Dostupni linkovi

Vučić i Tači: Tražimo podršku za postizanje dogovora


Vučić i Tači traže podršku za rešenje za Kosovo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Vučić i Tači traže podršku za rešenje za Kosovo

Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, istakli su na Evropskom forumu u Alpbahu u Austriji, da je sporazum između Srbije i Kosova ključan za stabilnost u čitavom regionu, i da traže podršku za postizanje dogovora.

Dvojica lidera Kosova i Srbije zajedno su učestovali u diskusiji na temu "Nove perspektive proširenja Evropske unije".

Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da je Kosovo odlučno da postigne pravno-obavezujući sporazum sa Srbijom, te da se istražuje svaka moguća opcija za to, uključujući i korekciju granice.

„Vreme da se to uradi, jer sada i imamo mogućnosti. Nije ni malo lako, vrlo je teško. Zato moraju svi da budu iza toga, potrebna nam je podrška svih. Nije to samo pitanje unutrašnjeg konsenzusa, već nam je potrebna podrška svih onih koji žele da vide Zapadni Balkan u EU“.

"Želeći da to postignemo, radimo teško na tome. Zato smo odlučili da istražimo svaku moguću opciju. Vodimo razgovore pet-šest godina sa Aleksandrom i sada smo odlučili da istražimo svaku opciju, a iz moje perspektive, i korekciju granice kako bi realizovali napore da postignemo dogovor".

Tači: Niko ne treba da se plaši sporazuma

„Države našeg regiona, EU države i ostale zemlje sveta ne treba da se suprostave ili plaše potencijalnog sporazuma Kosova i Srbije, čak i ako takav sporazum predviđa korekciju granice. Garantujem da potencijalni sporazum Kosova i Srbije pod tim scenarijom neće biti na osnovu etničkih linija. Kosovo će ostati multietničko društvo i nastaviće da poštuje prava zajednica, a isto treba da važi i za Srbiju, zato što će mirovni sporazum i uzajamno priznanje pozitivno uticati na region i šire“, rekao je predsednik Kosova dodajući da će „potencijalni mirovni sporazum biti jedan od najvećih doprinos u realizaciji EU agende za proširenje na Zapadni Balkan“.

Tači: Neka se niko ne plaši i ne brine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ako će se postigne dogovor između Kosova i Srbije, to će biti veoma značajno za Balkan, i "nešto o čemu nismo mogli ni da sanjamo".

Na diskusiji “Nove perspektive na temu proširenja Evropske unije” Vučić je dodao da se vrše napori da se nešto uradi "za naše narode".

"Za Srbe i Albance, jer o njima se radi. Mi treba da živimo zajedno", kazao je Vučić.

On je, međutim, dodao kako svi više brinu od Srba i Albanaca.

"Više glasova čujem iz Britanije nego što dolazi od nas. Pitam gde su granice? Jer mi ga (Kosovo) smatramo delom Srbije, a oni nezavisnom državom. Gde su granice? Pola sveta kaže da je Kosovo nezavisno, pola da nije", istakao je Vučić.

Vučić: Predstavljaju me kao izdajnika

On je dodao je kako je u Srbiji pod snažnim pritiskom, da ga predstavljaju kao izdajnika koji želi da da Kosovo.

"Vi me posmatrate kao zagovornika Velike Srbije. Samo pokušavam da utičem koliko mogu da se održi mir i stabilnost u regionu. I sada, kada smo konačno krenuli da radimo, pitaju nas - šta to radite? Radimo na budućnosti Srba i Albanaca", kazao je on.

"Da li mislite da je Hašim oduševljen što sedi pored mene na ovom panelu? Ili da sam ja bio oduševljen? Ne! Da li mu se ja dopadam? Ne. Ni on se meni uopšte ne dopada. Možete da se smejete sad tome što sam rekao, ali nas dvojica moramo da razgovaramo i da tražimo rešenje koje neće trajati dve godine ili 20 godina, nego 200 godina. I, ako uspemo da postignemo dogovor, to će biti samo ako dobijemo podršku EU. Bez toga, nikada nećemo postići dogovor".

"Ako uspemo da postignemo dogovor, to će biti nešto veoma značajno za Balkan, nešto o čemu nismo mogli da sanjamo", zaključio je Vučić.

Komesar za proširenje Johanes Han tokom panela je kazao da ne treba isključiti ni jedno rešenje.

"Cilj je stabilnost i rešenje ne bi trebalo da izazove nova pitanja. Ne bi bilo mudro da mi (EU) naginjemo ka nekom rešenju. Treba prvo da se postigne dogovor", kazao je Han.

Tači je takođe tokom panela rekao da je vreme da se piše nova istorija, te i bez obzira što se on i Vučić međusobno ne vole, imaju obavezu da sednu za sto i razgovaraju kako bi se pokušalo da se postigne mirovni sporazum.

"Na kakvoj smo poziciji sada, imamo zamrznut konflikt. Umesto da blokiramo jedni druge, trebamo da posredujemo jedne druge na putu ka EU", istakao je Tači.

"Niko ne treba da se plaši mirovnih pregovora Kosova i Srbije. Treba nam podrška EU i SAD", naglasio je on.

Predsednici Srbije i Kosova stigli u Alpbah
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Han: Istorijski trenutak

Na pitanje organizatora Vučiću da li će priznati Kosovo na kraju briselskog procesa, Vučić je odgovorio da "to nije pominjao, kao ni podelu, jer je proces pregovora u toku", dodajući da ne želi da govori o detaljima pregovaračkog procesa.

Han i austrijski predsednik Van der Belen kazali su da se na forumu desio istorijski trenutak s obzirom na ono što su panelisti rekli.

Vučić je, pred otvaranje "Političkih razgovora" Evropskog foruma, gde zajedno sa Tačijem učestvovao u diskusiji "Nove perspektive na temu proširenja Evropske unije", izjavio da će razgovarati sa predsednikom Kosova kao i sa mnogim međunarodnim partnerima, uključujući i temu rešavanje pitanja Kosova.

Vučić u Alpbahu: Kosovo jedna od ključnih tema
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

“To je teška tačka i sasvim je izvesno da će to biti jedna od ključnih tema razgovora i sa Sebastijanom Kurcom, Johanesom Hanom, predsednikom Austrije Van der Belenom, pa i sa Tačijem, uz predstavnike EU. Ne očekujem ništa lako, ništa jednostavno. Ali, da vidimo da li možemo da se približimo nečemu ili smo i dalje podjednako udaljeni kao što smo i bili do sada”, rekao je Vučić.

Na Evropskom forumu, u austrijskom Alpbahu, okupilo se više hiljada učesnika i zvanica, ali i šefova država.

Aleksandar Vučić i Hašim Tači na panelu foruma u Alpbahu, 25. avgust 2018.
Aleksandar Vučić i Hašim Tači na panelu foruma u Alpbahu, 25. avgust 2018.

Vučić i Tači zajedno su bili na Forumu u Alpbahu svega dve nedelje uoči naredne runde briselskog dijaloga, koja je zakazana za 7. septembar a koji ulazi u intenzivnu fazu koja bi trebalo da se okonača postizanjem sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Takođe, predsednici Srbije i Kosova se sastaju u Alpbahu u trenutku u kome se intenzivno govori o rešenju koje bi moglo obuhvatati, kako su navodili zvaničnici, podelu, razgraničenje ili korekciju granice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG