Dostupni linkovi

Za ustaški pozdrav moguće i do 4.000 eura kazne


U Hrvatskom saboru raspravlja se o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, ilustrativna fotografija
U Hrvatskom saboru raspravlja se o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, ilustrativna fotografija

Uz žestoko protivljenje desne opozicije, vladajuća većina u Hrvatskom saboru uvrstila je na dnevni red raspravu u hitnom postupku o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Tamo se, među ostalim, predlaže da se kazna za remećenje javnog reda i mira "isticanjem simbola kojima se izražava ili potiče mržnja" dakle, npr. pozdravljanjem ustaškim pozdravom, sa dosadašnjih 20 do 150 eura povisi na 700 do 4.000 eura.

Židovska zajednica i lijeva opozicija već nekoliko godina traže da se ustašku ikonografiju sankcionira i u Kaznenom zakonu, što vladajući nisu prihvatili.

Što smeta desnoj opoziciji?

Desna opozicija napala je vladajuće da će ovo povišenje kazni prve pogoditi veterane stranačke paravojske HOS iz rata u Hrvatskoj 1991, koji su na uniformi imali oznaku s natpisom “Za dom spremni”.

Ustaška ikonografija je zakonom zabranjena, ali je 2018. nađeno nekonzistentno rješenje u preporuci Vijeća za suočavanje sa posljedicama nedemokratskih režima da je taj pozdrav dopušten onda kada se obilježava pogibije ili akcije u kojima su sudjelovali ili stradali pripadnici te paravojske.

Tako da su oni izuzeti od zabrane, što nije zasmetalo zastupnika desnopopulističkog oporbenog Mosta Miru Bulja da napadne vladajući HDZ.

“Pogledajte samo gdje ste doveli Republiku Hrvatsku, da hrvatske branitelje onemogućujete i zabranjujete im njihov legitimni pozdrav. Ja ga ponavljam – za dom spremni”, kazao je Bulj usred Hrvatskog sabora.

Što kažu ratni veteran?

Odmah mu je replicirao ratni veteran i predsjednik oporbenih lijevih socijaldemokrata Davorko Vidović.

“Mi hrvatski branitelji, veliki dio nas, nadam se i najveći dio, nikada nismo stajali iza tog pozdrava. Mi smo se borili za neovisnu demokratsku hrvatsku državu, a ne za nikakvu ustašku tvorevinu koju ovaj pozdrav implicira”, kazao je Vidović.

Poziv na mržnju i nasilje: Milorad Pupovac
Poziv na mržnju i nasilje: Milorad Pupovac

“Izvikivanje u Saboru ustaškog zločinačkog pozdrava kao što je to učinio zastupnik prije nekoliko minuta je teška uvreda i poziv na mržnju i nasilje”, kazao je i zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac.

Inače, desna opozicija optužila je HDZ da podižu kazne za ustašku ikonografiju upravo zbog pritiska SDSS-a kao njihovog koalicijskog partnera.

Bulj je dobio četiri opomene i isključen je sa saborske sjednice do kraja dana.

Vladajući imaju sigurnu većinu. Objedinjena rasprava o izmjenama zakona započela je u srijedu poslijepodne.

Da li bi kazne imale učinka?

Odvjetnik Branko Šerić, koji je u životu bio i sudac, uvjeren je u izjavi za Radio slobodna Europa (RSE) da će izmjene zakona imati željeni učinak, ako sudovi budu određivani primjerene novčane kazne počiniteljima tog prekršaja.

“Jer ništa više ne djeluje kod prekršaja, čak ni zatvorska kazna, kao kada čovjeka okrpiš po džepu. Čovjeka više boli kada mu izbiješ novac iz džepa, nego kada mu izvadiš zub na živo. I to će u svakom slučaju djelovati – preventivno, ali i represivno”, kaže Šerić.

Po njegovoj ocjeni pitanje je samo hoće li, u kom slučaju i za što netko biti procesuiran, neovisno radi li se o isticanju ustaških simbola ili pozdravljanju ustaškim pozdravom. “Jer, nedopustivo je da se još i danas povlači paralela fašizma i antifašizma”, jasan je Šerić.

“U preambuli našeg Ustava stoji da se suvremena Hrvatska bazira na antifašističkoj prošlosti Hrvastke i hrvatskog naroda. To podrazumijeva da treba sankcionirati svako fašističko obilježje, i nadam se da će tako i biti u budućnosti”, zaključuje odvjetnik Šerić.

Politički analitičar Žarko Puhovski u izjavi za RSE nije baš uvjeren da će osjetno povišene kazne imati željeni učinak.

“Koliko god oni pričali o prevenciji, ovo izaziva iznad svega histeriziranje javnosti. Na jednoj strani veoma radikalno jer se smatra da će to financijski uništiti ‘naše’ koji bi eto tu i tamo malo podviknuli neki ‘domoljubni pozdrav’, a na drugoj strani manje, ali također histerično nezadovoljstvo zato što to nije sankcionirano i u Kaznenom zakonu”, kaže Puhovski.

Po njegovoj ocjeni, druga je opasnost što u zakonu i dalje ostaju dosta neprecizne formulacije.

“A onda imate dodatno zlo kada neprecizne formulacije bivaju opterećene sa većom kaznom – onda je opasnost po realnost to veća, jer sada doista sve ovisi o nekom policajcu ili policijskoj postaji, pa tek onda eventualno o prekršajnim sucima ili sutkinjama”, analizira Puhovski.

Koji je cilj povišenja kazni?

U obrazloženju izmjena Zakona navodi se kako se izmjenama samo ujednačuje kažnjavanje ustaške ikonografije i ustaškog pozdrava sa sankcijama iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, gdje je zaprijećena kazna od 663 do 3.318 eura, Zakona o javnom okupljanju gdje je zaprijećena kazna od 130 do 390 eura i Zakona o suzbijanju diskriminacije gdje je zaprijećena kazna od 663 do 3.981 eura.

U obrazloženju se navodi kako je analizom sudske prakse prekršajnih sudova “utvrđeno kako su u većini slučajeva počinitelji proglašeni krivima i kažnjeni novčanim kaznama, ali u iznosima od 25, 27, 53 ili 150 eura, što nikako nije dovoljan iznos kako bi se počinitelji u budućnosti odvratili od činjenja takvih prekršaja”.

Također, podsjeća se da je ovaj zakon star 46 godina, i da je “prilikom izricanja i odmjeravanja propisane prekršajnopravne sankcije i kažnjavanja počinitelja za počinjeni prekršaj, osnovno načelo da izrečena sankcija ne smije imati samo retributivni karakter, već mora djelovati odvraćajuće ne samo za počinitelja da više ne čini prekršaje, nego i na druge osobe da poštuju pravni poredak”.

XS
SM
MD
LG