Dostupni linkovi

Haradinaj: Ako nema priznanja, da li Kosovo da se naoruža?


Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da se Kosovo neće vratiti za pregovarački sto sa Srbijom bez okvirnog sporazuma koji treba da se zove sporazum o recipročnom priznanju "unutar postojećih granica".

Na konferenciji za novinare u Prištini Haradinaj je rekao da se Srbija i jedan deo međunarodne zajednice protive takvom nazivu, a on to shvata kao moguću poruku da se "Kosovo treba naoružati".

"Taj okvirni sporazum treba da bude okvir o kojem ćemo pregovarati i nema drugog osim toga. Oklevanje postoji zato što Srbija i deo međunarodne zajednice kaže da u nazivu ne može da stoji recipročno priznanje 'u okviru postojećih granica'", rekao je Haradinaj.

"To znači", zaključio je, "da i nas savetuju da i mi kupimo mistrale", te naveo kako Srbiju već naoružavaju mistralima.

"Na primer, Srbija više kupuje oružje u Rusiji, a sada je i Francuska sklopila ugovor sa Srbijom o raketnom sistemu, a nama kažu da sporazum ne možemo da nazovemo tako jer se radi o recipročnom priznanju 'u sklopu postojećih granica'. Dobro, šta onda mi da radimo ako tako ne možemo da nazovemo sporazum? Mi smo nezavisna država, ne tražimo ništa drugo u dijalogu osim recipročnog priznanja. Ako niste spremni za to, da li je to poruka nama da se naoružamo?“, upitao se Haradinaj.

Haradinaj izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona o kompromisnom rešenju između Kosova i Srbije shvata samo kao savet.

"Dakle, to ne opisuje šta može da bude kompromis, već je samo jedan običan savet 'pronađite kompromis'. Kompromis može biti jednostran, može da bude dvostran, ne mora ni da ga bude jer možda neće biti potrebe. Ali, takav rečnik je logičan", kazao je Haradinaj, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Makrona da se između Kosova i Srbije treba pronaći kompromis.

Haradinaj je dodao da bi kompromis mogao da bude da se ukine taksa od 100 odsto, u zamenu za priznanje Kosova od strane Srbije.

"Nije da ne činimo kompromis, to je veliki kompromis, i to može da bude kompromis, uklanjanje takse i uspostavljanje slobodne trgovine", istakao je.

On je dodao da se uloga Francuske i Makrona povećava i da to angažovanje može vratiti Srbiju za sto i bez da Kosovo ukine takse.

Inače, tokom posete francuskog predsednika Srbiji potpisano je pet sporazuma u oblasti naoružanja i vojne opreme, u koje spadaju i oni o radarskim i elektronskim sistemima i nabavci francuskog protivvazdušnog projekta Mistral.

XS
SM
MD
LG