Dostupni linkovi

Pet od deset nastradalih u autobuskoj nesreći iz Đakovice


U Prištini zastave na pola koplja u znak žalosti zbog stradalih u nesreći u Hrvatskoj, 26. jul
U Prištini zastave na pola koplja u znak žalosti zbog stradalih u nesreći u Hrvatskoj, 26. jul

Vozač kosovskog autobusa koji je osumnjičen da je u nedelju ujutro (25. jula) skrivio tešku saobraćajnu nesreću nedaleko od Slavonskog Broda u Hrvatskoj ispitan je u tamošnjem Županijskom državnom odvjetništvu (ŽDO), a branio se šutnjom.

Prema saopštenju ŽDO, 52-godišnji vozač seu stanju umora i nesposobnosti za sigurno upravljanje vozilom nije kretao na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika pa je skrenuo u desnu stranu na travnatu površinu s južne strane.

"Tom je prilikom došlo do izlijetanja autobusa i prevrtanja na desnu bočnu stranu pri čemu je smrtno stradalo deset osoba, a još je deset osoba zadobilo tjelesne ozljede, teške tjelesne ozljede ili teške tjelesne ozljede opasne po život,” navodi se u saopštenju objavljenom 26. jula.

Kako javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa (RSE), vozaču je dodeljen branilac po službenoj dužnosti, rekao je novinarima zamenik županijske državne odvjetnice u Slavonskom Brodu Franjo Kopunić.

“Nismo dobili njegovu obranu. Bit će doneseno rješenje o provođenju istrage. Nakon toga će u ovom državnom odvjetništvu biti predložen istražni zatvor o kojem će se odlučivati sutra (utorak, 27. srpanj),” pojasnio je Kopunić.

Vozač je, naveo je Kopunić, "nakon ispitivanja u Županijskom državnom odvjetništvu vraćen pritvorskom nadzorniku, koji je dobio nalog da ga sutra u devet sati dovede na ispitivanje tu u Županijsko državno odvjetništvo na dokazno ročište za određivanje istražnog zatvora."

Kako je u ponedeljak izvestila policija, vozač će biti krivično prijavljen zbog sumnje u počinjenje krivičnog dela iz članka 227 Krivičnog zakona - izazivanje saobraćajne nesreće u putnom saobraćaju, za šta je najveća kazna do 15 godina zatvora.

Pola nastradalih iz Đakovice

Pet od deset poginulih u autobuskoj nesreći je iz Đakovice, grada koji se nalazi na oko 80 kilometara od Prištine.

Gradonačelnik Đakovice Ardian Đini (Djini) je za Radio Slobodna Evropa rekao da su lokalne vlasti formirale tim koji je u kontaktu sa članovima porodice žrtava oko organizovanja sahrane.

„Obišao sam porodice, ali nemamo nikakve informacije kada se očekuje povratak (tela) žrtava“, rekao je Đini.

Dvadeset osoba, koje su povređene u nesreći kada je kosovski autobus sleteo sa puta u Hrvatskoj, spremno je da napusti bolnicu u Slavonskom Brodu, gde su bili hospitalizovani 25. jula, saznaje Radio Slobodna Evropa. Jedan pacijent se još uvek nalazi u kritičnom stanju.

Trenutno je za osam poginulih osoba utvrđen identitet, dok se za dvoje poginulih nastavlja postupak utvrđivanja identiteta, navodi se u policijskom saopštenju.

U nesreći koja se desila u ranim jutarnjim satima u nedelju poginulo je deset osoba, a preko 40 povređeno kada je autobus sa kosovskim registarskim tablicama koji je saobraćao na redovnoj liniji Frankfurt-Priština, iz još zvanično neutvrđenih razloga sleteo sa puta.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika (Gervalla) Gervala je ranije u ponedeljak navela da se dvoje pacijenata i dalje nalaze na intenzivnoj nezi, te da je jedan od njih već u stabilnom stanju.

“Svi ostali su u stabilnom zdravstvenom stanju i očekuje se da će mnogi od njih danas biti pušteni iz bolnice. Prema rečima hrvatskih lekara, stanje pacijenta, koji je prebačen u Zagreb je takođe dobro i stabilan je”, napisala je Grvala 26. jula na svom Facebook profilu.

Ona je poručila i da će se 27. jula, zajedno sa kosovskim premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem, vratiti na Kosovo a da će u Hrvatskoj ostati ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla) i ministar zdravstva Arben Vitia.

Svečlja i Vitia će sada organizovati povratak putnika na Kosovo, onih koji su u stanju da putuju, a potom će, kada se završe neophodne procedure, tela poginulih biti transportovana na mesto, na koje to porodice žrtava budu želele.

Premijer Kurti je, sa nekoliko ministara iz svoje Vlade, u ponedeljak (26. jula) posetio povređene putnike koji su hospitalizovani u gradskoj bolnici u Slavonskom Brodu.

“U bolnici smo se pojedinačno upoznali sa svakim pacijentom i sa svakim od njih razmenili po nekoliko reči. Mnogi od njih, a posebno deca, pretrpeli su užas, koji se video na njihovim licima”, napisala je ministarka Gervala u svom postu.

Na Kosovu je ponedeljak, 26. jula, dan žalosti.

Premijer i ministri su se sastali i sa putnicima, koji nisu povređeni i koji su smeštenu u jednom pansionu.

“Zatekli smo ih stisnute oko velikog stola. Sa velikom zabrinutošću su pitali o stanju hospitalizovanih i ispričali nam svoja iskustva”, napisala je ministarka Gervala u objavi na Facebook profilu.

Ambasador Kosova u Zagrebu Gezim Kasapolli izjavio je neposredno nakon nesreće da su u autobusu bili državljani Kosova koji rade u Nemačkoj.

"U autobusu su bili naši ljudi koji rade u Nemačkoj i koji su krenuli na odmor na Kosovo", rekao je ambasador novinarima u Slavonskom Brodu.

Kosovske vlasti su se još jednom zahvalile Vladi Hrvatske i medicinskim radnicima na pomoći koju su ukazali povređenima ali i njihovim porodicama, koji su u međuvremenu pristizali.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG