadeset milijuna eura kredita bez ikakvog depozita, istarskog župana Ivana Jakovčića, bivšeg bliskog prijatelja prvog čovjeka Hypa Wolfganga Huterera i osobe povezane sa niz jetinih kupovina zemljišta u Istri od strane Hypa, i – naravno - bivšeg premijera Ive Sanadera, kojeg se u medijima proziva da je također bio povezan s Hypom.

„Naravno da mi znače, ali u ovom trenutku ne mogu ništa reći o napretku istrage austrijskog Državnog odvjetništva.“

Dodajmo ovdje da mediji među osobama koje su koristile Hypov kredit pod iznimno povoljnim uvjetima spominju i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, preko kojeg je – kako tvrde – Hypo sređivao sve poslove u Zagrebu, pa tako i ovaj na zagrebačkom Cvjetnom trgu, gdje je Holub danas održao konferenciju za novinare.

Na konferenciji su predstavnici nevladinih udruga Pravo na grad i Zelena akcija predali gospodinu Holubu dokumentaciju oko angažmana Hypo banke u
Dolazak šefa koruškog istražnog povjerenstva za Hypo u Zagreb, upravo na dan kada se održavaju novi veliki prosvjedi protiv Hoto grupe i gradonačenika Bandića ima vrlo veliku simboličku važnost.
projektu Hoto grupe „Cvjetni trg“, protiv kojeg aktivisti i građani Zagreba prosvjeduju već više tjedana, među ostalim zbog izgradnje ulaza u podzemnu garažu usred pješačke zone. Hypo je Hoto grupi odobrio dva kredita – prvi što ga je odobrila bivša uprava na 47 milijuna švicarskih franaka imao je kao osiguranje hipoteku na zgradu, koja ne bi bila naplativa. To zvuči kao dobra ilustracija razlike između regularnih i dubioznih kredita, kako ju je Holub objasnio:

„Razlika je vrlo jednostavna – kod urednog kredita cijeli njegov iznos mora biti pokriven nekim sredstvom osiguranja, a kod dubioznog kredita ne postoji instrument osiguranja, pa se uvijek postavlja pitanje – jesu li tu u igri bile neke političke veze ili dogovori?“

"Dolazak šefa koruškog istražnog povjerenstva za Hypo u Zagreb, upravo na dan kada se održavaju novi veliki prosvjedi protiv Hoto grupe i gradonačenika Bandića ima vrlo veliku simboličku važnost", kaže za naš radio dekan zagrebačkog Pravnog fakulteta i vjerojatno vodeći stručnjak za fenomen korupcije – Josip Kregar.

„Sama naznaka početka takvih istraga pred godinu dana dovela je do promjene na čelu hrvatske Vlade. Prema tome, ovo je jedno vrlo ozbiljno upozorenje, čak jedan ozbiljniji korak koji upozorava sve koji su na vlasti u Hrvatskoj da ne stanu na stranu onih koji su upleteni u takve afere.“

*****
Pročitajte i ovo:
Hypo na lošem glasu
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG