Dostupni linkovi

Haradinaj i Rama na sudu


Premijer Kosova u ostavci Ramush Haradinaj i premijer Albanije, prilikom susreta u Draču, 27. avgusta 2018. godine
Premijer Kosova u ostavci Ramush Haradinaj i premijer Albanije, prilikom susreta u Draču, 27. avgusta 2018. godine

Osnovni sud u Prištini potvrdio je da je premijer Albanije Edi Rama podneo tužbu protiv kosovskog premijera na dužnosti, Ramusha Haradinaja, pri Odeljenju za civilna pitanja.

Portparolka suda Mirlinda Gashi izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je reč o tužbi za nadoknadu štete zbog navodne klevetničke izjave, a koja je podneta 15. januara 2020. godine.

Kosovski portal Betimi për Drejtësi objavio je u sredu da je osigurao kopiju tužbe koja je podneta pri Osnovnom sudu u Prištini, na osnovu koje Rama tuži Haradinaja zbog navodne klevete u vezi izjava o razmeni teritorija između Kosova i Srbije.

Šta piše u Raminoj tužbi?

U tužbi se pominje nekoliko emisija iz oktobra prošle godine, u kojima Haradinaj govori na tu temu, optuživši Ramu, predsednika Kosova Hashima Thacija i Srbije Aleksandra Vučića, da su pokrenuli ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije.

Sam Haradinaj je u sredu uveče (15. januara) saopštio na društvenoj mreži Fejsbuk da je “tužba premijera Rame potpuno neosnovana i politička diverzija kako bi se sakrio iza medijske drame i pobegao od odgovornosti”.

“Ja ću, na osnovu zakona, pripremiti odgovor na tužbu, u zakonskom roku”, dodao je Haradinaj.

Reakcije na Kosovu i u Albaniji

Odmah po objavi te vesti, usledile su mnoge reakcije na društvenim mrežama.

„Upravo na dan sećanja na masakr u Račku, koji Vučić naziva klevetom, Edi Rama tuži Ramusha Haradinaja za ’klevetu’“, napisao je Xhavit Kryeziu.

„Na dan kada se Albanci prisećaju Račka, premijer Albanije Edi Rama je izabrao kada će da tuži premijera Kosova, Ramuša Haradinaja. Edi Rama se nije potrudio da jednu reč kaže o Račku iz straha da ne naljuti svog prijatelja Aleksandra Vučića“, napisao je na Tviteru Nexhdet Gashi.

Qendrim Fazliu pak navodi da se ova tužba dogodila nakon razmene oštrih reči između dvojice u toku protekle godine, „budući da se Rama približavao Srbiji zbog projekta mini-šengena u kojem Kosovo ne želi da učestvuje“.

Dodaje da se Rama suočio sa oštrim kritikama u Albaniji i van nje zbog podrške podvlačenja novih granica između Kosova i Srbije“.

“Dobro je da su počeli da se svađaju među sobom”, napisao je na Tviteru Mirko Mirčić.

Bivši premijer Albanije Sali Berisha je na Fejsbuku napisao da je Rama to učinio po naredbi od “svog patrona Vučića”, a nakon što je Vučić u krivičnom delu tužio Haradinaja u Hagu.

Advokatica medijskog prava sa Kosova Flutura Kusari je pak bila uzdržana od komentara na tužbu, navodeći da je iznošenje mišljenja o tužbi bez njenog čitanja - smelost.

Kakvi su komentari u Srbiji?

U srpskim medijima pak osvanuli su naslovi poput onog portala Espreso "Rama odlučio da uništi Haradinaja!" ili "Rama tužio Ramuša zbog Srbije", kako navodi tiražni tabloid Kurir, "Leti perje među Albancima", kako je napisao portal Srbija danas i slično.

Ideja o razmeni ili korekcije granice između Kosova i Srbije prvi put su u avgustu 2018. spomenuli Thaci i Vučić, kao mogućnost za rešavanje problema između dve zemlje.

Ta izjava izazvala je mnoge reakcije, kako na Kosovu tako i u Srbiji i među međunarodnom zajednicom, ali nije dovela do konsenzusa ni na Kosovu, ni u Srbiji, niti među međunarodnim posmatračima i posrednicima u dijalogu.

Haradinaj je nakon te ideje uporno govorio da Kosovo treba da očuva aktuelne granice i da eventualni konačni sporazum Kosova i Srbije treba da predvidi recipročno priznanje unutar aktuelnih granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG