Dostupni linkovi

Slučaj Duhaček: 'Hapšenje kao zastrašivanje novinara'


Prosvjed novinara i novinarki na Svjetski dan slobode medija, ilustrativna fotografija
Prosvjed novinara i novinarki na Svjetski dan slobode medija, ilustrativna fotografija

Dok oporba, novinari i nevladine udruge za ljudska prava oštro osuđuju privođenje novinara Gordana Duhačeka, policija kaže da je postupala po propisima, te da je Duhaček priveden zbog neodazivanja na policijski poziv.

Novinar portala index.hr Gordan Duhaček je u ponedjeljak priveden na zagrebačkom aerodromu, više sati zadržan u policijskoj postaji u Novom Zagrebu i potom policijski prepraćen do Prekršajnog suda.

Tamo je prvostupanjski osuđen na novčanu kaznu od 754 kune (100 eura) zbog tweeta u kojem je komentirajući jednu policijsku akciju koristio kraticu ACAB pri čemu se, tvrdi sud, „ne radi o slobodnom izražavanju mišljenja, već o vrijeđanju policijskih službenika prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem njihove službe". Predvečer je pušten kući.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je kako je policija kod privođenja Duhačeka i zadržavanja do privođenja na Prekršajni sud postupila kao prema svakom drugom građaninu.

„Gospodin je uhićen ne zbog objave tveetova, to je stvar prijave, već zbog toga što se nije odazvao na poziv policije. Ja sam zatražio kompletno izvješće od glavnog ravnatelja policije sa svim činjenicama“, kaže Božinović.

Duhaček tvrdi i da mu je prekršajni sudac prijetio, pa nevladine udruge traže da se o tome očituje Državno sudbeno vijeće.

'Nedopustiv pritisak na novinare'

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je policijsko postupanje prema Duhačeku, koji je, kako su naveli u priopćenju "kao okorjeli kriminalac priveden u zagrebačkoj zračnoj luci zbog dvije satirične objave na svom Twitter-profilu" te upozorili da se takvo policijsko postupanje "ne može tumačiti nikako drukčije nego kao zastrašivanje".

Neprimjereno za članicu EU: Hrvoje Zovko
Neprimjereno za članicu EU: Hrvoje Zovko

"Za HND je neprihvatljiv način na koji se ljudi zbog tweetova privode. Mislimo da način na koji se to dogodilo nije primjeren za jedno demokratsko društvo. I u tom smislu je HND reagirao i očekujemo da se takve stvari ne događaju i ponavljaju. Pogotovo, ako je istina ono što pišu kolege s Indexa, da je kolega Duhaček dan prije razgovarao s policijom. To jednostavno smatramo neprimjerenim u zemlji koja je članica Europske unije i za tri mjeseca preuzima predsjedanje Unijom", kazao je za Hrvatsku izvještajnu novinsku agenciju predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Najavio je da će o stanju u hrvatskim medijima i pritiscima na novinare upoznati i predsjednika Europske federacije novinara (EFJ) Mogensa Bishera Bjerregaarda koji će krajem rujna doći u Zagreb.

Za nevladinu udrugu GONG njegovo privođenje je „nedopustiv pritisak na novinare i novinarke i nastavak urušavanja slobode medija“, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) Oriana Ivković Novokmet iz GONG-a.

„Imali smo slučaj legitimiranja po redakcijama, kao slučaj novinarke Đurđice Klancir, ili ovaj najnoviji slučaj privođenja Duhačeka, iako se sam dan ranije javio policiji. Naša je poruka da se u slobodnoj državi ne hapse novinari“, poručuju iz GONG-a.

Podsjetimo, u ožujku ove godine dvojica uniformiranih policajca legitimirali su novinarku portala net.hr Đurđicu Klancir u redakciji, a kao razlog je navedena potencijalna tužba sisačkog župana Ive Žinića, zbog čega je njegov odvjetnik od policije zatražio da pribave njenu adresu.

U policiji tvrde da je Duhaček još u kolovozu znao da ga policija traži radi kriminalističkog istraživanja, da je obećao da će se javiti policiji, a kada je u subotu zaustavljen na granici, znao je da se neće moći javiti dogovorenog dana jer je imao kupljenu avionsku kartu za Njemačku.

Policija kaže da je razlog policijskog privođenja u tome što nema važeće prebivalište u Hrvatskoj, a to što se on u nedjelju javio na portu policije da ispriča svoj nedolazak dan kasnije, za njih je „izvan radnog vremena i izvan administrativne zone službenog postupanja“, pa se ne računa kao adekvatno opravdanje.

Oporba je oštro osudila policijsko postupanje prema Duhačeku.

„Radi se o satiri, odnosno o nekoj vrsti izražavanja revolta koje se baš i ne bi moglo svesti u prekršajne zakone, ali vidjet ćemo što će sud reći. Moj sud je da će ovo u konačnici završiti na Europskom sudu za ljudska prava u Strassbourgu, ali dok do toga ne dođe, onda će se na ovaj način vršiti određeni pritisak na novinare“, najavio je član Predsjedništva oporbenih socijaldemokrata (SDP) Arsen Bauk.

Zagrebačka Kuća ljudskih prava tvrdi kako je Duhaček uhićen „zbog javno iznesenog mišljenja i kritike na koju svaki građanin ima ustavno pravo“, što je „nedopustiv pritisak na slobodu rada novinara u Hrvatskoj“.

„Iako je prekršajno kažnjavanje vrijeđanja policije legitimno i dopušteno, i kao takvo se nalazi u zakonu, ono se ni na koji način ne smije koristiti za kažnjavanje javno iznesene kritike pojedinačnog policijskog postupanja, pogotovo kada ga kritički propituje i komentira novinar u cilju informiranja javnosti i društvene debate koja se vodi o takvom pitanju. Takvo policijsko postupanje neopravdano ograničava pravo na slobodu izražavanja i time krši hrvatski Ustav i Europsku konvenciju o ljudskim pravima“, kaže Ivan Novosel, programski direktor Kuće ljudskih prava.

Još jedan 'sporni' tweet

Duhaček će krajem tjedna prekršajno odgovarati i za drugi tweet u kojem je zbog zagađenja Jadrana i Plitvičkih jezera fekalijama parafrazirao staru domoljubnu budnicu „Vilo Velebita“ na način da je u tekstu pjesme riječ “vila“ zamijenio pogrdnom riječju, zbog čega ga je netko prekršajno prijavio za „vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećaja građana“.

Novosel upozorava da je optužnica po tom osnovu također suprotna Konvenciji o ljudskim pravima i praksi Europskog suda za ljudska prava:

Ivan Novosel
Ivan Novosel

„Sud je u više predmeta nedvojbeno utvrdio kako građani u demokratskom društvu, a posebno novinari imaju pravo kritizirati društvene i političke događaje korištenjem satire, ali i izražavanjem misli i ideja koje mogu omalovažavati, vrijeđati ili šokirati državu ili dio građana i građanki“, podsjeća Novosel u ime Kuće ljudskih prava.

Podsjetimo, međunarodna medijska organizacija Reporteri bez granica upozorila je prošlog tjedna na šutnju hrvatskih vlasti na prijetnje i govor mržnje prema novinarima i izostanak njihove snažne osude takvih ispada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG