Dostupni linkovi

Incidenti navijača štete sportu i državi


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Privođenje u Zagrebu i prekršajne prijave protiv 57 navijača Košarkaškog kluba Budućnost iz Podgorice, epilog je narušavanja javnog reda i mira koji su navijači počinili u centru glavnog grada Hrvatske. Prema onome što su objavili hrvatski mediji, odjekivale su i nacionalističke poruke u Zagrebu.

Ministar sporta Nikola Janović je apelovao na navijače i sve ljude koji idu da bodre crnogorske klubove i reprezentaciju van Crne Gore, da se ponašaju uzorno i da imaju na umu da predstavljaju svoju zemlju.

"Kao što sportisti moraju da vode računa o ponašanju, tako moraju i oni koji idu da navijaju za naše selekcije", rekao je ministar Janović povodom incidenta u Zagrebu zbog kojeg prekršajno odgovaraju navijači Košarkaškog kluba Budućnost.

Kako je saopštila policija u Zagrebu, u nedjelju su navijači iz Podgorice pravili nerede uoči druge utakmice polufinala regionalne ABA lige između Cedevite i Budućnosti. Tokom i nakon postupanja policijskih službenika navijači su "odbacili predmete pogodne za napad, a zbog spriječavanja daljeg narušavanja javnog reda i mira policija je upotrijebila sredstva prisile od suzavca do palica".

Privedeno je 57 osoba, od koji je njih 12 završilo u sudu za Prekršaje u Zagrebu, a protiv 45 osoba je izdat prekršajni nalog iz člana zakona koji se odnose na sprječavanje nereda na sportskim takmičenjima - protiv javnog reda i mira, podsticanja na mržnju pjesmama, tuče i alkoholisanja. Kako su prethodno objavili zagrebački mediji, u centru grada su odjekivale poruke "Ovo je Srbija", "Ubij ustaše", te su se čuli zvukovi razbijanja flaša.

Novinar Boris Rašeta za Radio Slobodna Evropa otkriva da je u nedjelju i hrvatska javnost bila iznenađena događajima u centru Zagreba na Trgu bana Jelačića.

"Prvih par sati je bila zagonetka ko je uopšte uhapšen i što se događalo. Bila je nedjelja i bio je miran dan, a popodne su počeli dolaziti prvi izvještaji da se radi o navijačima iz Crne Gore. Iznenađenja su nastavljena, oni su privedeni na glavnom zagrebačkom trgu, desetak momaka su bili prislonjeni uz zid, policija ih je pretresala i to je bilo sve što se iz materijala moglo zaključiti. Drugih video materijala nije bilo", kaže Rašeta.

Dosad objavljeni snimci iz Zagreba na društvenim mrežama ne pokazuju događaje koji su prethodili intervenciji policije i privođenju. Za uzvikivanje nacionalističkih parola na ulicama Zagreba, novinar Boris Rašeta ima dva objašnjenja:

Neke druge teme u Hrvatskoj u fokusu: Boris Rašeta
Neke druge teme u Hrvatskoj u fokusu: Boris Rašeta

"Jedno je moguće objašnjenje da su to navijači koji su željeli da provociraju i da su koristili formule za koje su znali da će razjariti domaću javnost. To su mogli vikati navijači iz recimo Grčke ili bilo koje druge zemlje; a drugo je da su ti navijači iz skupine u Crnoj Gori koja je prosrpska. Treće objašnjenje ne vidim. U svakom slučaju to je suludo, glupo i štetno i za reputaciju Crne Gore. Ali nisam siguran da se tome daje neka pretjerana pažnja. Mislim da su teme crkva, pobačaj, Istanbulska konvencija zapravo u fokusu u Hrvatskoj. Ali je šteta što se to dogodilo", kaže Rašeta.

Komentar povodom incidenata navijača u Zagrebu, tražili smo i od uprave Košarkaškog kluba Budućnost, iz koje nam je rečeno da će se oglasiti i saopštiti da li ovakvo ponašanje navijača šteti imidžu kluba.

Sportski novinar televizije Vijesti Saša Radović ocjenjuje da treba biti oprezan i provjeriti da li je navijačka grupa uzvikivala nacionalitičke parole u Zagrebu, jer su Varvari prepoznati kao navijačka grupa koja se kloni političkih uvjerenja.

"'Varvari' su navijačka grupa koja izbjegava da na bilo kojoj manifestaciji iskazuje svoja politička uvjerenja. To njih karakteriše već 30 godina koliko postoje i oni to sa ponosom ističu, da su stariji od bilo koje političke partije ili bilo koje nacionalne ili nacionalističke opcije koja je postojala u Crnoj Gori ili na prostoru bivše Jugoslavije. Tako da treba biti oprezan sa ocjenama i treba zaista dobro provjeriti da li su se čule parole kakve su naveli hrvatski mediji", kaže Radović dajući primjer - da Varvari na utakmici u Beogradu, između Budućnosti i Partizana, nisu prihvatili da skandiraju "Kosovo je Srbija" zajedno sa navijačima Partizana - Grobarima, zbog čega su optuženi za navodnu izdaju.

Kada je riječ o neredima "Varvara" u Zagrebu, Saša Radović smatra da to šteti Košarkaškom klubu Budućnost i sportskoj javnosti:

"Pa naravno da šteti, to su stvari koje ne bi trebalo da se dešavaju. I u mnogo razvijenim zemljama sa mnogo većom demokratijom i kulturom, navijači su jedna posebna pojava. Imali smo slučaj navijača Fejnorda iz Holandije koji su bukvalno demolirali centar Rima, što je bio evropski skandal. Dakle, to je problem ne samo u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj i Srbiji, to je problem cijele Evrope i uvijek će biti incidenata sa navijačima", kaže Radović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG