Dostupni linkovi

Vaterpolisti Crvene Zvezde o napadu u Splitu


Dusan Vasić, vaterpolista Crvene Zvezde na press konferenciji u Beogradu 11. februara 2019.
Dusan Vasić, vaterpolista Crvene Zvezde na press konferenciji u Beogradu 11. februara 2019.

Golman beogradskog vaterpolo kluba Crvene zvezda Aleksandro Kralj zahvalio se policiji Hrvatske na reakciji, u prvom obraćanju na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak u Beogradu, nakon što je njega i dvojicu saigrača Miloša Maksimovića i Dušana Vasića grupa huligana napala 9. februara u Splitu u Hrvatskoj nanevši im povrede.

Kralj, koji je bežeći od napadača skočio u more, tokom obraćanja izjavio je da ga je više od samog napada zabolela reakcija okupljenih građana.

„U napadu sam najgore prošao, ostao sam samo u trenerci, vikali su 'Ubij četnika', i 'Skini to'. Udarali su me, nisam hteo da stanem. Jurili su me nožem, posekli su me po nozi, jedino rešenje je bilo da skočim u more. Kasnije je policija rekla da sam se tako spasio. Tada je krenuo haos. Skupili su se ljudi, ali oni su nastavili da viču da sam četnik... I to ljudi koji su pili kafu", rekao je Kralj.

Dušan Vasić, jedan od napadnutih vaterpolista, kaže da on i njegovi saigrači nisu imali nameru bilo koga da provociraju, kao i da mu se ništa slično nije dogodilo u vreme kada je igrao za vaterpolo klub „Jadran“ u Splitu.

"Posle treniga odlučili smo da prošetamo i popijemo kafu. Čim smo seli videli smo da nas konobar čudno gleda. Prišao nam je i ne baš prijateljskim tonom upitao Kralja šta mu je to na majici. On mu je odgovorio da je grb Crvene zvezde, misleći da se momak šali, ali je ovaj pretećim tonom rekao da pokrije taj grb i da se ne smejemo. Otišao je, a mi odlučili da promenimo lokal. Verovatno nas je on video, ali nemam dokaze. Kako god, posle dvadesetak minuta do nas su dotrčali maskirani momci i počeli da nas udaraju. Kralj je najgore prošao jer je kucao poruku i nije video da prilazi tih šest, sedam, osam momaka. Mislim da je jedan momak držao nož, dok je Maksimovića jurio momak sa štanglom", naveo je Vasić.

Napad je iz svog ugla opisao i vaterpolista Miloš Maksimović.

“Mi nismo imali nameru da provociramo. Kad je počeo napad, video sam ih i pokušao da izađem i potrčao sam na drugu stranu. Potrčali su za mnom, jedan je imao šipku na izvlačenje. Pogodio me je u nogu. Pobegao sam, ušao u hotel. Nisu hteli da pozovu taksi, srećom, naleteo je jedan taksi. Imali smo osećaj kao da uh je bilo mnogo više, zbog gužve i povika. Ja sam imao na sebi trenerku i preko zakopčanu jaknu do grla", izjavio je Maksimović.

Trener Aleksandar Filipović izjavio je da je vaterpolo tim dobio obezbeđenje prilikom ulaska u Hrvatsku i da su tog dana kada se dogodio napad, stariji igrači nakon ručka zatražili dozvolu da prošetaju po gradu.

"Tu je bio pripadnik policije. Videli smo da su (igrači, prim. aut.) u civilu. Policajac je kontaktirao šefa, objasnio da su pristojno obučeni. Kasnije se ispostavilo da su imali trenerke (kluba Crvene zvezde, prim. aut.) ispod. Nije bilo vidnih obeležja. Provokacija nije sedeti u kafiću i to sa jaknom", rekao je trener crveno-belih Aleksandar Filipović.

Predsedik Sportskog društva Crvena zvezda Nebojša Čović osudio je napad huligana na vaterpoliste Zvezde.

„Jedno je sukob navijača, a drugo napad na sportistu. Momci nisu dali nijedan povod. Ovo je organizovan napad. Huligani su bili opremljeni i to je pokušaj linča”, istakao je Čović, dok je direktor vaterpolo kluba Crvena Zvezda Igor Milojević rekao je da je ovo bio prvi i poslednji put da se igrači i rukovodstvo kluba obraćaju medijima ovim povodom.

XS
SM
MD
LG