Dostupni linkovi

Trump potpisao zakon kojim se podržavaju protesti u Hong Kongu, osude Pekinga


"Hvala vam gospodine Trump", poruka na transparentu demonstranta, Hong Kong
"Hvala vam gospodine Trump", poruka na transparentu demonstranta, Hong Kong

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je zakon kojim se podržavaju prodemokratski demonstranti u Hong Kongu, a odluku su osudile hongkonške i pekinške vlasti.

"Danas sam potpisao zakon (...) o ljudskim pravima i demokratiji u Hong Kongu", napisao je američki predsjednik, a saopćila Bijela kuća, prenosi AFP.

Vlada Hong Konga u četvrtak (28. novembar) je izrazila "duboko žaljenje" zbog odluke Trumpa da potpiše zakon i optužio Washington da se "miješa" u unutrašnje stvari Hong Konga.

Peking je rekao da je pozvao američkog ambasadora u Kini na razgovor, apelirajući na Washington da ne provede zakon u djelo.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Le Jučeng prenio je ambasadoru SAD-a Terryju Branstadu da se Kina "čvrsto protivi" zakonu.

Le je rekao Brandstadu da Kina poziva SAD da "isprave grešku" kako ne bi "dodatno naštetili kinesko-američkim odnosima i suradnji", navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Kineska vlada je zaprijetila "mjerama odmazde" na usvajanje zakona u Washingtonu, što bi moglo ugroziti osjetljive trgovinske pregovore dvije zemlje, podsjeća AFP.

Protesti u Hong Kongu održavaju se od početka juna.

Oni su tada izbili zbog prijedloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda koje su Hong Kongu garantirane 1997., kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

XS
SM
MD
LG