Dostupni linkovi

SAD traže nastavak dijaloga Kosova i Srbije što je pre moguće


Avdulah Hoti, novoizabrani premijer Kosova susreo se u Prištini sa američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom (Philip Kosnett) u petak, 5. juna.

Američka ambasada u Prištini pozdravila je odluku kosovskih vlasti o ukidanju svih mera koje su uvedene protiv Srbije. U izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), Američka ambasada dodaje da se raduje obnovi dijaloga sa Srbijom što pre moguće.

"Potpuno priznanje je u najboljem interesu Kosova i regiona kako bi se osigurala stabilnost i ekonomski prosperitet", dodaje se u izjavi Američke ambasade.

Nova Vlada Avdulaha Hotija (Avdullah) ukinula je recipročne, trgovinske mere prema Srbiji koje je uvela prethodna, Vlada Aljbina Kurtija (Albin).

Hoti, koji za premijera izabran u Skupštini Kosova pre tri dana, je rekao da su time otklonjene prepreke u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

"Danas smo uklonili sve prepreke za određeno (razumno) vreme, i dali smo šansu dijalogu", kazao je Hoti na konferenciji za novinare u subotu (6. juni).

"Očekujemo da istu stvar vidimo i od srpske strane, da uklone sve prepreke i doprinesu procesu dijaloga", kazao je Hoti, dodajući da je Kosovo spremno da odmah sedne za pregovaračkim stolom.

XS
SM
MD
LG