Dostupni linkovi

HDZ BiH: Do daljnjeg ne idemo u Sarajevo


Konferencija za medije u Mostaru
Koordinacija funkcionera HDZ-a BiH u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH odlučila je na višesatnom sastanku iza zatvorenih vrata u Mostaru u utorak. da do daljnjeg neće učestvovati u radu državnih institucija iz sigurnosnih razloga.

To je reakcija HDZ-a BiH na proteste, koji se pred Parlamentom BiH u Sarajevu već danima održavaju zbog nedonošenja Zakona o jedinstvenom matičnom broju, zbog čega ispaštaju djeca rođena u zadnjih četiri mjeseca.

“Ova posljednja događanja su zapravo samo još jedna u nizu koja pokazuju da ovako ustavno uređena BiH nije stabilna i nije samoodrživa. Ne osporavamo pravo na izražavanje nezadovoljstva protestima, ali osuđujemo svaka ona djelovanja koja prelaze van okvira zakona, kao i svaku zloupotrebu, od koga ona dolazila – da li od pojedinca, političke organizacije, nekog udruženja ili nekih drugih organizacija”, saopštila je na press-konferenciji Borjana Krišto, delegat u Klubu naroda Parlamenta BiH.

U povodu događanja oko protesta u vezi sa JMB, u HDZ-u BiH smatraju da su evidentni sigurnosni i mnogi drugi propusti, koji su doveli do – kako navode - narušavanja javnog reda i mira, slobode kretanja, oštećenja imovine, povrede građana i narušavanja međunarodnog ugleda BiH.

HDZ BiH traži da agencije za provođenje zakona sačine detaljnu analizu, utvrde propuste i sankcioniraju odgovorne. Smatraju da je potrebno obezbjediti sigurnosne uslove za normalno funkcioniranje organa vlasti, tako i zaposlenih u tim organima.

“Mi smo jasno kazali da u ovom trenutku postoje stvari koje ukazuju na to da rad u institucijama, na neki način, nije siguran. U ovom trenutku ne postoje uslovi za normalno funkcioniranje organa vlasti u BiH”, rekla je uz ostalo Borjana Krišto.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda je napomenuo da se sjednice Vijeća održavaju se u sjedištu Vijeća, u zgradi Parlamentarne skupštine.

“Trenutno ne postoje uslovi. Kada se steknu uslovi, održavaće se tamo”, rekao je Bevanda.

Zastupnik Dragan Vrankić rekao je da hrvatski predstavnici ne vjeruju u teorije o tzv. bošnjačkoj zavjeri iza protesta, ali je dodao da se ne može ne primjetiti da je ovim događajima, “loptica” bh. Krizej prebačena na državni nivo. “Ovih dana niko ne spominje Federaciju, gdje su pravi problemi”, istakao je Vrankić.
  • 16x9 Image

    Mirsad Behram

    Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG