Dostupni linkovi

Tko je odgovoran za 'proboj' bolesti u splitskom domu za starije?


Split u vrijeme pandemije korona virusa
Split u vrijeme pandemije korona virusa

Nakon sumnje da se korona virus pojavio u petnaestak domova za starije osobe uzeti su brisovi i svega u dva doma - u Pločama na jugu Hrvatske, i u Koprivnici na sjeveru zemlje - pokazalo se da je po jedna osoba pozitivna, izvijestio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i predložio tumačenje za sumnje:

„Ja bih rekao da je ova situacija u Splitu povećala oprez zdravstvenih djelatnika u domovima umirovljenika i da reagiraju na svaku malo povišenu temperaturu.“

Naime, u Splitu se virus probio u stacionar Doma za starije osobe u Vukovarskoj ulici na Zenti, 49 korisnika je hitno prebačeno u splitski Klinički bolnički centar, međutim čak 42 je oboljelo, kao i osmero djelatnika doma. Jedna od korisnica, 93-godišnja Splićanka, je u petak ujutro, 10. travnja, i umrla, izvijestio je ravnatelj splitskog Kliničko-bolničkog centra (KBC) Julije Meštrović.

„Ona je bolovala od nekoliko kroničnih teških bolesti. Gospođa je imala pozitivan test na korona virus. Za ostale korisnike doma koji su smješteni u KBC-u mogu reći da većina ima i dalje blage i umjerene simptome osnovne bolesti, a da jedna osoba ima teže“, izvijestio je doktor Meštrović.

Što se dogodilo u Splitu?

U ovom gradu na jadranskoj obali, na oko 400 kilometara južno od Zagreba, u domu na Zenti se još 29. ožujka pojavila temperatura kod jedne korisnice, pa je medicinska sestra zvala epidemiologe.

Međutim, čini se da je nakon tog razgovora cijela priča u domu zaboravljena, dok se u utorak, 7. travnja navečer, nije ustanovilo da desetak korisnika u stacionaru, prosječne dobi 86 godina, a 22 ih je starije od 90 godina, ima povišenu temperaturu, i svih 49 je hitno prebačeno u bolnicu.

U dom su došle inspekcije epidemiologa iz Zagreba, kao i onih lokalnih iz Splita, ali splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ, vladajuća stranka op.a.) odbija sankcionirati ravnatelja doma Ivana Škaričića, inače bivšeg HDZ-ovog gradonačelnika Omiša i bivšeg saborskog zastupnika.

Nalazi epidemiologa i Škaričićev izvještaj razlikuju se u činjeničnom opisu i vremenima pojedinih radnji i tek kada se to razriješi, Boban najavljuje da će reagirati.

Novinar tportala u Splitu Damir Petranović kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) da je Ivan Škaričić upravo simbol HDZ-ove kadrovske politike ne samo u Splitu, nego u cijeloj Hrvatskoj.

Može li se govoriti o odgovornosti Škaričića?

„Ivan Škaričić je u svakom slučaju odgovoran, ako ništa drugo a ono formacijski, odnosno zapovjedno. Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban za sada ga izbjegava smijeniti, ali to nije posljedica nikakvog čekanja izvještaja ili rezultata istrage, nego je stvar u unutarstranačkim okolnostima u HDZ-u“, uveren je Petranović.

Škaričić je po struci arheolog i profesor povijesti, koji je na to mjesto došao kada je izgubio na izborima za novi mandat na mjestu gradonačelnika Omiša.

Opterećen je jednom nepravomoćnom presudom za zloupotrebu položaja dok je bio gradonačelnik. Svojedobno je na pitanje novinara otkud on u socijalnoj skrbi odgovorio: „Moram i ja negdje raditi, vidite da sam izgubio posao“.

U Hrvatskoj je 46.000 starijih osoba u institucionalnoj skrbi, i za njih se brine ukupno 6.300 ljudi. Tri su doma u vlasništvu države, 45 domova je u vlasništvu županija ili grada Zagreba i ukupno je 250 manjih ili većih privatnih domova.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG