Dostupni linkovi

Agresija na tribinama se ne smanjuje, nadležni šute


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

"Torcida", navijačka skupina splitskog "Hajduka" je na gostovanje tog nogometnog kluba u Rijeci u nedjelju došla sa majicama na kojima je pisalo "Novinari crvi" i tijekom navijanja vrijeđala novinare i Srbe.

"Franko, Srbine, čakija ti ne gine", bilo je jednoglasno skandiranje 350 "torcidaša" smještenih u kavez na utakmici Hajduk - Rijeka u nedjelju u Rijeci, upućeno bivšem "hajdukovcu", a sada igraču Rijeke Franku Andrijaševiću. Igrače i navijače Rijeke "torcidaši", svi redom obučeni u crne majice sa tekstom "Novinari crvi", počastili su vikanjem "Riječki Srbi", a bilo je i drugih uvreda na nacionalnoj osnovi.

"Ništa novo", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) "hajdukovac" od rođenja, bivši "torcidaš" i novinar portala telegram.hr Jasmin Klarić.

"Hrvatski navijači su politički većinom desno orijentirani i jako drže do vrijednost poput domoljublja, naravno debelo prenaglašenog. Ove posljednje stvari kojima svjedočimo, ne računajući napad s fantomkama u Uzdolju, nisu ništa posebno novo i nešto zbog čega bi trebalo dizati moralnu paniku. Napad u Uzdolju na pripadnike srpske manjine dok su u lokalnom kafiću gledali prijenos 'Crvene zvezde' je nešto drugo. To je huliganski čin praktički na granici sa terorizmom. Na žalost, čelni političari su ga mlako osudili, ali policija je postupila kako treba, profesionalno i dobro", kaže Klarić.

Klarić međutim naglašava kako bi bilo pogrešno zbog tog napada ili onog na Braču na sezonce iz Vukovara koji su govorili ekavicu proglašavati sve navijače i sve "torcidaše" huliganima, šovinistima i ultradesničarima. On vjeruje da postoji način da se broj takvih ekscesa osjetno smanji.

"Prvo se u Uzdolju nije trebao drugi dan nakon napada pojaviti samo gospodin Pupovac (Milorad, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke), nego i Kolinda Grabar Kitarović (predsjednica Hrvatske) i Andrej Plenković (premijer Hrvatske), i kazati da je to što je tamo napravljeno – pogrešno. A ne da to kažu iz svojih ureda u Zagrebu, ili, što je još gore, da zapravo ne kažu ništa, kao što je napravila predsjednica, osim što je općenito osudila svako nasilje", sugerira Klarić.

'Vrhuška najveći problem'

Drugi korak bilo bi individualiziranje odgovornosti i kažnjavanje počinitelja, a treće bi bilo sređivanje stanja u hrvatskom nogometu.

"Najveći problem u hrvatskom nogometu nikada nisu ni bili navijači, već njegova vrhuška i kriminalni milje s kojom je povezana. U količini agresije koju iskazuje 'torcida' ne treba zanemariti ni ovaj dio priče", tvrdi Klarić.

On je uvjeren da je to dijelom i reakcija na, kako kaže, kriminalno ustrojavanje hrvatskog nogometa podređeno profitu jedne obitelji, i podsjeća da je nedavno mlađi brat Mamić – Zoran – nepravomoćno osuđen na 4 godine i 11 mjeseci – postavljen za sportskog direktora "Dinama".

Podsjetimo, BiH odbija da izruči Hrvatskoj bivšeg direktora nogometnog kluba Dinamo, Zdravka Mamića. On je u Hrvatskoj osuđen na šesti i po godina zatvora zbog izvlačenja oko 15,5 milijuna eura iz Dinama.

Osude govora mržnje

Urednica sporta na portalu index.hr Dea Redžić u izjavi za RSE osuđuje prijetnje novinarima od strane navijačkih skupina.

Što se tiče govora mržnje, ona kaže da već godinama svako gostovanje Rijeke na splitskom Poljudu započinje dugotrajnim skandiranjem dijela domaće publike "ubi Srbina".

"Ne možemo generalizirati. Naravno da navijači nisu rasisti, međutim ta jedna mlada skupina, to znam sa terena, to radi više iz provokacije. Ona treba biti sanirana od strane svoje navijačke grupe koja mora preuzeti odgovornost za njih. Jer navijači tako funkcioniraju. Oni funkcioniraju prema nekoj svojoj hijerarhiji i kodeksu i moraju rješavati svoje članove", sugerira Dea Redžić.

Ona kaže da hrvatska policija tek odnedavno reagira i privodi navijače zbog govora mržnje sa nacionalistički sadržajem na tribinama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG