Dostupni linkovi

Proglašena epidemija novog gripa


Foto: Vesna Anđić
Foto: Vesna Anđić

Do sada je u Srbiji zvanično potvrđeno 258 slučajeva ove bolesti, a od pojave virusa do danas od posledica novog gripa u Srbiji je umrlo sedmoro ljudi

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević proglasio je danas epidemiju novog gripa tipa A H1N1 na teritoriji Srbije. Proglašavanje epidemije ne znači opšte zatvaranje škola i obdaništa niti zabranu okupljanja.

Svrha proglašavanja epidemije je da se kompletno društvo mobiliše za protivpandemijske mere, koje podrazumevaju vanredni epidemiološki nadzor, vakcinaciju, zabrana okupljanja na javnim mestima, ali ne opšte zatvaranje škola i obdaništa.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da je proglašenje epidemije samo "jedan čin na zakonu zasnovan i koji daje zakonski okvir da mi preduzimamo dalje praktične mere".

Proglašenje epidemije, podrazumeva i vanrednu imunizaciju, a prednost će imati osobe sa hroničnim poremećajima zdravlja i deca starija od šest meseci. Iako je bilo primedbi u vezi sa dinamikom vakcinacije Milosavljević kaže da Srbija ne kasni sa vakcinacijom.

"Srbija ne kasni. Srbija će biti prva zemlja izvan EU ili jedna od prve dve ili tri zemlje koja će istovremeno početi vakcinaciju u prvim danima decembra", tvrdi on.

Povodom spekulacija o neželjenim dejstvima vakcine protiv gripa, ministar je ponovio da je vakcina "kao i svaki drugi lek" i pozvao građane da se vakcinišu.

"Vakcinacija je najbolja mera zaštite. U svakoj zemlji koja je započela vakcinaciju. Nema razloga ni za kakvu paniku, ali ima veoma ozbiljnog razloga da svako radi svoj posao koji mu je dat", uverava Milosavljević.

Udarni talas novog gripa, epidemiolozi očekuju početkom naredne godine.

Svi u pripravnosti, foto: Vesna Anđić


Zbog povećanog rizika, u prvu grupu za vakcinisanja spadaju rizične kategorije stanovništva, kaže epidemilog Branislav Tiodorović, koji je bio na čelu tima za odabir vakcine.

"Da bi zaštitili izračunali smo sve u glavu - trudnice, decu, hronične bolesnike uzrasta od šest meseci pa naviše. Negde oko 600 hiljada doza moramo tu da računamo i onaj deo profesionalnog dela sistema koji mora da održi sistem", objašnjava Tiodorović.

SUMNJIVI TENDER?

Republički zavod za zdravstveno osiguranje potvrdio je da će švajcarska kompanija “Novartis”, koju zastupa kompanija iz sastava “Delta holdinga”, početkom decembra dostaviti oko 600 hiljada doza vakcina. Iako je skupštinski odbor za zdravlje potvrdio državne mere za suzbijanje pademije, predsednika tog odbora Paje Momčilovića iz Srpske radikalne stranke postavio je i ovakvo pitanje:

"Zašto se vi igrate zdravljem ovog naroda i vi odredjujete momenat kada ćete raspisivati zatvoren konkurs, desetak dana pre. Ne idete na otvoren konkurs. Ne dozvoljavate da se ravnopravno uključe tridesetak proizvođača koji bi se možda prijavili."

Tendeserki izbor proizvođača vakcina za mnoge je bio netransparentan, iako je među tri ponuđača učestvovala i državna kompanija Torlak, koja po rečima direktorke zavoda Svetlane Vukajlović nije dostavila kompletnu ponudu.

To bi značilo, da znači komisija prihvati vakcinu za koju ne može da garantuje da je bezbedna i za koju nema garanciju da će je dobiti u doglednom roku. Mislim da namera “Torlaka” kao što je i sam direktor kasnije rekao i nije bila da suštinski učestvuje na ovom tenderu, nego je bila eto da pokažu da je “Torlak” prisutan.

Treba reći da proglašavanje epidemije ne znači opšte zatvaranje škola i obdaništa niti zabranu okupljanja, iako je raspust za učenike osnovnih i srednjih škola, produžen do ponedeljka, 16. novembra. Zabranjene su i posete bolesnicima, ali epidemilog Branislav Tiodorović smatra da život mora da teče.

"Pitaju me hoćemo li ići na slave. Pa kako da ne! Ići ćemo na slave. Znači život mora da teče nećemo ga zaustaviti nikakvim zatvaranjem. Da li će biti koncert Toma Džonsa, pa ja ću ići na taj koncert, zaboga", kaže Tiodorović.

Do sada je u Srbiji zvanično potvrdio 258 slučaja obolevanja, a od posledica novog gripa A H1N1 je umrlo sedmoro ljudi.

XS
SM
MD
LG