Dostupni linkovi

Senat SAD podržao demokratiju u Hongkongu


Policija hapsi jednog od studenata, učesnika protesta, ilustrativna fotografija
Policija hapsi jednog od studenata, učesnika protesta, ilustrativna fotografija

Senat SAD odobrio je zakon koji podržava ljudska prava u Hongkongu, nakon nekoliko meseci nasilnih protesta na toj teritoriji.

"Hongkonški ;zakon o ljudskim pravima i demokratiji", kako javlja novinska agencija Asočijejted Pres (AP), sada ide u Predstavnički dom.

Zakonom je predviđeno da SAD svake godine potvrđuju visok stepen autonomije Hongkonga kako bi opravdao poseban trgovinski status te teritorije kao i sankcije kineskim i hongkonškim zvaničnicima ako bi suzbijali slobode na toj teritoriji.

Republikanski senator Marko Rubio rekao je da će zakon poslati poruku podrške stanovnicima Hongkonga, koji mesecima protestuju sa zahtevima za osnovne slobode usprkos ugnjetavanju kineske vlade.

Kina je upozoravala ostale zemlje da se ne mešaju, navodeći da je situacija u Hongkongu njena unutrašnja stvar te je ;kao odgovor obećala još uvek neodredjene kontramere.

Protesti u Hongkongu traju od početka juna. Izbili su zbog predloga zakona o ekstradiciji koji je predvidjao izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje gradjanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997. kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

Suzavac, gumeni meci i požari na protestima u Hong Kongu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG