Dostupni linkovi

Izbori, obnova i 'izdaja Zagreba'


Šteta od razornog potresa u Zagrebu i okolici 22. ožujka službeno je procijenjena na 11,5 milijardi eura
Šteta od razornog potresa u Zagrebu i okolici 22. ožujka službeno je procijenjena na 11,5 milijardi eura

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegova stranka „Milan Bandić 365“, vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), ali i njihov manji partner u Vladi Hrvatska narodna stranka (HNS), pa čak i glavna oporbena stranka socijaldemokrati (SDP) platit će ceh nezadovoljstvu Zagrepčana zbog spore i neorganizirane obnove nakon razornog potresa 22. ožujka, i zbog nedonošenja posebnog zakona o obnovi Zagreba.

To pokazuju rezultati anketa o izbornim preferencijama glasača u 1. izbornoj jedinici koja obuhvaća širi centar Zagreba, što ih je za HTV i RTL u trećem i četvrtom tjednu lipnja provela agencija Promocija plus.

Prva izborna jedinica važna je među ostalim simbolički, jer u njoj liste svojih stranaka, odnosno koalicija predvode predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Za RSE govori novinar „24 sata“ Ivan Pandžić, koji je zanat bavljenja prirodnim katastrofama i saniranjem njihovih posljedica stekao baveći se poplavom u rodnoj Gunji 2014. godine.

„HDZ ima jaki pad u Zagrebu, u odnosu na prošle izbore 2016. godine, iako ih vodi isti čovjek – Andrej Plenković. SDP koji se probao nametnuti najavom vlastitog zakona o obnovi Zagreba i najavom da će zakon i obnovu Zagreba nametnuti kao temu također nije naišao na povjerenje građana, jer i on ima veliki pad. Građani su pak nagradili 'aktivističke' opcije koje su inzistirale da se zakon mora donijeti prije raspuštanja Sabora, i koje su upozoravale da SDP nije odradio obećani posao, jer su ipak glasali za raspuštanje Sabora prije donošenja tog zakona,“ kaže Pandžić.

Kome građani više vjeruju?

Dok su jedni ispali nevjerodostojni, koga su ankete među biračima u Zagrebu prepoznale kao vjerodostojnog?

„N toj temi najviše profitira platforma 'Možemo' gdje su građani prepoznali da će se baš na toj temi netko za njih boriti, i vjeruju im više nego HDZ-u ili SDP-u. A da ne govorimoo tome da je Hrvatska narodna stranka u Zagrebu, kojeg se smatra liberalnijim, i koji bi trebao biti 'njihovo' područje, potpuno nestala. Ne prelaze izborni prag i na njih nitko ne računa,“ kaže Pandžić. Naime, Zagrepčani su percipirali da je HNS, koji ima svoje jake kadrove u Ministarstvu graditeljstva, među najodgovornijem za spori tempo i neorganiziranost u obnovi Zagreba.

A o obnovi Zagreba nakon potresa pričali su svi – od Domovinskog pokreta Miroslava Škore i Mosta do HDZ-a, SDP-a i izvanparlamentarnog „Možemo“. Međutim, ni jaka retorika ni bar neki rezultati nisu pomogli vladajućima. Predsjednik Vlade na odlasku i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na televizijskom sučeljavanju sa liderom socijaldemokrata Davorom Bernardićem 29. lipnja kazao je:

„Građani grada Zagreba prije svega znaju da je ova Vlada rebalansom proračuna osigurala 141 milijuna kuna (19 milijuna eura) za interventne zahvate na krovovima, zabatnim zidovima, dimnjacima. Ova Vlada je također donijela odluku da svima onima koji zbog oštećenja ne mogu ući u svoje stanove plaća najamninu.“

Obećanja

Jako retoriku imaju i socijaldemokrati, ali očito i oni bez efekta. Šef njihove zagrebačke organizacije Gordan Maras na predstavljanju svoje kandidature 2. srpnja kazao je kako Bandić i HDZ-ova Vlada nisu na obnovi Zagreba napravili - ništa.

„Ne samo da nisu ništa napravili, nego su i pobjegli na izbore prije nego što su donošenjem zakona o obnovi pomogli građanima Zagreba. Premijer Plenković je izdao Zagreb, i nevjerojatno je da netko tko je rođeni Zagrepčanin – isto kao i ja – izda svoj rodni grad,“ kazao je Maras, koji je najavio da piše zakon o obnovi Zagreba, koji će biti usvojen na prvoj sjednici novog Sabora, nakon što SDP pobijedi na izborima.

U četvrtak 2. srpnja održan je na zagrebačkom Građevinskom fakultetu sastanak svih uključenih u obnovu Zagreba i pripremu posebnog zakona o obnovi Zagreba. Premijer Andrej Plenković nakon sastanka je izvijestio da se dovršava tekst zakona o obnovi Zagreba, i da će biti usvojen na jednoj od prvih sjednica Sabora, nakon što HDZ pobijedi na izborima.

Prema istraživanjima, u 1. izbornoj jedinici SDP-ova koalicija dobiva 29,2 posto., što je 10 posto manje nego prije četiri godine. HDZ-ova lista ima 19,7 posto, a pred četiri godine imala je 31,7. Za sada izvanparlamentarna platforma „Možemo“ po anketama u 1. izbornoj jedinici je četvrta sa 9,1 posto potpore.

Šteta od razornog potresa u Zagrebu i okolici 22. ožujka službeno je procijenjena na 11,5 milijardi eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG