Dostupni linkovi

Gruevski pobegao diplomatskim vozilom Mađarske


Nikola Gruevski napušta sud u Skoplju
Nikola Gruevski napušta sud u Skoplju

Jedno je jasno, bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski je pobegao diplomatskim vozilom Mađarske.

Otvorena je istraga koja treba da utvrdi kako se dogodilo da Gruevski, inače osuđen na dve godine zatvora, ode iz zemlje.

Naglasio je da za sada znaju da je Gruevski u Budimpešti i da tu nema dileme. "Očekujemo da bude izručen i da tu odsluži kaznu zatvora", dodao je Zaev.

"Borba za vladavinu prava, odgovornost i borba protiv kriminala i korupcije su imperativ u Republici Makedoniji. U to ime građani trebaju znati da ćemo napraviti sve da gospodin Nikola Gruevski služi kaznu zatvora u Makedoniji. Uradićemo sve što je u našim mogućnostima. Zato i javno postavljam pitanje, znajući kako su se stvari dešavale, da li je gospodin Nikola Gruevski dobrovoljno napustio Makedoniju pre izdavanja naređenja za njegovo privođenje pred sudom ili je možda bio kidnapovan?", pitao je premijer Makedonije.

Gruevski treba da služi kaznu zatvora u Makedoniji: Zoran Zaev
Gruevski treba da služi kaznu zatvora u Makedoniji: Zoran Zaev

Zaev je rekao da očekuje da Gruevski i Mađarska daju odgovor. Gnev građana je velik i to sa pravom, naglasio je, dodajući da, ako ima odgovornosti institucija, odgovaraće se za to.

O istrazi će biti informisana i Evropska unija. Makedonija očekuje saradnju od zemalja članica i, pre svega, poštivanje međunarodnog prava, kaže makedonski premijer. Na kraju je naglasio da je Nikola Gruevski bekstvom u Mađarsku priznao krivicu za dela zbog kojih je optužen i osuđen.

Gruevski se od pre nekoliko dana nalazi u Budimpešti i, kako je saopštio na svom Fejsbuk profilu, zatražio je politički azil od mađarskih vlasti.

Prošlog petka je trebalo da se javi na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne zbog nezakonite nabavke luksuznog mercedesa iz budžeta Ministarstva unutrašnjih poslova, tako što je zatražio od tadašnje ministarke Gordane Jankuloske da izvrši nabavku mercedesa, iako je bilo i jeftinijih vozila na tenderu.

Makedonci o bekstvu Gruevskog
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Protiv njega je u toku još nekoliko sudskih procesa u predmetima Specijalnog javnog tužilaštva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u ponedeljak izdalo poternicu za Gruevskim po nalogu Krivičnog suda.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG