Dostupni linkovi

Građani BiH ne odustaju: Nastavljeni protesti ispred zgrade parlamenta


Protesti ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH ne prestaju. Građani okupljanje najavljuju svakog dana, dok se, poručuju, njihovi zahtjevi ne ispune, a to je donošenje Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana. Simbolično u 5 do 12, protest uz kafu započeli su u nedelju okupljeni građani.

Nekoliko stotina građana okupilo se ispred zgrade državnog Parlamenta. Sunčanu nedjelju odlučili su provestu upravo tu, uz kafu, gitaru i dječije pjesme. Jedna od njih, koja protestvuje već peti dan, Mirjana Žulj kaže kako neće odustati.

„Tu smo dok se ne usvoji Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana.“

Otac malene Lune, djevojčice čija je fotografija sa transparentom „Nećete izaći dok ne dobijem JMBG“, obišla svijet, Ermin Zatega ističe kako su uzaludno pokušaji političkih stranaka da nacionalno oboje protest građana.

„Ovo nema nikakve veze sa bilo kakvim partijama, nacijama, entitetima. Mi samo želimo donošenje Zakona o JMBG“, poručio je Zatega.

Podršku i zahvalnost građanima na platou državnog Parlamenta dao je i otac malene Belmine, koja je postala simbol građanskog organizovanja. Edmir Ibrišević kaže kako je zdravstveno stanje njegove kćerke stabilno, ali da tek predstoji borba, koja podrazumijeva skupljanje novca za Belminino liječenje.

„Čekamo tačnu dijagnozu doktora, te podatke gdje će se liječiti i koliko će to koštati. Hvala ovim ljudima, jer njih da nije bilo, ko zna šta bi se desilo sa mojim djetetom“, poručio je otac male Belmine.

Građani, koji već peti dan protestvuju ispred zgrade Parlamenta BiH podržavaju i inicijativu Antifašističke akcije BiH, protiv kako su rekli, nasilja policije nad uhapšenim demonstrantima.

„Ovdje se radi o slučaju gdje je policija koristila silu bez ikakvog povoda, bez ikakvog opravdanja i tome trebamo da se suprotstavimo-odmah i sad“, ističe Nina Đikić, jedna od aktivistica Antifa akcije iz Sarajeva.

Prisutan je i jedan od demonstranata koji je 7. juna ujutro uhapšen sa još četvoro ljudi. Dalio Sijah zadobio je nekoliko povreda prilikom privođenja.

„Prišla su dva specijalca, evo imam modrice na rukama, kako su me uhvatili ispod obje ruke, iako se ja nisam opirao hapšenju. Kada su nas doveli u prijemni odjel, tek tada sam vidio da mi teče krv iz glave i kolega mi je rekao da imam posjekotinu, koji sam vjerovatno zadobio prilikom uvođenja u policijsko auto“, pojašnjava Sijah.

Najavili su da će se svaki dan sastajati ispred zgrade Parlamenta BiH. Za utorak, 11 juna zakazan je centralni skup, jer će tog dana Vijeće za
implementaciju mira razgovarati o problemu nastalom zbog nedonošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju građana.
XS
SM
MD
LG