Dostupni linkovi

Još jedna žrtva sukoba u Hong Kongu


Sa protesta u Hongkongu
Sa protesta u Hongkongu

U Hongkongu je preminuo stariji muškarac od udarca u glavu tokom sukoba vladinih pristalica i opozicionih demonstranata. To je druga žrtva u višemesečnim protestima koji potresaju ovu regiju.

Istovremeno, u Londonu je povređena ministarka pravosuđa Hongkonga na koju je nasrnula grupa demonstranata.

Kineski predsednik Si Đingping je upozorio tokom samita članica BRIKS-a da "radikalne nasilne aktivnosti" u Hongkongu "ozbiljno ugrožavaju princip 'jedna zemlja, dva sistema'".


Ulični čistač star 70 godina, preminuo je u četvrtak veče od posledica udarca u glavu ciglom, koju su bacili "maskirani izgrednici" dok je bio na pauzi za ručak, saopštile su vlasti.

Na video snimku za koji se pretpostavlja da prikazuje incident, vidi se kako se dve grupe gađaju ciglama pre nego što je pomenuto lice palo na zemlju nakon što je pogođeno u glavu, prenosi "Bi-Bi-Si" (BBC).

Policijski nadzornik je rekao za list "South China Morning Post" da čistač nije bio umešan u sukobe, već da je "samo fotografisao na mestu događaja".

Napad u Londonu na hongkongšku ministarku

Istovremeno, hongkonšku ministarku pravde Teresu Čengsu napale su desetine prodemokratskih demonstranata u Londonu, kada se spremala da održi govor u jednoj instituciji. Demonstranti su je opkolili i uzvikivali: "Ubico", a ona je pala.

Snimci pokazuju da se ubrzo podigla i da ju je obezbeđenje odvelo bez vidljivih povreda, ali Vlada Hongkonga je u saopštenju navela da je ministarka pretrpela "ozbiljne telesne povrede". U saopštenju vlade se navodi da je ministarka odmah obavestila londonsku policiju i zatražila da shvate slučaj ozbiljno i izvedu počinioce pred lice pravde.

Kineska ambasada je saopštila da je ovaj incident pokazao da "nasilni i razuzdani počinitelji" sada prenose svoje bezakonje u inostranstvo.

Kina je optužila Veliku Britaniju da "doliva ulje na vatru" u Hongkongu

"Pozivamo Veliku Britaniju da odmah ispita događaje, da učini maksimum da uhapsi počinioce i izvede ih pred sud i garantuje bezbednost i dostojanstvo svih kineskih zvaničnika", rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

Šefica Vlade Hongkonga Keri Lam je takođe osudila incident navodeći da "taj divlji čin prelazi granice svakog civilizovanog društva".

Londonska policija je u saopštenju dostavljenom "Bi-Bi-Si"-ju navela da istražuje slučaj te da za sada niko nije uhapšen.

"Jedna žena je odvedena u bolnicu zbog povreda ruke. U toku je istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti," ističe londonska policija.


Čeng je učestvovala u promociji Hong Konga u Londonu kao centra za rešavanje sporova. Ona je imala ključnu ulogu u promovisanju nepopularnog zakona kojim se omogućavala ekstradicija optuženika u Kinu, što je bio okidač višemesečnih protesta.

Pojačano nasilje ove sedmice

U Hongkongu je zabeležena eskalacija nasilja ove nedelje sa intenzivnim uličnim okršajima između policije i demonstranata, sukobima na univerzitetima, te masovnim okupljanjima u vreme pauze za ručak koja se organizuju preko društvenih mreža.

Škole u Hong Kongu su zatvorene, glavne ulice blokirane, a studenti i drugi demonstranti zauzeli su vodeće univerzitetske kampuse, gde su postavili barikade i nagomilali Molotovljeve koktele i druge predmete za borbu.


U ponedeljak je policajac pogodio metkom jednog demonstranta, a jedan muškarac je delimično zapaljen dok se svađao sa antivladinim demonstrantima.

Prošle sedmice je preminuo 22-nji student Aleks Čou (Alex Chow) od posledica pada sa zgrade tokom policijkse operacije.

Demonstranti traže lokalne izbore

Demonstranti zabarikadirani na jednom univerzitetu u Hongkongu delimično su raščistili put koji su prethodno blokirali i traže da se Vlada obaveže da će se održati lokalni izbori 24. novembra.

Maskirani demonstrant na Kineskom univerzitetu Hongkonga izjavio je jutros da vlada ima 24 sata da ispuni zahtev o izborima.


Prodemokratski aktivisti navode da bi vlada mogla da pribegne sili kao razlog za otkazivanje izbora.

Honkong, bivša britanska kolonija, već više od pet meseci prolazi kroz najozbiljniju političku krizu od kada je vraćen Kini 1997. godine, uživajući visoki nivo autonomije u okviru modela "jedna zemlja, dva sistema".

Protesti koji su počeli u junu zbog predloga zakona koji omogućava izručenje osumnjičenih u Kinu, nastavljeni su i nakon povlačenja ovog akta prerastavši u širi revolt protiv policijskog nasilja i načina na koji Peking upravlja Hong Kongom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG