Dostupni linkovi

Desetoro državljana Kosova poginulo u udesu u Hrvatskoj


Udes kosovskog autobusa u Hrvatskoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Premijer Kosova Albin Kurti otputovao je 25. jula uveče u Slavonski Brod u Hrvatskoj, gde je u udesu kosovskog autobusa poginulo desetoro ljudi, a više od 40 putnika je povređeno. Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak, 26. jul, Danom žalosti.

Kurtija, koji je u Hrvatsku otputovao helikopterom uz pomoć hrvatskih pilota koji služe u KFOR misiji na Kosovu, dočekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković i oni su zajedno obišli povređene u bolnici u u Slavonskom Brodu.

"Ovo je težak dan za naš narod", rekao je premijer Kosova.

Nesreća se dogodila 25. jula ujutru kada je autobus kompanije iz Đakovice "Deva Tours", koji je iz Frankfurta u Nemačkoj prevozio putnike u Prištinu, sleteo sa autoputa kod Slavonskog Broda, u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom.

"Poginulo je devet putnika i jedan vozač", rekao je novinarima na mestu nesreće direktor hrvatske civilne zaštite Damir Trut, navodeći da je u autobusu bilo 67 putnika i dva vozača.

On je naveo da je 44 putnika, među kojima ima i dece, primljeno u bolnicu u Slavonskom Brodu, gde im je pružena medicinska nega.

Ambasador Kosova u Zagrebu Gezim Kasapolli izjavio je u da su u autobusu bili državljani Kosova koji rade u Nemačkoj.

"U autobusu su bili naši ljudi koji rade u Nemačkoj i koji su krenuli na odmor na Kosovo", rekao je ambasador novinarima u Slavonskom Brodu.

Uhapšen vozač koji je upravljao autobusom

Zamenik opštinskog državnog tužioca u Slavonskom Brodu Slavko Pranjić izjavio je da je uhapšen vozač autobusa koji je zatečen na mestu događaja.

Pranjić je naveo da je vozač u prvom iskazu rekao da je na trenutak zaspao, ali da će se sve okolnosti nesreće naknadno utvrđivati.

"Vozač je uhićen pod sumnjom da je upravljao motornim vozilom na način da se nepropisno kretao, odnosno nije koristio prometnu traku za kretanje već je došlo do slijetanja", rekao je Pranjić.

Pranjić je dodao da je prema dosad utvrđenim činjenicama došlo do sletanja autobusa na travnatu bankinu s južne strane kolnika kod Slavonskog Broda.

U autobusu kosovskih registarskih tablica, koji je putovao na redovnoj liniji Frankfurt-Priština, bilo je 67 putnika i dva vozača. Hitne služne na mestu nesreće, 25. jul 2021.
U autobusu kosovskih registarskih tablica, koji je putovao na redovnoj liniji Frankfurt-Priština, bilo je 67 putnika i dva vozača. Hitne služne na mestu nesreće, 25. jul 2021.

Teže povređeno 15 ljudi

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova je saopštilo 25. jula da je u komunikaciji sa hrvatskim vlastima u vezi nesreće i da je na osnovu poslednjih informacija deset osoba poginulo, a da je od 44 osoba, koje su primile medicinsku pomoć, 15 teže povređeno.

U saopštenju se navodi da će Ministarstvo spoljnih poslova u narednim satima obaveštavati javnost kakvi je stanje povređenih lica.

"Vlada Republike Kosovo biće angažovana u narednim satima da pomogne povređenim građanima", navodi se.

Ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo i saučešće porodicama žrtava i poželelo brz oporavak povređenima.

"Ministarka spoljnih poslova, Donika Gërvalla je imala telefonski razgovor sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom. Biće angažovane sve relevantne instance da pomognu povređenima", navodi se u saopštenju.

Plenković obišao povređene u bolnici

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je sa ministrom spoljnih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem posetio povređene putnike bolnici u Slavonskom Brodu.

Načelnik saobraćajne policije Slavonski Brod Franjo Galić rekao je novinarima da je policija 25. jula u 6.20 primila dojavu da je došlo do sletanja autobusa.

"Dolaskom na mesto događaja utvrđeno je da se radi o autobusu kosovskih registracijskih oznaka, koji je putovao na redovnoj liniji Frankfurt-Priština", rekao je Galić, a prenela Hrvatska radio-televizija.

Nereća se dogodila u blizini naplatnih kućica na autoputu A3 kod Slavonskog Broda.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na mestu nesreće da je u autobusu bilo 15 maloletnika, od čega je jedna devojčica teže stradala.


"U mislima smo s obitelji stradalih, s narodima i vladama republika odakle dolaze ozljeđenici i svakako izražavam i svoju osobnu sućut i suosjećanje u ime Vlade Hrvatske svima koji su na neki način dotaknuti ovom velikom tragedijom", rekao je Beroš.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman na Twitteru je napisao da je u kontaktu s kosovskom šeficom diplomatije Donikom Gërvalla-Schwarz, kojoj je rekao da se žrtvama i njihovim porodicama pruža sva potrebna pomoć.

Predsednica Kosova proglasila Dan žalosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak, 26. jul, Danom žalosti.

Ona će zbog nesreće prekinuti posetu Japanu i u ponedeljak će se vratiti na Kosovo.

Osmani je nesreću nazvala tragedijom i dodala da je "srcem i dušom danas uz porodicama koje su izgubile svoje najmilije u ovoj tragediji".

"Bol je neopisiv, a gubitak veoma velik. Iskreno saučešće svima", napisala je kosovska predsednica na svom Facebook nalogu.

Navela je i da će kosovske vlasti biti uz porodice, čiji su najmiliji izgubili život ili su povređeni.

"Želim brz oporavak", poručila je Osmani.

Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je pre postete povređenima u Slavonskom Brodu da još uvek nema zvaničnih detalja vezano za nesreću koja se dogodila.

"Sa dubokom tugom primili smo vest o tragičnoj nesreći u Hrvatskoj, autobusa kosovskih registarskih oznaka. Iako još uvek nemamo zvanične detalja, molimo se da bude što manje mrtvih, da se povređeni oporave", naveo je premijer Kurti.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izrazio saučešće povodom nesreće.

"S velikom tugom primili smo vijest o slijetanju autobusa s ceste kod Slavonskog Broda u kojem je život izgubilo 10 ljudi. U mislima smo s obiteljima žrtava i kosovskim vlastima i narodom, kojima izražavamo duboku sućut i suosjećanje. Nadamo se da će se ozlijeđeni putnici oporaviti", napisao je Plenković na Twitteru.

On je dodao da je zbog strašne nesreće razgovarao sam sa ministrima policije i zdravlja Davorom Božinovićem i Vilijem Berošem.

Saučešće povodom teške saobraćajne nesreće na autoputu kod Slavonskog Broda izrazio je i predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

"Saosećam s vlastima i narodom Kosova u ovom tužnom trenutku za sve njih", napisao je Milanović na Facebook-u.

Saučešće predsednika Crne Gore

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća predsednici Kosova Vjosi Osmani povodom saobraćajne nesreće u Hrvatskoj.

Kako je istakao Đukanović "u ovim teškim trenucima zajedno smo s prijateljskim narodom Kosova".

"Molim Vas da najiskrenija saosjećanja prenesete porodicama tragično nastradalih, s najboljim željama za brzi oporavak povrijeđenih", navodi se u telegramu saučešća Đukanovića.

XS
SM
MD
LG