Dostupni linkovi

Ustavni sud protiv vala tužbi protiv medija i novinara


Ilustrativna fotografija

Ustavni sud Hrvatske donio je nekoliko presuda kojima će – kako se očekuje – prekinuti praksu tuženja i presuđivanja novinara i medija za visoke iznose radi sramoćenja.

Sada hrvatski suci neće moći suditi u medijskim slučajevima kao da ne postoje konvencije i presude Europskog suda za ljudska prava, jer ih je Ustavni sud ugradio u ove odluke, kažu stručnjaci.

Ustavni sud Hrvatske ukinuo je presude protiv "Zadarskog lista" i protiv zagrebačkog "Večernjeg lista", po kojima su bili dužni platiti visoke iznose jednoj zadarskoj sutkinji i jednom sucu Visokog prekršajnog suda jer su pišući o njihovom radu navodno povrijedili njihovu čast i ugled.

Poruke u obrazloženju tih presuda su jasne - javni dužnosnici svjesno su se izabrali time baviti i moraju biti spremni da im svaki pokret bude pod pojačanim reflektorima javnosti, a oni sami moraju imati viši prag tolerancije nego drugi.

Drugo, i uvredljivi, kritični i polemični vrijednosni sudovi su dopušteni ako se temelje na dostatnoj činjeničnoj osnovi i bave se temom od općeg interesa, i treće - da je ponekad u javnoj komunikaciji dopušteno iznositi i one netočne, nedovoljno istražene ili nepotpune činjenične tvrdnje za koje je novinar imao osnovani razlog povjerovati da su istinite, a radi se o temama od javnog interesa.

Odvjetnica Vesna Alaburić već preko 20 godina u svojim obranama u medijskim predmetima koristi argumentaciju europskih konvencija i prakse Europskog suda za ljudska prava i za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže da to sve za nju nije novost, ali da je ovaj potez Ustavnog suda usmjeren u prvom redu prema sucima.

"Međutim, naši suci nisu imali dovoljno sluha i razumijevanja za te opće standarde i zato je izuzetno veliki značaj što je te stare standarde naš hrvatski Ustavni sud postulirao u svojim presudama, i oni će na taj način direktno utjecati na postupanje sudova u svakom konkretnom predmetu. Jer, kao prvo, presude Ustavnog suda su našim sudovima mnogo bliže nego presude europskog suda i – osim toga – niži sudovi sada znaju da će u slučaju da neki njihov predmet dođe pred Ustavni sud, njegova odluka vrlo vjerojatno biti in favorem (u korist) medija, ako su ispunjene sve ove okolnosti", kaže odvjetnica Alaburić.

"Sud potvrdio jasne standarde"

Ona međutim naglašava da neće ama baš svaki medijski spor koji dođe na Ustavni sud biti odlučen u korist medija.

"Ustavni sud je utvrdio vrlo jasne standarde, i ako ti standardi budu ispunjeni od strane medija i novinara – a to su zapravo standardi odgovornog i profesionalnog novinarstva - u takvoj situaciji naš Ustavni sud treba zaštititi medije i novinare", podsjeća Vesna Alaburić.

Hrvatsko novinarsko društvo pozdravlja ove odluke Ustavnog suda kao značajne za jedan od postulata svakog demokratskog društva – slobodu govora, kazao je za RSE predsjednik Društva Hrvoje Zovko.

"Tražimo da se ove preporuke odnose na sve ljude koji obnašaju javne dužnosti u našem društvu. Dakle, ne samo na političare, nego na sve one koje se plaća javnim novcima jer mislimo da svi oni moraju biti podložni javnoj kritici. Prema njima se mora drugačije ponašati nego prema – da tako kažem – običnim ljudima, a tužbe koje su do sada išle prema novinarima i medijima išle su isključivo u svrhu zastrašivanja", tvrdi Zovko.

Također, Ustavni sud oborio je presudu kojom je jedan građanin morao revizionističkom povjesničaru Josipu Jurčeviću platiti visoki iznos jer ga je – zbog Jurčevićeve izjave da je Tito veći zločinac od Hitlera - u pismu čitatelja objavljenom u riječkom "Novom listu" prozvao da je "promotor zločinačkih ideja", manipulator i "ideolog ustaštva kao hrvatske inačice fašizma".

Ustavni sud je ukinuo presudu s obrazloženjem da su – "kada je sporna izjava dana u kontekstu političke debate o pitanju od javnog interesa, prihvatljiva samo najnužnija ograničenja slobode govora, jer je sloboda političke debate u samoj srži koncepta demokratskog društva."

Praksa tuženja novinara i medija poprimila je u Hrvatskoj takve razmjere da je – prema nepotpunim podacima što ih je prikupilo Hrvatsko novinarsko društvo – početkom 2019. godine bilo u Hrvatskoj gotovo 1.200 postupaka po tužbama protiv medija i novinara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG