Dostupni linkovi

Struka pozdravlja kažnjavanje medija zbog govora mržnje


Migranti u blizini hrvatske - bosanskohercegovačke granice
Migranti u blizini hrvatske - bosanskohercegovačke granice

Hrvatsko novinarsko društvo i novinari pozdravljaju privremenu zabranu emitiranja za šest lokalnih TV postaja zbog emitiranja televizijske emisije "Bujica" prepunu govora mržnje prema migrantima, ali žale što kazna nije stroža.

Vrijeme je da političari počnu jasno osuđivati slučajeve govora mržnje, kažu poznavatelji problematike.

Za razliku od sličnog slučaja pred gotovo tri godine, ovoga puta izgleda da par tisuća desnih prosvjednika neće bučiti pod prozorima Vijeća za elektroničke medije, nakon sankcije izrečene zbog njihove omiljene emisije "Bujica".

Autor i voditelj emisije Velimir Bujanec kazao je za desni portal dnevno.hr kako je zabrana emitiranja trima lokalnim televizijama na 24 sata, a trima na četiri sata – taman u vrijeme kada su trebali emitirati novu "Bujicu" - politička, nije pozivao ni na kakve prosvjede i, parafrazirajući Thompsonovu pjesmu, poručio "Vratit će se Bujo sa tisuću momaka".

Velimir Bujanec
Velimir Bujanec

Potporu mu je do sada izrazila svega jedna veteranska udruga, od njih nekoliko tisuća, koja je redoviti sudionik svih desnih inicijativa u Hrvatskoj.

Vijeće je ovu kaznu izreklo zbog "Bujice" od 5. studenog u kojoj je kiptilo od govora mržnje prema migrantima. Trebalo ih je žešće kazniti, poručuju iz Hrvatskog novinarskog društva (HND).

"HND pozdravlja mjeru privremenog oduzimanja koncesije, ali ujedno izražava nezadovoljstvo smatrajući je preblagom s obzirom na težinu izrečenog neprimjerenog sadržaja u televizijskom eteru. HND poziva Vijeće za elektroničke medije da agilnije reagira na sve učestalije pojave govora mržnje u medijskom prostoru i da prekine šutnju o činjenici da mu postojeći Zakon o elektroničkim medijima ne pruža jasan i konkretan zakonski okvir za sankcioniranje govora mržnje u elektroničkim medijima", kaže za RSE govori prvi čovjek Društva, Hrvoje Zovko.

"HND poziva Vijeće za elektroničke medije na agilnije reagiranje", kaže Hrvoje Zovko.
"HND poziva Vijeće za elektroničke medije na agilnije reagiranje", kaže Hrvoje Zovko.

HND apelira na Vijeće za elektroničke medije da zajedno s HND-om i zainteresiranom javnošću učini pritisak na zakonodavca da se za medijsko širenje govora mržnje i diskriminacije po vjerskoj nacionalnoj, rasnoj i bilo kojoj drugoj osnovi propišu konkretne i oštre zakonske kazne.

Zovko je izrazio žaljenje jer u prethodnim slučajevima govora mržnje u medijima izostala reakcija Državnog odvjetništva.

Jasmin Klarić sa portala telegram.hr podsjeća u izjavi za RSE da je trodnevna zabrana emitiranja lokalnoj zagrebačkoj televiziji Z1 zbog govora mržnje u jednoj drugoj emisiji na račun pravoslavnog episkopa Porfirija Perića u siječnju 2016. godine gotovo pa jedini slučaj sankcioniranja govora mržnje u hrvatskom javnom prostoru.

Jasmin Klarić
Jasmin Klarić

"Uglavnom od tog slučaja mi nekog sankcioniranja govora mržnje bar u ovim medijima koji su nešto javno vidljiviji nismo do sada imali. Tako da je – sa povećanjem broja ksenofobičnih izjava protiv migranata unazad nekoliko mjeseci – ova odluka ipak nešto što bi trebalo pozdraviti jer – bolje išta nego ništa! Bolje da se poslalo poruku ukidanjem programa makar na jedan dan, nego da je Vijeće za elektroničke medije odšutjelo tu spornu emisiju u kojoj je doista nekoliko puta žestoko prekoračena granica koja razdvaja slobodu govora od govora mržnje", ističe Klarić.

Govor mržnje buja u pojedinim medijima i na društvenim mrežama, od prijetnji i vrijeđanja do diskriminacijskih psovki, upozorava Klarić.

"A na to gotovo nitko ne reagira, i stvarno bi se valjalo nadati da je ova odluka Vijeća za elektroničke medije prvi korak u osvještavanju problema mržnje u ovom društvu. Međutim, neće biti ništa od toga, niti da Hrvatsko novinarsko društvo šalje priopćenja svaki dan, niti da Vijeće za elektroničke medije počne žešće kažnjavati, jer mislim da je ključna stvar da političari shvate da bi bilo dobro da živimo u pristojnoj zemlji i da bi bilo dobro da oni sami počnu prozivati i osuđivati takve stvari – ne prigodno, nego doista i stvarno", riječi su Klarića.

Vijeće Europe definira govor mržnje kao "sve oblike izražavanja kojima se šire, raspiruju, potiču ili opravdavaju rasna mržnja, ksenofobija, antisemitizam ili drugi oblici mržnje temeljeni na netoleranciji, uključujući tu i netoleranciju izraženu u obliku agresivnog nacionalizma i etnocentrizma, te diskriminacija i neprijateljstvo prema manjinama, migrantima i osobama imigrantskog podrijetla".

Takav govor - sukladno praksi Europskog suda za ljudska prava, ne uživa zaštitu kao dio slobode govora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG