Dostupni linkovi

Puhovski: Umjesto o incidentima, priča se o Pupovcu


"Još jednom ćemo na korektan način razgovarati, a nakon toga ćemo održati sjednicu Glavnog odbora SDSS-a, na kojoj ćemo konačno doneti onu odluku koju zapravo svi očekuju – ostajemo li ili izlazimo iz koalicije", najavila je potpredsjednica SDSS-a
"Još jednom ćemo na korektan način razgovarati, a nakon toga ćemo održati sjednicu Glavnog odbora SDSS-a, na kojoj ćemo konačno doneti onu odluku koju zapravo svi očekuju – ostajemo li ili izlazimo iz koalicije", najavila je potpredsjednica SDSS-a

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) koja je članica vladajuće koalicije i predstavlja srpsku manjinu u Hrvatskoj podržava svog predsjednika Milorada Pupovca, koji je zbog oštrih riječi na račun hrvatske politike doživio niz kritika, rečeno je nakon sjednice Predsjedništva stranke.

O mogućem izlasku iz vladajuće koalicije odlučivat će se na Glavnom odboru stranke, za koji se još ne zna kada će biti održan. Potpredsjednica stranke Dragana Jeckov najavljuje da će sjednici Glavnog odbora prethoditi još jedan krug razgovora s HDZ-om i drugim strankama vladajuće koalicije.

"Još jednom ćemo na korektan način razgovarati, a nakon toga ćemo održati sjednicu Glavnog odbora SDSS-a, na kojoj ćemo konačno doneti onu odluku koju zapravo svi očekuju – ostajemo li ili izlazimo iz koalicije", najavila je potpredsjednica SDSS-a.

'Dimna zavjesa'

Iritiran gomilanjem međuetničkih incidenata na štetu srpske manjine u Hrvatskoj, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac je pred desetak dana za bosansko-hercegovačke medije kazao da se u Hrvatskoj "pokušava rehabilitirati ustaški pokret i ustanoviti ga u novom evropskom kontekstu, u novoj evropskoj Hrvatskoj" što doprinosi tome da "Hrvatska postaje faktor nestabilnosti na području bivše Jugoslavije", što je uzrokovalo niz oštrih osuda s desna.

Napadi na Pupovca zbog njegovih izjava povodom napada na pripadnike srpske manjine samo su dimna zavjesa da se ne govori o tim napadima i mlakoj reakciji hrvatske politike na njih, kažu analitičari.

Hrvatska predsjednica kazala je da je neodgovorno svaki incident između hrvatskih građana različite nacionalnosti apriori kvalificirati kao etnički motivirani incident, zanemarujući rezultate istrage ili uopće se ne obazirući na činjenice, a da je njegova izjava neistinita, bezobrazna i neodgovorna.

Lideri udruge ratnih vojnih invalida zatražili su od Pupovca da se ispriča. A ako to ne učini, traže da šef HDZ-a Andrej Plenković raskine suradnju s njime.

Politički analitičar Žarko Puhovski upozorio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su ti napadi na Pupovca ustvari dimna zavjesa koja sakriva glavni problem – napad "torcidaša" u "fantomkama" na grupu pripadnika srpske manjine koji su u lokalnom kafiću u selu Uzdolje u Dalmatinskoj zagori gledali izravni prijenos utakmice "Crvene zvezde" .

Vladajuća većina je stabilna i bez SDSS-ova tri glasa, podsjeća Puhovski.

"Međutim u pozadini ostaju različiti incidenti koji po sebi ne bi bili problem, koliko je problem da postoji velika razina ravnodušnosti, ako ne i simpatije za te incidente – od predsjednice države koja je pokazala potpunu ravnodušnost, do različitih navijačkih skupina koje su pokazale simpatiju za počinitelje tih incidenata. A relativno mali broj ljudi ili 'javnih glasova' je jasno i energično stao na stranu onih koji su bili žrtve tih incidenata", podsjeća Puhovski.

'Predsjednica Republike selektivna'

I drugi se slažu da je oko incidenta u Uzdolju policija reagirala razmjerno efikasno, dok su reakcije politike bile blage, a u slučaju hrvatske predsjednice čak i ignorantske.

Tihomir Ponoš, novinar
Tihomir Ponoš, novinar

Za RSE novinar riječkog "Novog lista" Tihomir Ponoš kaže da pritom ne treba zaboraviti da je predsjednica Republike predsjednica svih državljana Hrvatske.

"A ona se u ovom slučaju postavlja veoma selektivno. To je i posljedica njene predizborne kampanje i njenog straha da bi, ako se iznova zamjeri desnici ili krajnjoj desnici, dodatno ugrozila svoje šanse za reizbor. Ali ona bi, dok je predsjednica, trebala funkcionirati i nastojati funkcionirati kao predsjednica svih državljana Republike Hrvatske, pa onda i onih koji navijaju za 'Crvenu zvezdu'", poručuje Ponoš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će se do kraja godine izmijeniti Zakon o sprječavanju nasilja na sportskim terenima na način da će se on na pripadnike navijačkih skupina primjenjivati i izvan sportskih terena. Pa ako odbiju alkotest, ako kod njih bude pronađeno nešto za maskiranje ili oštete tuđe stvari biti će kažnjeni po tom zakonu, a ne po mnogo blažem Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Na konferenciji za novinare SDSS-a član predsjedništva stranke Boris Milošević kazao je kako je u subotu zabilježen još jedan incident etnički motiviranog nasilja - kamenovanje kuća srpskih povratnika u selu Biljani Donji. Slučaj je prijavljen policiji i čeka se rezultate istrage.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG