Dostupni linkovi

Hoti za RSE: Čekamo da se razjasni proces dijaloga


Avdulah Hoti
Avdulah Hoti

Novoizabrani premijer Kosova Avdulah Hoti (Avdullah Hoti) izjavio je da je u procesu dijaloga Kosova i Srbije uloga Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) komplementarna.

U za razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) podvlači da je Kosovu za postizanje i sprovođenje sporazuma potrebna puna podrška EU i snažna posvećenost SAD.

"Ne može jedno bez drugog", kazao je Hoti.

On je podsetio da je EU sada već imenovala osobu za dijalog, Miroslava Lajčaka, te da visoki predstavnik EU Josep Borrell ima jasne smernice od Evropske komisije za unapređenje ovog procesa.

"Postoji velika pažnja ključnih država EU, Nemačke i Francuske, za proces dijaloga, i važno je da je i Vašington puno fokusiran da se zauvek okončaju otvorena pitanja između Kosova i Srbije. Mi smo upravo preuzeli dužnost i sada čekamo da se narednih dana razjasni proces koji će se odvijati", kazao je Hoti.

Kompromisi

Hoti navodi da je Kosovo spremno za dijalog i očekuje da će se nastaviti "veoma brzo". Naglašava da je vlada koju vodi ukidanjem recipročnih trgovinskih mera Srbiji 6. juna ispoštovala zahteve međunarodnih partnera kako bi se dala šansa dijalogu.

"Ulazimo u proces dijaloga jasni što se tiče principa i ciljeva procesa dijaloga. Nemam mandat da vodim dijalog o pitanjima koja se tiču teritorijalnog integriteta Republike Kosovo. To je jasno", naveo je Hoti.

Hoti za RSE: Čekamo da se razjasni proces dijaloga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Hoti je inače u sredu (10. juna) na predstavljanju platforme za dijalog u Akademiji nauka i umetnosti Kosova rekao da Kosovo u dijalogu ima tri principa: da ne pregovara o svom teritorijalnom integritetu, da ne pregovara o ustavnoj organizaciji države i da sporazum, koji će doprineti recipročnom priznanju Kosova i Srbije, mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova.

Na pitanje da li je i na kakve kompromise spremno Kosovo u dijalogu sa Srbijom, Hoti je kazao da je kompromis sa kosovske strane već "prihvatanje da sedne za sto, u cilju normalizacije odnosa".

"To je kompromis koji činimo. Svi kompromisi koje smo učinili završeni su 17. februara 2008, Ahtisarijevim planom, na osnovu kojeg je proglašena nezavisnost Kosova, sa ustavnim aranžmanima koji su danas na snazi u državi Kosovo", kazao je Hoti, dodajući da je i u interesu Srbije da što pre normalizuje odnose i da se sporazum okonča recipročnim priznanjem.

Premijer u razgovoru sa novinarom RSE: 'Svi kompromisi koje smo učinili završeni su17. februara 2008, Ahtisarijevim planom'
Premijer u razgovoru sa novinarom RSE: 'Svi kompromisi koje smo učinili završeni su17. februara 2008, Ahtisarijevim planom'

Izbori

Na pitanje da li će se na Kosovu održati glasanje na parlamentarnim izborima Srbije 21. juna, Hoti je odgovorio da se o tome vode razgovori sa šefom OEBS misije na Kosovu Janom Braathuom i da će odluka Vlade biti oprezno donesena.

"Nalazimo se u jednoj posebnoj situaciji još uvek. Postoje aranžmani i saglasnosti kosovskih institucija od 2012. i ja ću oprezno razmotriti da kakva god organizacija (izbora) bude na Kosovu, da ona bude u skladu sa tim aranžmanima, bez ugrožavanja ustavnog poretka i zakona Kosova", naveo je on.

Avdulah Hoti izabran je za premijera Kosova 3. juna, nakon što je vlada Aljbina Kurtija oborena 25. marta na zahtev Hotijeve partije, Demokratskog saveza Kosova. U aktuelnoj vladajućoj koaliciji su i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja (Ramush Haradinaj), Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja (Fatmir Limaj), Srpska lista i ostale partije iz redova manjinskih zajednica.

***(priredila A. Z.)

XS
SM
MD
LG