Dostupni linkovi

Trump potpisao zakon kojim se podržavaju protesti u Hong Kongu, osude Pekinga


"Hvala vam gospodine Trump", poruka na transparentu demonstranta, Hong Kong

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je zakon kojim se podržavaju prodemokratski demonstranti u Hong Kongu, a odluku su osudile hongkonške i pekinške vlasti.

"Danas sam potpisao zakon (...) o ljudskim pravima i demokratiji u Hong Kongu", napisao je američki predsjednik, a saopćila Bijela kuća, prenosi AFP.

Vlada Hong Konga u četvrtak (28. novembar) je izrazila "duboko žaljenje" zbog odluke Trumpa da potpiše zakon i optužio Washington da se "miješa" u unutrašnje stvari Hong Konga.

Peking je rekao da je pozvao američkog ambasadora u Kini na razgovor, apelirajući na Washington da ne provede zakon u djelo.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Le Jučeng prenio je ambasadoru SAD-a Terryju Branstadu da se Kina "čvrsto protivi" zakonu.

Le je rekao Brandstadu da Kina poziva SAD da "isprave grešku" kako ne bi "dodatno naštetili kinesko-američkim odnosima i suradnji", navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Kineska vlada je zaprijetila "mjerama odmazde" na usvajanje zakona u Washingtonu, što bi moglo ugroziti osjetljive trgovinske pregovore dvije zemlje, podsjeća AFP.

Protesti u Hong Kongu održavaju se od početka juna.

Oni su tada izbili zbog prijedloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda koje su Hong Kongu garantirane 1997., kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

XS
SM
MD
LG