Dostupni linkovi

Američki zakon podrške protestima u Hong Kongu oborio dionice


Kao odgovor na donošenje zakona, demonstranti u Hong Kongu najavili su skup podrške Americi (Fotografija: demonstrant u Hong Kongu 28. novembra)
Kao odgovor na donošenje zakona, demonstranti u Hong Kongu najavili su skup podrške Americi (Fotografija: demonstrant u Hong Kongu 28. novembra)

Dionice u Hong Kongu pale su u četvrtak, dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump potpisao zakon kojim se podržavaju prodemokratski demonstranti u Hong Kongu, uprkos protivljenju Kine sa kojom Sjedinjenje Države nastoje da postignu trgovinski sporazum.

Investitori se plaše da bi odluka američkog predsjednika mogla ugroziti privremeni trgovinski sporazum između Washingtona i Pekinga, prenosi Reuters.

Pored Hong Konga, prve reakcije na zakon stižu i iz Kine, koja razmatra da stavi one koji su izradili američki zakon koji podržava demonstrante Hong Konga na listu zabrane ulaska na kinesko tlo, kao i Hong Kong i Macao, izjavio je u četvrtak glavni urednik kineskog Global Timesa Hu Xijin, prenosi Reuters.

No u tweetu Hu nije detaljnije pojasnio pojedinosti ovakve mjere, niti je rekao kako je dobio informacije.

Kao odgovor na donošenje zakona, demonstranti u Hong Kongu će održati skup podrške Americi, nakon što im je američki predsjednik, prenosi CNN, dao ono što je jedan od aktivista nazvao "poklonom za Dan zahvalnosti."

Jednoglasno usvajanje zakona

Zakon kojeg su jednoglasno usvojili u Senatu i za kojeg su glasali svi osim jednog zastupnika u Predstavničkom domu Kongresa, zahtijeva od State Departmenta da jednom godišnje kontrolira specijalni trgovinski status Hong Konga sa Sjedinjenim Državama, te da utvrde da Hong Kong ima dovoljno autonomije kako bi opravdali povoljne američke trgovinske uslove koji mu pomažu da zadrži svoju poziciju svjetskog finansijskog centra.

Pored toga, zakonom je moguće uvođenje sankcija zbog kršenja ljudskih prava.

Kongres je također odobrio još jedan zakon koji je Trump potpisao a koji brani izvoz municije kojom bi policija Hong Konga mogla da kontroliše masovna okupljanja.

"Potpisao sam ove zakone iz poštovanja prema predsjedniku Xi (Jinping), Kini i narodu Hong Konga. Oni će biti primijenjeni u nadi da će lideri i predstavnici Kine i Hong Konga moći mirno riješiti svoje razlike koje će dovesti do dugoročnog mira i prosperiteta za sve", rekao je Trump u izjavi.

Nakon što je Kongres usvojio prijedlog zakona, pojedini Trumpovi pomoćnici raspravljali su o tome da li predsjednička podrška mogla potkopati napore oko prelaznog trgovinskog sporazuma sa Kinom, no većina je na kraju preporučila potpisivanje zakona kako bi se pružila podrška demonstrantima.

Zakon o ljudskim pravima i demokratskom djelovanju predstavljen je Kongresu u ranim fazama protesta u Hong Kongu i velikom većinom je prihvaćen u Predstavničkom domu.

Zakon navodi da je Hong Kong dio Kine ali da ima većinski zasebne finansijske i pravne sisteme. Zakon također navodi da bi SAD trebala omogućiti stanovnicima Hong Konga da osiguraju američku vizu čak i u slučajevima da su uhapšeni zbog učešća u nenasilnim protestima.

Prijetnja protumjerama iz Pekinga

Kina odbacuje zakon kojeg smatraju za grubo miješanje u unutarnje poslove te zemlje i kršenje međunarodnog prava, piše Reuters.

Nakon što je Senat usvojio zakon, Peking je obećao protumjere kako bi zaštitili svoj suverenitet i sigurnost. Kineski ministar vanjskih poslova zaprijetio je "kontra mjerama" ukoliko Sjedinjene Države nastave "ići krivim putem", prenosi BBC.

"Sjedinjenje Države ne uzimaju u obzir činjenice i izvrću istinu", stoji u izjavi ministarstva vanjskih poslova.

"Otvoreno podržavaju nasilne kriminalce koji uništavaju objekte, pale vatre, napadaju nevine civile, gaze vladavinu zakona i ugrožavaju društveni poredak", stoji u saopštenju ministarstva.

Iz Pekinga je također saopćeno da su pozvali američkog ambasadora u Kini na razgovor, apelirajući na Washington da ne provede zakon u djelo.

Vlada Hong Konga također je reagovala rekavši da će američki zakon poslati pogrešan signal te da neće pomoći u olakšavanju situacije.

No ključni aktivista protestnog pokreta u Hong Kongu, Joshua Wong, piše BBC, rekao je da je američki zakon "nevjerovatan uspjeh za sve ljude Hong Konga".

Hong Kong je drugi američki partner kada je u pitanju ukupna trgovina, piše američki CNN.Tokom 2018. godine Washington je izveo robe i usluga u vrijednosti od 50 milijardi dolara na ovu teritoriju.

Šta se dešava u Hong Kongu?

Protesti u Hong Kongu započeli su u junu zbog prijedloga zakona koji bi omogućio izručenje osumnjičenih u Kinu, no nakon što je prijedlog povučen, protesti su se pretvorili u revolt protiv policijskog nasilja i načina na koji Peking upravlja Hong Kongom

Hong Kong je tokom prošle sedmice uživao u rijetkom zatišju u nasilju, a lokalni su izbori u nedjelju donijeli nevjerojatnu pobjedu kandidatima za demokraciju.

Policija Hong Konga ušla je u četvrtak na Politehnički univerzitetna kraju gotovo dvosedmične opsade tokom koje su se odigrali neki od najgorih sukoba demonstranata i sigurnosnih snaga.

Univerzitet je postao bojno polje sredinom novembra kada su se demonstranti zatvorili unutra i sukobili sa policijom. Oko 1.100 osoba je uhapšeno tokom protesta prošle sedmice.

Više od 5.800 osoba je uhapšeno od početka protesta u junu a hapšenja su se naročito pojačala u oktobru i novembru kako je nasilje eskaliralo.

Demonstranti su bijesni zbog policijskog nasilja i onoga što vide kao kinesko miješanje u slobode koje su obećane bivšoj britanskoj koloniji kada se 1997. vratila pod kinesku vladavinu.

Kina ponavlja da se zalaže za formulu "jedna zemlja, dva sistema" koja je uspostavljena tokom primopredaje te optužuje strane snage za podsticanje nemira. Ova optužba ponovljena je i u četvrtak kao odgovor na američki zakon.

Suzavac, gumeni meci i požari na protestima u Hong Kongu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG