Dostupni linkovi

Ustavni sud Hrvatske: Veličanje NDH suprotno ustavnim vrednotama


Zagreb, Trg bana Jelačića, arhiv
Zagreb, Trg bana Jelačića, arhiv

Ustavni sud Hrvatske objavio je presudu prema kojoj je imenovanje ulice selu po danu proglašenja Nezavisne Države Hrvatske (NDH) 10. travnju u jednom slavonskom selu protuustavno i u izravnom sukobu s vladavinom prava.

Manja stranka vladajuće koalicije narodnjaci pozdravila je odluku Ustavnog suda i traži da se prema njoj ravna novi zakon o zabrani isticanju simbola totalitarnih režima. Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) se još nije očitovala. Radikalna desnica tvrdi da je to povratak cenzure iz vremena komunizma.

NDH je bila nacistička i fašistička tvorevina, te imenovanje ulice "Ulicom 10. travnja" po danu proglašenja NDH u selu Slatinski Drenovac u općini Šašinci protuustavno je i u izravnom sukobu s vladavinom prava, odnosno ugrožava identitet hrvatske ustavne države do stupnja koji se ne može tolerirati, stoji u upravo objavljenoj presudi Ustavnog suda Hrvatske.

Ustavni sud naglašava i da navedena ustavnopravna stajališta nisu vezana samo uz imena ulica, naselja, simbola i slično, već predstavljaju i načelna stajališta Ustavnog suda o karakteru NDH kao negaciji temeljnih vrednota ustavnog poretka Hrvatske.

Radi se o odluci općine Šašinci iz 1997. godine, koju je na Ustavni sud dala Milanovićeva vlada lijevog centra 2013. godine i koja je suspendirala primjenu te odluke, pa su ploče sa nazivom 10. travnja skinute, ali su stanovnici te ulice i dalje u ispravama imali tu adresu.

Duhovi Endehazije iznova zagađuju javni prostor Hrvatske otkako ih je pred pet godina probudio Tomislav Karamarko došavši na čelo HDZ-a i to je bio jedan od razloga zašto je nedavno osnovano i Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje bi svojim zaključcima uskoro trebalo Vladi dati preporuke kako se prema tome postaviti.

Manja stranka vladajuće koalicije – narodnjaci – odmah je pozdravila ovu presudu Ustavnog suda i traži da ona bude primjer kojim se ovo Vijeće treba voditi, a i da je se uzme u obzir prigodom izrade Zakona o zabrani isticanja simbola totalitarnih režima čime će se ta tema konačno skinuti s dnevnog reda.

Odvjetnik i bivši sudac Branko Šerić podsjeća za Radio Slobodna Europa (RSE) da hrvatski pravni sustav nije presedanski, pa ova presuda ne može postati zamjena za zakonsku regulativu, ali da je Ustavni sud Hrvatske ipak najviši moralni autoritet.

"I ta njihova odluka može predstavljati smjernicu ili putokaz – kako god hoćemo – da simbolika vezana uz NDH bude proskribirana. Dakle, nije inkriminirano, jer to treba taksativno navesti u nekom zakonskom rješenju, međutim, ipak je Ustavni sud postao okvire kao bi se mogli ponašati prekršajni ili kazneni sudovi u odnosu na ustaško znakovlje", navodi Šerić.

U strahu od takvog razvoja situacije grupa povjesničara većinom desne provenijencije pokrenula je pred osam dana apel da država ne intervenira u tu tematiku jer bi to ograničilo slobodu znanstvenog istraživanja, kojeg je do sada potpisalo 1.205 ljudi.

Jedan od inicijatora apela, povjesničar i bivši ministar Zlatko Hasanbegović, odmah je ovu presudu Ustavnog suda ocijenio kao "povratak cenzure iz vremena komunizma".

Povjesničar Hrvoje Klasić misli upravo suprotno.

"Ne vidim da je ova presuda ikakva prepreka istraživačkom radu. Ako netko od tih velikih povjesničara dokaže da Pavelić nikada nije surađivao s Adolfom Hitlerom, da nisu postojali koncentracijski logori, da nisu postojali rasni zakoni, da nisu počinjeni masovni zločini protiv civilnog stanovništva – ako to dokažu, onda mogu vrlo jednostavno srušiti presudu Ustavnog suda", ocjenjuje Klasić u izjavi za RSE.

Isticanje ustaških simbola je i inače kažnjivo.

Analiza pučke pravobraniteljice iz veljače govori o 29 osuđujućih presuda i tri oslobađajuće iz formalnih razloga, ali u kojima se u meritumu osuđuje uporaba endehaške simbolike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG