Dostupni linkovi

Zagreb: Najjači zemljotres u proteklih 140 godina


Zagreb: Najjači zemljotres u proteklih 140 godina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Zagreb: Najjači zemljotres u proteklih 140 godina

U zemljotresima koji su u nedelju ujutru pogodili Zagreb i okolinu grada povređeno je 27 osoba, a jedna 15-godišnjakinja životno je ugrožena, objavio je hrvatski Nacionalni štab civilne zaštite.

Zemljotres magnitude 5.3 prema Rihteru pogodio je u 6.24 šire područje Zagreba, a zatim je usledilo nekoliko slabijih potresa koji su izazvali štete na zgradama. Potres je zabeležen u 6:24 sati, a osetio se i u Rijeci, Varaždinu i Slavonskom Brodu.

Evropski mediteranski seizmološki centar objavio je da je epicentar prvog zabeleženog potresa bio sedam kilometara severno od Zagreba, šest kilometara jugoistočno od Kašine, na dubini od 10 kilometara.

Oštećeni objekti i automobili

Najmanje je 250 objekata oštećeno u potresu, 36 pacijenata iz Bolnice za plućne bolesti na Jordanovcu je premješteno u druge bolnice, kao i pacijenti sa ortopedije iz Kliničke bolnice Zagreb. Vojska je raskrčila uži centar grada koji je najteže pogodjen jutrošnjim potresima, a zatim je prešla na raščišćavanje okolnih ulica.

Za sve kojima je oštećena imovina obezbeđen je privremeni smeštaj.

Automobil uništen u zemljotresu u Zagrebu
Automobil uništen u zemljotresu u Zagrebu

Nadležni su pozvali građane da ne zaborave na opasnost zaraze korona virusom i da ne budu u grupama.

Ministarstvo kulture saopštilo je da je oštećen niz objekata kulturno-istorijske graditeljske baštine na pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima i na zgradama unutar zaštićene celine Grada Zagreba.

Oštećen je južni toranj zagrebačke katedrale koji je u obnovi, a u crkvi Uznesenja Blažene Device Marije u Remetama urušio se deo tavanice.

Teško je oštećena i Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici gde se urušio plafon, kao i još nekoliko crkava, među kojima je i Saborna crkva Mitropolije zagrebačko-ljubljanske SPC u centru grada.

Od jačine potresa srušene su fasade zgrada, u stanovima su popucali zidovi, a u pojedinim gradskim zonama nema vode ni struje.

Sva nedonoščad iz jedinice intenzivnog lečenja Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj sigurno su zbrinuta u KB Dubrava, napisao je ministar Vili Beroš na svom Twitter profilu.

Zasedao državni vrh

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozvao je Zagrepčane koji su zbog zemljotresa izašli na otvoreno da drže razmak zbog opasnosti od širenja korona virusa.

"Imamo dve preporuke koje su kontradiktorne. Molimo sve građane da pažljivo slušaju uputstva štaba koji će biti i za jednu i za drugu krizu dvaput dnevno", rekao je Plenković posle hitnog sastanka državnog vrha.

Plenković je na konferenciji za novinare rekao da je ovo najjači potres u Zagrebu u zadnjih 140 godina.

"Angažirali smo hrvatsku vojsku i sve službe grada Zagreba da odmah krenu u raščišćavanje oštećenja koja vidimo po Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, Ilice, Jurišićeve, Đorđićeve. I nastojaćemo da se što prije osposobe prometnice, da maknemo sva oštećenja sa ceste", rekao je Plenković posle hitnog sastanka državnog vrha.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković obišao je porušena područja
Premijer Hrvatske Andrej Plenković obišao je porušena područja

Poseban fokus, prema rečima Plenkovića, biće na zdravstvenim ustanovama.

"Želimo da pacijeniti, osobito oni koji su u infektivnoj klinici, imaju svu potrebnu odgovarajuću skrb", istakao je on.

Dodao je da će građevinari biti angažovani da procene oštećenja na zgradama.

„U ovom trenutku niko ne može sa sigurnošću znati koliko su oštećene pojedine zgrade, osobito starije zgrade“, rekao je Plenković.

Apelovao je na građane da budu oprezni i da budu ispred svojih zgrada, te da nema mesta panici.

„Mi ćemo preporučiti da većina naših sugrađana u Zagrebu za sada, bez obzira što je hladno, bude ispred svojih zgrada, da nema potrebe i panike za odlascima na benzinske crpke“, rekao je Plenković.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović apelovao je na građane da slušaju informacije i vesti samo od nadležnih.

"To je u ovom slučaju Štab civilne zaštite. Oni postoje upravo radi ovakvih situacija. Sve drugo što slušate u javnosti, možete zanemariti", rekao je Milanović.

I iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske poručili su da ljudi izađu napolje, da ne budu u grupama zbog opasnosti od korona virusa i da čekaju uputstva seizmologa. Građani su zamoljeni da zatvore plinske ventile u stanovima.

Situacija na ulicama Zagreba
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

U saniranju posledica angažovana vojska

Hrvatska vojska u okviru pružanja pomoći građanima Zagreba učestvuje u preseljenju nedonošćadi i opreme iz Petrove bolnice.

Takođe, ispred bolnice Dr. Fran Mihaljević Hrvatska vojska podiže tri šatora, angažovana je i na raščišćavanju ruševina u centru grada Zagreba.

Zamjenik zapovednika Hrvatske kopnene vojske Tihomir Kundid rekao je da su jutros u 6.30 sati ministar odbrane i načelnik Glavnog stožera stavili vojsku na raspolaganje.

"Trenutno je angažirano 230 pripadnika Hrvatske vojske koji rade na raščišćavanju grada Zagreba, a 300 ih je u stanju spremnosti. Angažirani su i inženjerijski strojevi i istovarivači koji fasadu i crjepove koji su otpali utovaruju i odvoze iz središta grada.

Medicinsko osoblje i volonteri evakuišu porodilište u Zagrebu
Medicinsko osoblje i volonteri evakuišu porodilište u Zagrebu

„Tijekom dana, vjerujem da ćemo očistiti središte grada. Vojska je angažirana u Ilici, Jurišićevoj ulici, na Kaptolu i na Dolcu. Nakon toga će se disperzirati u šire središte grada i raščistiti sve ruševine“, rekao je general Kundid.

Dodao je da će 300 vojnika koji su u stanju pripravnosti biti angažovani u skladu sa zahtevom Stožera civilne zaštite.

Crveni križ Hrvatske objavio je na Tviteru da su njihove ekipe krenule ka užem i širem centru Zagreba kako bi građanima podelili deke. Na Trgu Francuske republike postavljaju se šatori u kojima će se deliti grah i čaj.

Jandroković: Oštećena zgrada Sabora

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je kako stanje u potresom oštećenoj zgradi Hrvatskog sabora nije dobro, pa se u njoj do daljnjega neće zasedati.

Zgrada Hrvatskog sabora na Gornjem gradu znatno je oštećena u potresu, u zgradi su isključeni struja, voda i plin.

"Oštećenja su dosta velika, na drugom katu ima popucalih zidova, stepeništa, krovište je na jednom dijelu uništeno. Dvorišna zgrada Sabora više je stradala nego ona prema vani, rekao je Jandroković novinarima.

Džaferović i Zvizdić uputili telegrame podrške

Predsednik Predsedništva BiH Šefik Džaferović poslao je u nedelju poruku hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću u kojoj je iskazao solidarnost BiH zbog potresa koji je pogodio Zagreb.

Predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić uputio je telegram predsedniku Sabora i premijeru Hrvatske Gordanu Jandrokoviću i Andreju Plenkoviću.

"Sa tugom smo primili vest o zemljotresima koji su jutros pogodili Zagreb i u kojem je nekoliko građana povređeno, a veliki broj objekata teško oštećen. U ime Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i u svoje lično ime upućujem vam izraze prijateljske podrške", naveo je Zvizdić u telegramu.

On je istakao da Hrvatska "može da računa na prijateljsku podršku Bosne i Hercegovine".

Gradonačelnik Beograda ponudio pomoć

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je gradonačelnika Zagreba Milana Bandića povodom zemljotresa i ponudio pomoć Grada Beograda.

"U mislima smo sa vama i žalimo što ste u ovom trenutku, kada se borite sa korona virusom, tom velikom pošasti sa kojom se i mi danima borimo, pogođeni još jednom užasnom nevoljom. Saosećamo sa vašim bolom", rekao je Radojičić, a prenosi portal Grada Beograda.

Grad Beograd je spreman da pomogne u otklanjanju posledica zemljotresa, naveo je Radojičić.

XS
SM
MD
LG