Dostupni linkovi

Sarajevo: Studenti se pridružili protestima ispred Parlamenta


Oko 600 studenata Univerziteta u Sarajevu iskazalo je nezadovoljstvo postojećim položajem bh. studenata, te dalo podršku građanima koji već šesti dan protestuju ispred zgrade Parlamenta BiH, tražeći usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Protestna povorka studenata krenula je Titovom ulicom do zgrade Vlade KS. Tu su predali papir na kojem su zahtjevi studenata sarajevskog Univerziteta. Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, Ahmed Nurkić kaže kako prije svega podržavaju građane ispred državnog Parlamenta, te kolege iz Banja Luke. Uz to su kantonalnim vlastima dostavili svoja tri zahtjeva.

“Prije svega tražimo da se ne podiže cijena školarina na sarajevskom univerzitetu, da Vlada KS vrati pare iz budžeta Univerzitetu, te tražimo smjenu Uprave Elektrotehničkog fakulteta, zbog vrijeđanja djece šehida i poginulih boraca”, objašnjava Nurkić.

Na istom mjestu, studentima se obratio kantonalni ministar nauke i obrazovanja u ostavci, Damir Marjanović. Poručio je kako “mladi ljudi imaju pravo i obavezu da kažu kada im nešto smeta, te da imaju pravo i obavezu da traže da se to promjeni.”

Marjanović je obećao da će zahtjeve studenata preuzeti sa protokola, a da su mu neki od njih već poznati.

"Vidio sam da se tiču studentskog standarda i tranši iz budžeta za UNSA. Što se tiče studentskog standarda, vjerujem da ste upoznati s tim da je ove godine u odnosu na prošlu za studentski centar izdvojeno više novca. Što se tiče tranše za Univerzitet, ona proteklih mjeseci nije smanjivana i stav Vlade je da neće ni biti. Onoga momenta kad se smanji neće ni biti ove vlade jer im vi to nećete dozvoliti, a ni ja", kaže ministar.

Podrška "maloj raji"

Studentski pohod se nastavio do platoa ispred zgrade državnog Parlamenta. Tu su dali podršku građanima koji već šesti dan protestuju tražeći usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju. Uz aplauz građani su dočekali student te ponovili da neće odustati od svog zahtjeva.

“Tu smo da damo podršku maloj raji”, rekla je jedna od majki.

“Osjećam prvenstveno građansku odgovornost da podignem glas umjesto onih koji to ne mogu, a to su naše bebe koje nemaju JMBG”, stav je joše jedne majke.

Građani i građanke još jednom su ponovili da ne žele podršku bilo koje političke stranke ili političara. Također odbili su podršku i svih nevladinih organizacija koje imaju druge zahtjeve.

"SDA, SDP, SBB, SBiH i svi ostali koji dajete podršku i na ovaj ili onaj način stajete na našu stranu – nemojte to činiti! Vi i jeste krivi za ovo što se danas dešava. Vi ste krivi što svake sedmice sakupljamo novac da se bolesna djeca mogu liječiti. Vi ste krivi što nam bebe nemaju matične brojeve. Vi ste krivi što ne živimo nego životinjarimo. I zato nemojte biti licemjerni i pokušavati iskoristiti jednu plemenitu ideju za vlastitu promociju. Neće vam proći, provaljeni ste”, stav je građana.

Za utorak, 11. juna zakazan je centralni skup, jer će sutra Vijeće za implementaciju mira razgovarati o problemu nastalom zbog nedonošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju građana.
XS
SM
MD
LG