Dostupni linkovi

Duhaček pušten iz Suda, kriv za objavu na Twitteru


Hrvatska policija, ilustrativna fotografija
Hrvatska policija, ilustrativna fotografija

Novinar portala Index Gordan Duhaček pušten je oko 19 sati iz Prekršajnog suda u Zagrebu, gdje je proveo nekoliko sati.

On je priveden je u ponedjeljak na zagrebački Prekršajni sud zbog objave na društvenoj mreži Twitter u avgustu u kojoj je, tvrde u policiji, na uvredljiv način preradio riječi pjesme ''Vila Velebita'', javila je agencija Hina.

Kako je rekao novinarima pred sudom nakon puštanja, zbog tvita u kojem je napisao ACAB pravomoćno je proglašen krivim, a presuda za satiričnu obradu pjesme Vila Velebita tek će biti donesena.

"Uhitili su me, zatvorili su me u ćeliju bez da su mi uopće rekli da sam uhićen", rekao je on.

Razlog je, kako je ispričao, bilo to što je prošle godine na Twitteru napisao ACAB.

"Terete me za jedan tvit na kojem piše ACAB. A druga stvar, tereti me se jer sam iz zezancije satirički objavio verziju Vile Velebita koja se referira na fekalije koje se izlijevaju u Jadran. Tu sam optužen zbog vrijeđanja moralnih osjećaja građana, uvrijedila ih je prerada stare pjesmice koju nitko ne pjeva", objasnio je.

"Čudno je, Hrvatska je postala država da vikneš ACAB, premijeru ćaća ili HDZ lopovi i završiš iza rešetaka", kaže Duhaček.

Portal Index ranije je objavio da je Duhaček jučer pri ulasku u Hrvatsku iz BiH obaviješten o tome da ga traži policija, poslije čega je sam otišao u policijsku postaju, ali je danas, dok je kretao na službeni put, na zagrebačkom aerodromu priveden.

Riječ je o objavama u kojima je, prema vlastitom priznanju, potaknut izlijevanjem otpadnih voda u Nacionalnom parku Plitvička jezera preradio riječi domoljubne pjesme ''Vila Velebita''.

Portal Index navodi da je sporna i Duhačekova ranije objava u kojoj je komentirao policijsku intervenciju u jednom zadarskom fast foodu, popraćenom uvredljivim komentarom na račun policije.

Jedna objava potječe iz jula prošle godine, a druga je od prije nekoliko sedmica, javio je Index.

XS
SM
MD
LG