Dostupni linkovi

Banjaluka: Policija zabranila protest, studenti ne odustaju


Predstavnici studentskih udruženja na konferenciji u Banjoj Luci u ponedjeljak 10. juna
Predstavnici studentskih udruženja na konferenciji u Banjoj Luci u ponedjeljak 10. juna
Na adresu Skupštine studenata Studentskog doma „Nikola Tesla“, kao organizatora protesta koji su se trebali održati sutra u Banjaluci, iz CJB Banjaluka stiglo je rješenje o zabrani skupa. Banjalučka policija zabranu je obrazložila mogućim problemima u saobraćaju. Osim toga navodi se da se okupljanja ne mogu održavati u blizini škola ili vrtića dok su djeca u njima.

Predstavnik Skupštine studenata Studentskog doma „Nikola Tesla“ Igor Macanović rekao je da će se, uprkos prijetnjama i zabranama, protesti održati:

„Zabranjen je protest. Zabranjeno je studentima da govore zabranjene stvari u ovoj republici. A to je istina koja će se sutra pokazati. Oni mogu da zabrane proteste i okupljanja, ali ne mogu da zabrane nezadovoljstvo, koje će se sutra u 12 časova ovdje pokazati mirnim, kulturnim i civilizovanim načinom.“

Na studente vlasti i policija vrše i ogroman pritisak da odustanu od protesta, kaže predsjednik Unije studenata RS Nikola Dronjak:

„Igor je dobijao pritiske, konstantno ga zovu u policiju. Meni djeca pojedinih banjalučkih tajkuna šalju poruke da se dogovorimo. Vrše medijske pritiske, iznose neistine, manipulacije, obmanuju javnost, ne žele da kažu istinu, koriste sve svoje režimske medije kako bi pokazali koliko su moćni, a zapravo pokazuju koliki su strah i panika u vladajućim redovima.“

Studenti su pozvali još jednom sve građane nezadovoljne ukupnim stanjem u društvu da im se pridruže, naglašavajući da ovi protesti nemaju nikakve veze sa studentskim protestima u Sarajevu.
XS
SM
MD
LG