Dostupni linkovi

Kurti u Hrvatskoj obišao povređene u udesu kosovskog autobusa


Kurtija je dočekao premijer Hrvatske Andrej Plenković i oni su zajedno posetili povređene u bolnici u Slavonskom Brodu
Kurtija je dočekao premijer Hrvatske Andrej Plenković i oni su zajedno posetili povređene u bolnici u Slavonskom Brodu

"Ovo je težak dan za naš narod", rekao je premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti 25. jula naveče u obraćanju javnosti iz Slavonskog Broda u Hrvatskoj, gde je otišao nakon što je u jutarnjim časovima autobus sa kosovskim registarskim tablicama sleteo sa puta.

U nesreći je pogunulo deset osoba, a preko 40 povređeno.

Premijer Kurti je rekao da je obišao sve povređene koji se nalaze u bolnici u Slavonskom Brodu, uključujući i dve osobe na intenzivnoj nezi, i zahvalio zdravstvenim radncima iz Hrvatske koji su im pružili medicinsku pomoć, kao i Vladi Hrvatske.

Kurti je u Hrvatsku otputovao helikopterom uz pomoć hrvatskih pilota koji služe u KFOR misiji na Kosovu. Sa njim je bilo i nekoliko ministara iz Vlade Kosova.

"Putnici su spavali ujutru kada se dogodila saobraćajna nesreća, sada ćemo se fokusirati na to da što lakše i brže prevaziđemo ovu situciju. Oni su u dobrim i sigurnim rukama", rekao je kosovski premijer govoreći o nesreći.

Kurtija je u Slavonskom Brodu dočekao premijer Hrvatske Andrej Plenković i oni su zajedno posetili povređene u bolnici.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je da je autobus saobraćao na redovnoj liniji Frankfurt-Priština.

Uzrok nesreće još nije poznat.

Zamenik opštinskog državnog tužioca u Slavonskom Brodu Slavko Pranjić izjavio je da je uhapšen vozač autobusa koji je zatečen na mestu događaja.

Pranjić je naveo da je vozač u prvom iskazu rekao da je na trenutak zaspao, ali da će se sve okolnosti nesreće naknadno utvrđivati.

"Vozač je uhićen pod sumnjom da je upravljao motornim vozilom na način da se nepropisno kretao, odnosno nije koristio prometnu traku za kretanje već je došlo do slijetanja", rekao je Pranjić.

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš izjavio je na mestu nesreće da je autobusu bilo 15 maloletnika, od kojih je jedna devojčica teško povređena.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak, 26. jul, danom žalosti.

Ona će zbog nesreće prekinuti posetu Japanu i u ponedeljak će se vratiti na Kosovo.

XS
SM
MD
LG