Dostupni linkovi

Hrvatskim novinarima se prijeti, vlasti šute


Novinari prosvjeduju na Svjetski dan slobode tiska u Zagrebu, 3. svibnja 2016
Novinari prosvjeduju na Svjetski dan slobode tiska u Zagrebu, 3. svibnja 2016

Međunarodna medijska organizacija Reporteri bez granica upozorila je danas na šutnju hrvatskih vlasti na prijetnje i govor mržnje prema novinarima, i izostanak snažne osude takvih ispada.

Grafiti sa porukama mržnje prema novinarima, gađanje jajima automobila makarske istraživačke novinarke Andree Topić, kojoj su godinu ranije već probušene gume na autu, vrijeđanje i pljuvanje novinara s kojim ne dijeli političke stavove od strane desničarskog TV voditelja Velimira Bujaneca na ovogodišnjoj komemoraciji u Bleiburgu u svibnju.

Te i druge incidente nabraja novinarska udruga Reporteri bez granica u svom priopćenju. Po njihovoj ocjeni, sve se to radi sa jednim ciljem - da napadnu, zastraše i okleveću novinare kako bi oni odustali od svojih istraživanja.

Zbog toga "hrvatske vlasti moraju nedvosmisleno osuditi ovakva postupanja i okončati nezdravo ozračje nekažnjivosti koje vlada u Hrvatskoj, što predstavlja stvarnu opasnost za novinare", izjavila je, prema priopćenju, Pauline Adès-Mével iz Reportera bez granica.

Bez straha od konzekvenci

"Bez nekih velikih analiza može se reći da je položaj novinara i slobodnih medija u Hrvatskoj generalno loš, i u ovom društvu se ne tolerira previše ni sloboda medija ni sloboda novinarstva", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) medijski stručnjak Stjepan Malović.

"Konzekventno tome, novinare se ni ne štiti dovoljno, koliko bi to bilo potrebno. Postoji jedna spirala nasilja, ne samo prema novinarima, nego i prema raznim drugim profesijama. Postoji atmosfera u društvu u kojoj se puno toga rješava silom – jer je to efikasno i jer oni koji koriste silu nisu baš previše u strahu da će snositi neke konzekvence. Mislim da se to onda može preslikati na ugrožavanje novinarskih sloboda, novinarskih prava, pa čak i njihove osobne sigurnosti", kaže profesor Malović.

Malović je načelno protiv toga da vlasti javno ustaju u obranu novinara, jer - kada te vlast štiti, to obično ima i pozitivan i negativan efekt. On naglasak stavlja na reakciju društva.

"Mislim da bi se društvo u načelu trebalo vrlo jasno, brzo i nedvosmisleno odrediti prema svakom nasilju, pa i onom prema novinarima. Onog trenutka kada se nekoga napadne, je li to socijalni radnik, novinar, liječnik, koji su svi u ovo zadnje vrijeme dosta ugroženi i kada bi društvo brzo reagiralo, onda bi se siledžije drugačije ponašale", vjeruje Malović.

'Dodvoravanje desnici'

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko za RSE ocjenjuje da je jedan od uzroka klime u kojoj se novinarima prijeti i vrijeđa u tome da krajnje desni dio biračkog tijela novinare doživljava kao neprijatelje države, izdajnike i "Jugoslavene" koji su za sve krivi, a dio vlasti to ne osuđuje jer se dodvorava tom miljeu.

"Ispada da su novinari uzrok korupcije i činjenice da je ovo društvo duboko nepravedno i da ljudi masovno napuštaju ovu državu. U tom smislu Hrvatsko novinarsko društvo stalno apelira na vlasti da daju nedvosmislenu podršku neovisnom novinarstvu. No nažalost vidimo da se i šest mjeseci od našeg prosvjeda ništa bitno u tom smislu nije pomaklo naprijed", kaže Zovko.

Na prijetnje i govor mržnje prema novinarima HND je u niz navrata upozoravao priopćenjima i na konferencijama za novinare, a još u travnju je najavio da će internacionalizirati to pitanje.

Osim slučajeva navedenih u priopćenju Reportera bez granica, podsjetimo da su u srpnju bile dvije lažne dojave o podmetnutoj bombi u redakcije listova "Slobodne Dalmacije" i "Jutarnjeg lista". U svibnju su pored uredništva "Novog lista" u Rijeci osvanuli grafiti "Trovači hrvatskog društva" i "Ubojice za pisaćim stolom".

Što se pravosuđa tiče, HND je izrazio nezadovoljstvo što je Jakov Surać koji je fizički napao vlasnika jednog zadarskog portala u veljači dobio samo 10 mjeseci zatvora uvjetno na 3 godine. U srpnju je Davor Travaš iz Dubrovnika osuđen na godinu i po zatvora, uvjetno na 3 godine zbog prijetnji na facebooku urednici lokalnog portala, a u svibnju je sin saborskog zastupnika Josipa Đakića Ivan osuđen na 11 mjeseci uvjetno na 3 godine, među ostalim i zbog prijetnji novinaru "da će ga zatući".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG