Dostupni linkovi

Hrvatska javnost osudila napad na srpske vaterpoliste u Splitu


Split, fotoarhiv
Split, fotoarhiv

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara oštro je u subotu osudio napad na nekoliko igrača vaterpolo kluba Crvena zvezda u Splitu, uz poruku da Split "nije i neće biti grad koji tolerira nasilje bilo kakve vrste".

"Osuđujem napad na trojicu vaterpolista Crvene zvezde koji su danas htjeli uživati na splitskoj Rivi. Split je otvoren i gostoljubiv grad. To smo dokazali i činit ćemo sve da tako i ostane", napisao je gradonačelnik na Facebooku.

I splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban ocijenio je povodom napada da svaki stanovnik Splita i Splitsko-dalmatinske županije ne može reći da voli svoj grad, županiju ili domovinu ako se na takve situacije ne zgražava.

"Ne mislim da dobro čini bilo tko koji se ne zgražava nad takvim stvarima. Takva osoba ne može reći da voli svoj grad, županiju ili domovinu", rekao je Boban.

Bivša premijerka Jadranka Kosor rekla je da je napad na sportiste iz Srbije u Splitu sramotan.

Prema navodima hrvatskih medija, policija vjeruje da će brzo otkriti huligane budući da na splitskoj Rivi gotovo svaki poslovni prostor ima video nadzor.

Izvršni direktor Hrvatskog vaterpolo saveza Perica Bukić takođe je osudio napad uz ocjenu da je svaki čin nasilja neprihvatljiv i da se tako nešto ne smije potcijeniti u vaterpolo zajednici.

On je dodao da je do napada došlo na javnom prostoru u gradu, daleko od sportskog borilišta i u slobodno vrijeme sportista.

Bukić je napomenuo da u Regionalnoj vaterpolo ligi, u 11 sezona koliko se odvija ovo takmičenje, nikada nije bilo nikakvih incidenata, niti napada na sportiste, te da se nada da ovaj incident neće uticati na do sada korektne odnose između svih učesnika lige, klubova i saveza, kao i na sam projekat zajedničkog takmičenja.

Napad huligana na Zvezdine vaterpoliste osudio je i Hrvatski olimpijski odbor koji smatra da je krajnje vrijeme da nadležne državne službe i institucije počnu rigorozno provoditi zakonske akte protiv huliganizma u sportu i oko sporta.

Iz Hrvatskog olimpijskog odbora navode da ovakvi ispadi bacaju ogromnu mrlju na Hrvatsku kao svjetski prepoznatljivu sportsku i turističku destinaciju.

Napad na beogradske vaterpoliste osudio je i Vili Marinić, sekretar Vaterpolo kluba Mornar, protiv koga je Crvena zvezda trebala odigrati utakmicu u Splitu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da će Srbija uručiti protest Hrvatskoj zbog ovog napada .

XS
SM
MD
LG