Dostupni linkovi

Svijet o protestima u BiH: Građani se konačno probudili


Zgrada institucija BiH jutro nakon protesta, Sarajevo, 7. juni 2013.
Iz Brisela je ocijenjeno kako su građani BiH protestom, za koji je povod bio problem jedinstvenih matičnih brojeva, izašli sa jasnim zahtjevima prema izbaranim bh. politčarima na svim niovima.

"To znači da rade ono za što su izabrani – a što opet znači da rade u interesu građana. Ovo je vrijeme za izabrane lidere, političare i civilne službenike da prepoznaju kako je njihov ključni prioritet da budu u službi građana", prenijela je portparol Maja Kocijančić stav visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Iz Ureda Catherine Ashton poručeno je kako je najvažnije je da se pronađe trajno rješenje za jedinstveni matični broj, te da se taj proces mora ubrzati.

Izvještavajući o protestima građana pred Paralamentarnom skupštinom BiH svjetski mediji ukazuju između ostalog da je problem jedinstvenog matičnog broja otvorio oči pasivnim bh. građanima da traže prava za sebe i svoju djecu.

Tako američki “The Washington Post” podsjeća da je sve počelo kada je bh. javnost saznala da tromjesečna beba Belmina Ibrišević ne može na hitnu operaciju, jer nema taj matični broj. Političari su ponudili privremeno rješenje, ali su građani tražili da se usvoji konačno rješenje za navedeni problem.

List prenosi da su neki političari pokušali da napuste zgradu, ali su ih građani spriječili u tome. O pokušajima bježanja kroz prozor bh političara pišu i kanadski list “The Province” i američki “New Jersey Herald”.

Američka medijska kuća “Blouin News” javila je da su “obični protesti prerasli u antivladine proteste i kritiku protiv podijeljene i neefikasne vlasti u BiH. Ocjenjuju, da je žalosno i da ovo nije prvi slučaj da su etnički političari na vlasti svojom zapaljivom retorikom napravili veliku štetu svim građanima, bez obzira na vjeru ili naciju.

"Ovaj put građani u BiH su se probudili na jecaje bolesne bebe kako bi izvršili pritisak da političari koje su izabrali konačno rade posao za koji su itekako dobro plaćeni”, piše Blouin News.

"Euronews" izvještava da Srbi u BiH žele dogovor o matičnim brojevima koji bi reflektovao teritorijalne linije, definisane mirovnim sporazumom, dok Bošnjaci smatraju da bi to učvrstilo etničke podjele.

“Fox News” prenosi opširnu priču o protestima bh. građana koji traže od političkih elita da učine nešto kako bi oni i njihova djeca ''živjela život dostojan normalnog čovjeka''.''Fox News'' navodi kako su demonstranti gnjevni zbog neefikasnosti i nerada poslanika u parlamentu koji zarađuju šest puta više od prosječnih građana BiH.

I kineski portal “China” na engleskom jeziku piše kako je “problem u vezi sa identifikacijskim brojem za bebe izazvao gnjev među bh. građanima koji su pokrenuli masovne proteste protiv političara.

Beogradski list Blic prenosi da je na Kalemegdanu, kod spomenika "Pobjednik", za nedjelju 9. juna zakazan skup "Svi smo mi Belmina", u znak podrške građanima Sarajeva.
XS
SM
MD
LG