Dostupni linkovi

Završeni prvi razgovori Kosova i Srbije o železnici


Razgovori o železničkom saobraćaju najavljeni tokom susreta američkog posrednika Ričarda Grenela i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u petak, 24. januara u Beogradu.
Razgovori o železničkom saobraćaju najavljeni tokom susreta američkog posrednika Ričarda Grenela i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u petak, 24. januara u Beogradu.

Završen je prvi sastanak delegacija Kosova i Srbije u Američkoj ambasadi u Berlinu o ponovnom uspostavljanju železničkog saobraćaja.

Članovi delegacija sastali su se sa ambasadorom Ričardom Grenelom (Richard Grenell), specijalnim izaslanikom američkog predsednika za mirovne pregovore Prištine i Beograda.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Grenelov službenik za medije Dik Kastin (Dick Custin), sastanak je završen ali za sada nema dodatnih informacija.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić izjavio je nakon razgovora sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom o železničkoj liniji Beograd - Priština, da se konkretnim rešenjima nada u predstojećem periodu.

"Sa ambasadorom Grenelom smo imali sastanak o obnavljanju železničkog saobraćaja između centralne Srbije i KiM i nadam se da ćemo u predstojećem periodu doći do konkretnih rešenja, koja će olakšati kretanje ljudi i robe, a privredi i građanima doneti korist", rekao je Đurić za Tanjug, a prenosi kancelarija za Kosovo.

Đurić, koji je predvodio delegaciju Srbije na sastanku u Berlinu, nije izneo detalje razgovora.

Postizanje dogovora o uspostavljanju železničkog saobraćaja u načelu potvrdili su Grenel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u petak (24. januar) u Beogradu.

Grenel je o tome prethodno u Prištini razgovarao i sa predsednikom Kosova Hashimom Thacijem (Hashim Thaci) i liderima pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK) koji pregovaraju o formiraju novu vlade Kosova na osnovu rezultata izbora od 6. oktobra 2019.

Kosovsku stranu, na osnovu odluke odlazećeg ministra infrastrukture Pala Lekaja, u Berlinu predstavlja Đem Veselji (Xhemë Veseli), direktor odeljenja za kopneni transport i Ram Ćupeva (Ramë Qupeva), direktor putne infrastrukture, dok srpsku delegaciju predvodi Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije.

„Iako su naše institucije spremne da nastave da doprinose stabilnost i doborsusedstvu, naglašavamo da kakav god se sporazum postigao, on će biti samo na osnovu Ustava i zakona na snazi“, napisao je Lekaj na Fejsbuku.

Kako se navodi u odluci koju je Lekaj potpisao, pregovaračka ekipa Kosova u Berlinu će moći da potpiše sporazum ili potrebni aranžman za početak funkcionalizacije direktne železničke linije Priština – Beograd.

Dogovori o železničkom saobraćaju usledili su iste nedelje kada su se dve strane, takođe uz posredstvo Grenela, koji je i američki ambasador u Berlinu, složile o uspostavljanju direktnog leta Priština – Beograd.

S druge strane, odlazeći premijer Kosova Ramuš Haradinaj (Ramush Haradinaj) u ponedeljak (27. januar) je novinarima izjavio da sporazum o železnicama nije istinska ponuda budući da je, praktično, železnička infrastruktura na Kosovu veoma slaba i takoreći nefunkcionalna.

„Naše železnice koje nas vežu sa Srbijom su u jako lošem stanju. U procesu smo renoviranja. To je jedan veliki projekat sa EU. Sporazum sa Srbijom o saobraćaju neće štetiti Kosovu“, kazao je Haradinaj, navodeći da veliki broj građana Kosova već putuje kroz Srbiju, da će to sada moći i avionom, a u budućosti i vozom.

XS
SM
MD
LG